Hlavní obsah

Heilbronn - město romantických příběhů a milující Katynky

Právo, Richard Grégr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průchodu před muzeem v Deutchhofu ve středu města je na zažloutlých velkoformátových fotografiích vidět jen spáleniště, holé zdi bez střech. Tak vypadal německý Heilbronn po večerním bombardování 4. prosince 1944. V dnešním městě už stopy po válce nenajdete.

Článek

Tehdy na město během šestadvaceti minut spadlo 830 tun bomb. Zahynulo na sedm tisíc osob a historická část byla zcela zničena.

Na dalších fotkách už ulice vstávají z mrtvých. Přibývá střech i domů, objevují se staré kostely s opravenými věžemi.

Heilbronn dnes

Město leží na trase tzv. Hradní cesty, Burgenstrasse, která spojuje hrady i historická města v Německu a také v Čechách. Nedávno oslavila půl století existence. Původně vznikla už po válce - 10. března 1954 právě v Heilbronnu, snad aby napomohla zájmu turistů o města, z nichž některá vstávala z mrtvých.

Vedla od Mannheimu přes Heidelberg, Rothenburg či Norimberk až do Bayreuthu. Před deseti lety se z původní délky 320 kilometrů prodloužila na dvojnásobek až do Prahy.

Pro Čechy má Heilbronn ještě jeden význam. V tomto městě se rozhodlo o nástupu Lucemburků na český trůn. Na sv. Eusebia v roce 1309 v městě pobýval král Jindřich VII. Tři roky po vyvraždění Přemyslovců byla v Čechách - řečeno dnešními slovy - vládní krize.

Proto krále navštívila česká delegace. V domě měšťana Unzigera a o dva dny později v minoritském klášteře proběhla jednání, jejichž výsledkem byl sňatek čtrnáctiletého králova syna Jana Lucemburského s více než o tři roky starší Eliškou Přemyslovnou. Svatba následovala ve Speyru.

Historie na Neckaru

Heilbronn býval v letech 1371-1803 městem říšským. Jeho sláva však začala mnohem dříve. Poloha na břehu řeky v úrodné nížině neušla pozornosti legendárních starých Římanů. V roce 741 je zmiňována Villa Helibrunna, což je pravděpodobně nejstarší zpráva o městě.

Zcela obnovená historická část leží na pravém břehu starého Neckaru, jehož koryto na západním okraji města narovnává kanál. Tudy plují velké říční lodě, zatímco na staré řece vidíme jachty a výletní parníčky.

V platanové aleji na navigaci vedoucí téměř středem města potkáme každé ráno i v podvečer běžce i cyklisty. Parková úprava končí u třicet metrů vysoké věže z roku 1392, zvané Götzturm. Na druhém konci vymezuje historické město další věž - Bollwerksturm. Obě jsou posledními zbytky dávných hradeb. Do věže umístil Johann Wolfgang Goethe část děje své hry Götz von Berlichingen.

Rytíř tohoto jména skutečně žil na přelomu 15. a 16. století na nedalekém hradu Guttenberg, vysoko nad Neckarem, ležícím severně od města. V selské válce se zastával té chudší strany a byl pak dvanáct let vězněn. Ve hře umírá ve věži a je otázkou, která z postav - zda skutečná či literární - ovlivnila její jméno.

Proslavená Katynka

Nejvíce slávy však městu přinesla dívka jménem Kateřina neboli Katynka, jak ji známe v Čechách. Divadelní hra Das Käthchen von Heilbronn oder Die Feuerprobe (Katynka z Heilbronnu aneb Zkouška ohněm) Heinricha von Kleista se už dvě staletí potýká s obdobími zapomenutí, aby se po čase s úspěchem vrátila na scénu.

Poprvé ji hráli v lednu 1810 ve Vídni, to už Heilbronn sedm let nebyl tím říšským městem, do kterého je děj umístěn. Po téměř stoleté přestávce se po roce 1990 objevuje také u nás, dokonce i na scéně Národního divadla.

Romantický rytířský příběh oddané a bezmezné lásky dcery heilbronnského zbrojíře Friedeborna k hraběti Bedřichu Veterovi z Hvězdy je prostý. Hrabě je už zasnouben s Kunhutou, ale když zjistí, že Katynka není dcerou zbrojířovou, nýbrž císařskou, pozná, že si byli už dávno předurčeni. Než k tomu hra dospěje, dokazuje Katynka svou lásku v situacích, které by leckterou novodobou Katynku vytočily, pokud by je nechápala jako pořádné ponižování.

Heinrich von Kleist je osobnost stejně rozporuplná jako jeho hrdinka. Za čtyřiatřicet let nedlouhého života vystřídal několik zaměstnání.

Byl nepříliš úspěšným vojákem, který dobrovolně odešel, aby znovu o službu usiloval, sedlákem, který raději psal, neznámým novinářem, který vydával jedny z prvních pravidelných novin v Berlíně. Příliš porozumění nenalezl ani v rodině. Když spolu se svou těžce nemocnou přítelkyní v listopadu 1811 spáchal sebevraždu, málokdo tušil, že ho později Německo docení jako dramatika.

Zlato za zeleň

Heilbronnští snadno získanou slávu využili. Katynku připomíná socha na nábřeží. Katynčin dům je starobylá měšťanská, původně gotická stavba na rohu Markplatz a Kaiserstrasse. Renesanční arkýř ze 16. století s bustami proroků prospekty přirovnávají k Juliině balkónu ve Veroně.

Do zdejší radnice se vstupuje po širokém patrovém schodišti vedoucím z obou stran. Na průčelí je vidět orloj se zvonkohrou. Okna září červenými muškáty. Město získalo v září roku 2000 nejvyšší evropské vyznamenání - Zlatou medaili, udělovanou za zeleň ve městech a vesnicích.

A všemu vévodí prospekty s blonďatou dívkou v dlouhých modrých šatech. V náručí drží kytici červených růží, po boku má dvě další, stejně modře oděné kamarádky. Katynky vítají delegace a pořádají kulturní akce. Na rohu Cäcilien a Rosenbergstrasse upoutá nápis Weinmarkt. Zdejší sekt se jmenuje -Käthchen Heilbronn...

Tolik slávy nepotkalo ani rodáka Julia Roberta von Mayera, jehož jméno promlouvá zejména k vědcům. Lze ho zařadit mezi Einsteinovy předchůdce, ale i krále smolařů vědy. Jeho fyzikální objevy tehdejší svět nepřijal a později na ně přišli jiní. Sedí v křesle na náměstí veliký a bronzový.

UBYTOVÁNÍ:

Nejdražší ubytování je ve středu města. Insel hotel leží přímo na ostrově Neckaru. Familie Mayer, Friedrich-EbertBrücke, D-74072 Heilbronn, tel.: +49 071 316 300, fax +49 071 316 260 60, insel@inselhotel.de

O polovinu levnější je hotel Zur Post v Bismarkově parku. Dvoulůžkový pokoj přibližně 75 eur. Bismarckstr. 5, 74072 Heilbronn, tel.: +49 071 316 270 40 Nejlevnější ubytování je na okraji města pro dva za asi 50 eur. Gasthof Anker Brückenstrass 6, 74078 HN-Neckargartach, tel.: +49 071 311 729 61, info@hotel-zur-post-heil-bronn.com

Camping: Nejbližší kemp je od Heilbronnu vzdálen kolem dvaceti kilometrů. Nachází se u jezera Bretenauer See nedaleko Löwensteinu. Kemp je v provozu po celý rok.

KDE SE NAJÍST:

V restauracích se lze naobědvat cca v rozmezí 10-15 eur. Čínský restaurant u Kilianplatz nabízí hlavní jídlo za 4,5 eura. Ve stejné ceně se pohybuje i jídlo v hostinci, například vuřt, pizza. Lze využít nabídek typu "všechny špagety, které sníte, za 5 eur".

Sklenice piva stojí 2 eura, šálek kávy 2-2,5 eura.

Ceny v německé Normě jsou přibližně stejné jako v její české sestře.

WWW STRÁNKY:

Rady a informace na cestu

CO JEŠTĚ VIDĚT?

Männle je postava žoldnéře, která dříve stávala na západní věži kostela sv. Kiliána a dnes pod terasou radnice.

Forum vinum, Wein Villa Heilbronn, Cäcilienstrasse 66, kde lze víno ochutnat i koupit.

DOPRAVA

Nejsnazší je cesta autem: po dálnici Praha - Norimberk - Karlsruhe, zhruba 5 hodin.

Autobus jezdí v pátek a v neděli: zpáteční jízdenka Praha -Heilbronn asi 2500 Kč.

Staré město projdeme pěšky za necelou půlhodinu. Lístek na tramvaj 1,6 eura, denní předplatné 5 eur.

Nedaleko Friedrich-Ebert-Brücke vyjíždějí v sezóně od dubna do října lodičky na okružní jízdu. Podle délky vyjížďky je cena pro dospělého 2-8 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám