Hlavní obsah

Jihomoravské areály čekají na lyžaře

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulá lyžařská sezona byla na jižní Moravě podle vlekařů velmi slušná, proto doufají, že ta nadcházející bude neméně úspěšná. Netrpělivě vyhlížejí déšť, mráz a samozřejmě sníh.

Foto: TJ Sokol Němčičky

V Němčičkách už dobrovolníci překryli svah umělým povrchem, na němž se bude lyžovat.

Článek

Vodu z přírodních zdrojů potřebují k umělému zasněžování, proto je přáním většiny z nich, aby před ochlazením nejprve pořádně napršelo a potoky i řeky se opět naplnily vodou. Jisté je, že o lyžování je na jihu Moravy stále větší zájem, přestože je to kraj vinohradů a ovocných sadů.

„Chceme zdvojnásobit počet učitelů v naší lyžařské škole tak, aby jich bylo celkem kolem pětadvaceti. Současný tým lektorů s ohledem na velký zájem o kurzy lyžování prostě nestíhá,“ řekl Právu Lubomír Rek, majitel největšího lyžařského areálu v regionu, který se nachází na vrchu Kopaniny v Olešnici na Blanensku.

Jde o jedno z nejvýše položených míst jižní Moravy, na němž se drží sníh ještě v době, kdy klima v Brně připomíná brzké jaro.

Některé jihočeské areály zdraží skipasy

Cestování

Před třemi roky se začalo s výrobou umělého sněhu v Olešnici již 12. listopadu. Letos to sice takto nevyšlo, areál je ale na sezonu připraven. Přibyly nové lavičky pro lyžaře i stojany na lyže. Opět bude praskat ve švech především v době vánočních svátků. Obdobně jsou na tom i v nedalekém lyžařském areálu v Hodoníně u Kunštátu. Na obou místech lze lyžovat na svahu dlouhém 550 metrů.

Bude se zasněžovat

Sníh vyhlížejí i ve Filipově údolí nedaleko Strážnice na Hodonínsku. „Nejprve by mohlo tak dva týdny pršet, aby se náš Hrubý potok naplnil vodou. Pak budeme mít z čeho brát vodu na umělé zasněžení svahu. Snad nám štěstí bude přát,“ řekl Právu tamní vlekař Lubomír Žák.

Všem areálům dá opět na frak 220 metrů dlouhý svah mezi vinohrady a meruňkovými sady v Němčičkách na Břeclavsku. Leží sice ve výšce jen pouhých zhruba 160 metrů nad mořem, stráň tam ale pokrývá umělý povrch, a tak se od 1. prosince bude lyžovat.

„Tým našich dobrovolníků už nainstaloval umělohmotný povrch. Ať mrzne, nebo ne, my lyžujeme. O druhém prosincovém víkendu zahajuje činnost naše lyžařská školička, v níž je již zapsáno 380 dětí. Snad umělou hmotu překryjeme umělým, nebo dokonce přírodním sněhem,“ uvedl vlekař z Němčiček Jaroslav Stávek, který pro svah nyní pořídil nové sněžné dělo.

Svah Klínek v Předklášteří u Tišnova čeká tak trochu na zázrak v podobě přírodního sněhu. Vodu z vodovodu na umělé zasněžování nelze brát, protože by to bylo příliš drahé. Užitkovou vodu areál nemá. Pokud by měl být postaven vodovod, který by ji čerpal z řeky Svratky, stálo by to zhruba 3,5 milionu korun, což si ale majitelé vleku nemohou dovolit.

Uzavřena bude sjezdovka Blansko-Hořice, která má obdobné problémy. Brzy ji insolvenční správce nabídne k prodeji. Pokud se najde investor, mohla by být v provozu v sezoně 2020/2021.

Ve Špindlerově Mlýně lze lyžování chytře zlevnit

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám