Hlavní obsah

Jordánsko láká turisty do jeskyně, v níž měl žít biblický prorok

Novinky, mšv

Nalákat turisty do nepříliš známé jeskyně u Keraku chtějí jordánské úřady. Historické místo se totiž pojí s biblickou postavou proroka Lota, který měl jako jediný přežít zkázu Sodomy a Gomory a v jeskyni se usídlit. Aktuálně tam míří kolem 3500 návštěvníků ročně, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánsko chce přilákat turisty do historické Lotovy jeskyněVideo: Reuters

 
Článek

Podle vedoucího archeologického výzkumu Mohammeda Zahrana má jeskyně mnohem větší potenciál. Pomineme-li náboženský aspekt, jde o obecně významnou historickou lokalitu. „Nejvýznamnějším místem oblasti je jeskyně proroka Lota. První osídlení oblasti můžeme datovat do rané doby bronzové zhruba 3200 let před naším letopočtem. Za dob byzantské říše sem přišli první křesťané a vybudovali tu kostel a klášter, protože věřili, že se tu usadil Lot po opuštění Sodomy a Gomory,“ uvedl pro Reuters Zahran.

Jeden z návštěvníků Ahmad al-Abed si myslí, že ani spousta Jordánců nemá o místu ani potuchy. „Naneštěstí má jeskyně malou návštěvnost. Podle mě je to i kvůli malému zájmu ze strany médií, mnoho lidí o místu totiž neví. Při tom si myslím, že je důležité pro muslimy, křesťany i židy,“ tvrdí al-Abed. S tím souhlasí i další návštěvník Taher Abu Salah, podle nějž je skvělé mít takové místo ve své zemi.

Turismus v Jordánsku utrpěl těžkou ránu v roce 2016 po útoku na město Kerak, kde zemřelo 10 lidí včetně jednoho kanadského turisty. Teprve v letošním roce začala čísla návštěvníků opět skákat nahoru. Zahran doufá, že nově příchozí cizinci se zastaví podívat nejen na světoznámou Petru, ale i do Lotovy jeskyně, která je podle něj rovněž významnou památkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám