Hlavní obsah

Jako padající domino. Na Zanzibaru vyroste futuristický mrakodrap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Africký Zanzibar dostane nové lákadlo. Bude jím ohromný futuristický mrakodrap, jenž vyroste na umělém ostrově nedaleko pobřeží. Svým tvarem má připomenout padající kostky domina, odtud také jeho název Zanzibar Domino. Štíhlá věž bude domovem luxusního hotelového komplexu, nacházet se v ní má také akvárium nebo střešní bazén.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap vyroste nedaleko zanzibarského Stone Townu.

Článek

Mrakodrap vznikne na umělém ostrově o rozloze zhruba 370 tisíc metrů čtverečních. Ten má být se Zanzibarem spojený mostem a bude se nacházet nedaleko Stone Townu, staré čtvrti hlavního města. Autorem návrhu je architekt Jean-Paul Cassia, šéf newyorského a dubajského studia xCassia, uvádí server Daily Mail.

Koncept vznikl už v roce 2009, kdy Cassia se svým otcem a dvěma syny hrál domino. „Snil jsem o stavbě tohoto projektu více než dekádu. Kromě přirozeného matematického a geometrického řádu nebo čistých linií a proporcí, má stavba všechny znaky ikony, kterou si každý zapamatuje,“ míní architekt.

Stavět se začne do půl roku

Ohromný komplex nabídne návštěvníkům mnoho vyžití. Samotná věž poslouží jako prostory pro pěti- a šestihvězdičkový hotel. Na jeho vrcholu má být střešní infinity bazén, tedy nekonečný s „neviditelnými“ okraji. Chybět nebudou ani vyhlídkové plošiny a panoramatické výtahy.

Ve spirále pak budou například akvárium, pavilon pro výstavy a kulturní akce nebo prostory pro pořádání konferencí. Chybět nebudou různé restaurace a bary, kino, yacht club či golfové hřiště a svatební kaple.

Studio xCassia navíc slíbilo, že všechny hotelové i rezidenční jednotky dostanou venkovní terasy s výhledem směrem ke Stone Townu. Návštěvníci si proto budou moci vychutnat oslnivé zanzibarské západy slunce.

Budova měla původně vyrůst ve vietnamské zátoce Ha Long, loni však lokalitu vyměnila právě za Zanzibar. O realizaci se postarají společnosti AICL Group a Crowland Management Ltd. Stavba má začít v následujícím půlroce, informace o přesné výšce drží architekti pod pokličkou.

Server Global Construction Review o Zanzibar Domino nicméně píše jako o druhém nejvyšším mrakodrapu v Africe. Prvenství aktuálně drží věž Leonardo v Johannesburgu, která měří 234 metrů.

Nic pro slabé povahy. V New Yorku otevřou novou prosklenou vyhlídku

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám