Hlavní obsah

Holešovice patří mezi nejlepší evropské čtvrtě, myslí si cestovatelé

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha se často umisťuje mezi nejkrásnějšími městy světa. Travel blogeři teď navíc její část Holešovice zvolili jednou z 23 nejvíc cool čtvrtí v Evropě. Dostala se tak například před Amsterdam, Paříž nebo i Barcelonu. Cestovatele zaujala kultura, ale také spousta moderních barů či restaurací. Prvenství získala berlínská čtvrť Kreuzberg. Píše o tom britský portál The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z obytných částí pražských Holešovic

Článek

Anketu uspořádal cestovatelský portál Travel Supermarket, který se spojil s blogery Adamem Goffmanem a Emily Rayovou, aby společně zjistili, která z evropských čtvrtí se stane v roce 2017 žhavým turistickým centrem.

Městské části pak hodnotili ve třech kategoriích – kultura, kreativita a hodnota. Velkou roli hrál také například počet nezávislých podniků, kaváren, půjčoven kol, uměleckých galerií nebo takzvaných coworking spaců neboli sdílených prostor pro práci, které jsou oblíbené třeba mezi lidmi na volné noze.

Vyzdvihli moderní bary a restaurace

Na pražských Holešovicích pak cestovatelé vyzvedli především kulturu, které dali osm bodů z deseti, za hodnotu pak šest bodů z deseti. Oceňují, že čtvrť, ve které se kdysi nacházela jatka, je nyní zaplněná bary a restauracemi, které servírují to nejlepší z moderní evropské kuchyně. Holešovice tak předehnaly například i čtvrti Poble Sec v Barceloně, Belleville a Ménilmontant v Paříži nebo Amsterdam-Noord v hlavním městě Nizozemska.

Lépe si pak v očích cestovatelů počínaly například městské části Uzupis v litevském Vilniusu, Nørrebro v Kodani nebo Grünerløkka v norském Oslu. Na vrcholu žebříčku se pak umístily čtvrti Ancoats v britském Manchesteru, druhé místo obsadila Miera Iela v Lotyšské Rize.

Prvenství patří berlínskému Kreuzbergu, kde cestovatelé hodnotili ve všech kategoriích maximálním počtem bodů. Vyzdvihují bohémskou atmosféru ve stínu berlínské zdi, která uchvátila například i nejrůznější hudební kapely. Ve své tvorbě se o ní zmiňuje například britská indie rocková kapela Bloc Party. V sedmdesátých letech tam tvořil i David Bowie či Iggy Pop.

Nejlepší evropské čtvrti podle cestovatelů:
1. Kreuzberg, Berlín, Německo
2. Miera Iel, Riga, Lotyšsko
3. Ancoats, Manchester, Velká Británie
4. Praga, Varšava, Polsko
5. Södermalm, Stockholm, Švédsko
6. Metelkova, Lublaň, Slovinsko
7. Pigneto, Řím, Itálie
8. Grünerløkka, Oslo, Norsko
9. Sredet, Sofie, Bulharsko
10. Exarchia, Atény, Řecko
11. Kalamaja, Tallinn, Estonsko
12. Nørrebro, Kodaň, Dánsko
13. Uzupis, Vilnius, Litva
14. Plagwitz, Lipsko, Německo
15. Holešovice, Praha, Česká republika
16. Mariahilf, Vídeň, Rakousko
17. 7th District, Budapešť, Maďarsko
18. Amsterdam-Noord, Amsterdam, Nizozemsko
19. Savamala, Bělehrad, Srbsko
20. Belleville a Ménilmontant, Paříž, Francie
21. Malasaña, Madrid, Španělsko
22. Cotroceni, Bukurešť, Rumunsko
23. Poble Sec, Barcelona, Španělsko
Zdroj: The Independent

Reklama

Výběr článků

Načítám