Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na vítání jara nebo na setkání s Krakonošem

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara se rojí venkovní akce s velikonoční tematikou. Rituály, jakým je například zabíjení Morany, je třeba se před začátkem jarních měsíců rozloučit se zimou. Takové tradiční akce probíhají tento víkend po celé České republice. Program je doplněný o pohádky a rodinnou zábavu, takže nudit se nebudou děti ani jejich rodiče.

Foto: Archiv Ski areálu Synot Kyčerka

Přímo v srdci Valašska je na víkend pro děti připraveno maškarní sjezdování doplněné dalším programem.

Článek
Praha

Staroměstská dílnička pro nejmenší

Jestli vaše děti překypují fantazií, nechte je tvořit kraslice a další velikonoční předměty v pravidelných dílničkách na pražském Staroměstském náměstí. Začínají už tuto sobotu a oba víkendové dny mohou děti tvořit od 12:00 do 19:00. Naučí se mimo jiné vyrábět pomlázku. Pro zpestření je tady navíc čeká od 17:00 loutkové divadlo.

Tradice, příroda a rodina pohromadě

Velikonoční jarmark chystá na sobotu Toulcův dvůr. Program je jako vždy sestavený pro celou rodinu, takže kromě hudebních a tanečních vystoupení nebude chybět ani pohádka. Důležitým bodem dne bude vynášení Morany a přinášení jara. Toho se nezapomeňte zúčastnit v 17:00. Více o akci najdete zde.

Středočeský kraj

Hry, oblékání a volání v Mělníku

Jarní hry venku v přírodě, oblékání Morany a jejím zahozením přivolání jara čeká v neděli obyvatele Mělníka i všechny, kteří se akce přijedou zúčastnit. Slavnostní průvod se vydá kolem řeky v 15:00, předcházet mu bude společné oblékání Morany. Více o tom, co by si děti neměly zapomenout vzít s sebou, čtěte zde.

Na Okoř je cesta jako žádná ze sta

Hrad Okoř chystá na sobotu jarní trhy. Padesát stánků bude obklopeno zábavnými atrakcemi – kolotočem, poníky i střelnicí. Dámy, těšte se na vystřelenou růži. Trhy začínají na Okoři už od 9:00.

Jihočeský kraj

Kašpárek v rohlíku

Kulturní dům Střelnice v Jindřichově Hradci plánuje na nedělní odpoledne ve společenském sále soubor veselých písniček, humorných scének a vtipných postaviček na zabavení dětí i jejich rodičů. Představení Kašpárek v rohlíku tu začne v 16:00. Vstupenky lze koupit i v předprodeji.

Plzeňský kraj

Velikonočně-jarní veselí

Další velikonoční jarmark chystají na sobotu Blovice. Místní Muzeum jižního Plzeňska zve všechny zájemce do útrob svého sídla na zámek Hradiště, kde jarmark vypukne už v 9:00. Konec je naplánován na 16:00. Souhrnné informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Ferda Mravenec v Karlových Varech

Expozice originálů kreseb otce milované postavičky Ferdy Mravence se otevřela návštěvníkům ve středu. Až do neděle 12. května bude ke zhlédnutí v Muzeu Karlovy Vary. Kromě Sekorových kreseb a knižních ilustrací bude k nahlédnutí také skutečný život mravenců. Více o výstavě čtěte zde.

Ústecký kraj

Dvoudenní karneval v Teplicích

Blížící se příchod jara můžete v Teplicích oslavit celovíkendovým veselím. Na programu dvoudenního jarního karnevalu je v sobotu módní přehlídka, brazilské taneční vystoupení a v neděli mimo jiné karnevalová cesta poznání pro děti. Více o akci se dočtete zde.

Liberecký kraj

Víkendové setkání s Krakonošem

Vousatý dědeček a symbol Krkonoš i večerníčkových pohádek zavítá v sobotu už po sedmašedesáté do Harrachova. Na cestu se vydá už dopoledne společně se svojí družinou. Více o programu naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Rampušák a Kačenka dají sbohem zimě

Deštné v Orlických horách se v sobotu pomyslně rozloučí se zimní sezónou. Na karnevalovou akci s nabitým programem láká lyžařský areál Marta II. dětské účastníky i jejich rodiče. V sobotu čeká návštěvníky areálu závod masek i přetahování lanem, dětské hosty pak jistě naláká skákací hrad nebo tobogán z Kačenčiny hory. Středobodem akce budou pohádkové postavy patronů Rampušáka a Kačenky. Bližší informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Pohádkový nedělní podvečer

Než se definitivně rozloučíte s víkendem a začnete se připravovat do prací, školek a škol, užijte si v kruhu rodinném pohádkové představení Hrnečku vař a O Palečkovi, které se bude konat v neděli od 17:00 ve Smetanově domě v Litomyšli. Vstupné bude 50 korun.

Vysočina

Sobotní vepřové hodování

Vystoupení harmonikáře, malování na dětské obličeje i cimbálovka k tanci a poslechu je na programu vepřových hodů v Jihlavě. Dospělé čekají ochutnávky, děti zábava na skákacím hradu. Více o akci naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Vítání jara v Blansku

Grilování párků, výroba Morany a samozřejmě i její usmrcení čeká účastníky jihomoravského vítání jara, které začíná v sobotu v 10:00 v Blansku v klubu Ratolest.

Olomoucký kraj

Nedělní odpoledne pro děti

Konec víkendu bude v Jeseníkách patřit dětem. V neděli od 15:00 pro ně bude připravený maškarní karneval. Kromě soutěží a her nebudou chybět ani pohádky. Více o akci naleznete zde.

Zlínský kraj

Kyčerka odhání zimu

Vrcholem lyžařské sezóny v areálu Kyčerka ve Velkých Karlovicích je karnevalové veselí. Od 10:00 se tu budou v sobotu registrovat masky. Všechny pak budou celý den sjezdovat zdarma. Na programu je vyhlášení nejlepšího převleku i odpolední dětská diskotéka. Více informací čtěte zde.

Zámecké Velikonoce

Vsetínský zámek už také postihly Velikonoce. V neděli ho budou okupovat úplně. Účastníci uvidí profesionální zdobení kraslic, vyzkoušet si ho pak budou moci i samostatně. Následně se na akci vyhlásí nejpovedenější ozdobené vejce a samozřejmě se nezapomene ani na vynášení Morany. Bližší informace o časovém harmonogramu hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Pohádka pro ranní ptáčata

Pokud musíte i o víkendu se svými dětmi dříve vstávat a řešíte rodinný program už od samého rána, možná vás zaujme představení klasické pohádky o Červené Karkulce. V loutkovém podání ho hraje v neděli už od 10:00 Loutkové divadlo Perníkovka ve Štramberku. Více informací najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám