Hlavní obsah

Jako Flintstoneovi. V Libyi mohou turisté přespat v jeskyních

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na netradiční ubytování chce zahraniční i domácí turisty lákat libyjské město Gharján. Návštěvníci tam totiž mohou přespat ve zhruba 400 let starých jeskynních obydlích, které ale mají k temné, neútulné díře daleko. V minulosti je lidé využívali, aby se schovali před žárem a jejich účel se nezměnil ani dnes, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skalní obydlí v Libyi mají nalákat turisty Video: Reuters

 
Článek

Jeskynní obydlí byla vykutána na úbočích hor v 17. století. Svým obyvatelům měla poskytnout stabilní teploty kolem 21 až 23 stupňů Celsia po celý rok, zatímco venku se za léta rtuť teploměru šplhala k 50 stupňům a v zimě padala k nule.

Jeden z posledních jeskynních domovů, který přetrval dodnes, je Amr Belhaj. Většina z původních 4000 obydlí byla zničena klimatickými změnami nebo prostým zanedbáním.

Jeskyni Amr Belhaj opustili její poslední obyvatelé v roce 1990, ale současný majitel ji nedávno nechal zrenovovat, aby přilákal klienty. Těmi jsou většinou domácí turisté, ale i zahraniční návštěvníci, kteří do země přijíždějí z pracovních důvodů. „Otevřel jsem jeskyni lidem, kteří chtějí strávit noc mimo město a trochu jinak,“ tvrdí Alaraby Belhaj, jehož předkům jeskyně patřila.

Počty turistů ale nejsou příznivé, a tak musel Belhaj už několikrát zavřít na celé dny. I přesto ale zůstává optimistický a doufá, že se turistický sektor vzpamatuje. Ten je po arabském jaru teprve v plenkách. Mnoho obyvatel ale doufá, že zahraniční návštěvníci budou chtít objevovat krásy jejich země, která nabízí mimo jiné 1700 kilometrů pobřeží, ale také mnoho míst zařazených na seznam UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám