Hlavní obsah

Jihomoravské areály čekají na lyžaře

Právo, Vladimír Klepáč

Minulá lyžařská sezona byla na jižní Moravě podle vlekařů velmi slušná, proto doufají, že ta nadcházející bude neméně úspěšná. Netrpělivě vyhlížejí déšť, mráz a samozřejmě sníh.

Foto: TJ Sokol Němčičky

V Němčičkách už dobrovolníci překryli svah umělým povrchem, na němž se bude lyžovat.

Článek

Vodu z přírodních zdrojů potřebují k umělému zasněžování, proto je přáním většiny z nich, aby před ochlazením nejprve pořádně napršelo a potoky i řeky se opět naplnily vodou. Jisté je, že o lyžování je na jihu Moravy stále větší zájem, přestože je to kraj vinohradů a ovocných sadů.

„Chceme zdvojnásobit počet učitelů v naší lyžařské škole tak, aby jich bylo celkem kolem pětadvaceti. Současný tým lektorů s ohledem na velký zájem o kurzy lyžování prostě nestíhá,“ řekl Právu Lubomír Rek, majitel největšího lyžařského areálu v regionu, který se nachází na vrchu Kopaniny v Olešnici na Blanensku.

Jde o jedno z nejvýše položených míst jižní Moravy, na němž se drží sníh ještě v době, kdy klima v Brně připomíná brzké jaro.

Některé jihočeské areály zdraží skipasy

Cestování

Před třemi roky se začalo s výrobou umělého sněhu v Olešnici již 12. listopadu. Letos to sice takto nevyšlo, areál je ale na sezonu připraven. Přibyly nové lavičky pro lyžaře i stojany na lyže. Opět bude praskat ve švech především v době vánočních svátků. Obdobně jsou na tom i v nedalekém lyžařském areálu v Hodoníně u Kunštátu. Na obou místech lze lyžovat na svahu dlouhém 550 metrů.

Bude se zasněžovat

Sníh vyhlížejí i ve Filipově údolí nedaleko Strážnice na Hodonínsku. „Nejprve by mohlo tak dva týdny pršet, aby se náš Hrubý potok naplnil vodou. Pak budeme mít z čeho brát vodu na umělé zasněžení svahu. Snad nám štěstí bude přát,“ řekl Právu tamní vlekař Lubomír Žák.

Všem areálům dá opět na frak 220 metrů dlouhý svah mezi vinohrady a meruňkovými sady v Němčičkách na Břeclavsku. Leží sice ve výšce jen pouhých zhruba 160 metrů nad mořem, stráň tam ale pokrývá umělý povrch, a tak se od 1. prosince bude lyžovat.

„Tým našich dobrovolníků už nainstaloval umělohmotný povrch. Ať mrzne, nebo ne, my lyžujeme. O druhém prosincovém víkendu zahajuje činnost naše lyžařská školička, v níž je již zapsáno 380 dětí. Snad umělou hmotu překryjeme umělým, nebo dokonce přírodním sněhem,“ uvedl vlekař z Němčiček Jaroslav Stávek, který pro svah nyní pořídil nové sněžné dělo.

Svah Klínek v Předklášteří u Tišnova čeká tak trochu na zázrak v podobě přírodního sněhu. Vodu z vodovodu na umělé zasněžování nelze brát, protože by to bylo příliš drahé. Užitkovou vodu areál nemá. Pokud by měl být postaven vodovod, který by ji čerpal z řeky Svratky, stálo by to zhruba 3,5 milionu korun, což si ale majitelé vleku nemohou dovolit.

Uzavřena bude sjezdovka Blansko-Hořice, která má obdobné problémy. Brzy ji insolvenční správce nabídne k prodeji. Pokud se najde investor, mohla by být v provozu v sezoně 2020/2021.

Ve Špindlerově Mlýně lze lyžování chytře zlevnit

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám