Hlavní obsah

Jako Noemova archa. V Africe může vyrůst park se všemi druhy zvířat

Novinky, Michael Švarc

Ochrana všech druhů zvířat na planetě. To je cílem obří rezervace, která by mohla vyrůst v Jihoafrické republice. Za projektem stojí britský podnikatel Richard Prinsloo Curson, jenž chce prostředky na stavbu parku vybrat skrze crowdfunding, tedy od veřejnosti. Cílová částka je obdobně ambiciózní jako celý projekt, stanovena je na pěti miliardách liber (146 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Park, který by se dal přirovnat k bájné Noemově arše, jež na své palubě převážela všechny druhy zvířat, by měl zabrat plochu až sto čtverečních kilometrů, uvádí server Daily Mail. Nacházet by se měl v jihoafrické provincii KwaZulu-Natal, jeho stavbu mají nicméně financovat veřejné prostředky. Daily Mail poznamenává, že zatím se na projekt podařilo vybrat pouze 55 liber (1600 korun).

Nejedná se ovšem o projekt, který by byl vyloženě v plenkách. O parku, údajně největším konzervačním projektu v historii vůbec, by v lednu 2021 měl informovat dvanáctidílný televizní pořad nazvaný Noah’s Ark, uvádí Daily Mail.

Divoké přírody ubývá

„Království zvířat je v krizi. Kvůli změnám klimatu, nadměrnému rozvoji, zemědělství, plastům v oceánech, lovení velké zvěře a pytláctví mizí ze Země tisíce druhů zvířat,“ uvedl Curson.

„Budoucím generacím dlužíme, abychom přírodní svět zachovali, jinak budou naše děti kvůli dopadům klimatických změn bojovat o přežití,“ doplnil magnát.

Podle Světového fondu na ochranu přírody lidé od roku 1970 napomohli k vymýcení až 60 procent zvířat. Na stále menší podíl divoké přírody upozornil ve svém nejnovějším dokumentu také britský přírodovědec David Attenborough. Podle něj by se lidstvo mělo naučit s přírodou opět koexistovat spíše než jít proti ní.

RECENZE: Život na naší planetě. Mrazivé svědectví a vize budoucnosti

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám