Hlavní obsah

Francie po půl roce otevřela muzea. Do Louvru se stály fronty

Francouzi se mohli ve středu po půl roce opětovně podívat do muzeí a galerií. Před pařížským Louvrem se tak od rána tvořily fronty. Kromě muzeí se otevřely také zahrádky kaváren a restaurací nebo divadla a kina, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po víc než půl roce se otevřel LouvreVideo: Reuters

 
Článek

Pařížský Louvre otevíral v devět hodin ráno a návštěvníci byli netrpěliví. „Neřekl bych, že mi to vyloženě chybělo, ale jsem šťastný, že se muzeum znovuotevírá. Je to fáze, změna v každodenním životě, máte možnost opět spatřit umělecká díla, která jste dlouho neviděli,“ míní o otevření muzea místní obyvatel Benoit Puez.

Obdobný postoj sdílí i Pařížanka Carole, která neuvedla příjmení. „Přišla jsem už v devět ráno. Myslela jsem si, že tu bude jen pár lidí, ale je jich tady docela dost. Říkala jsem si, že první kroky mě po otevření muzeí zavedou právě do Louvru. Ale mohlo to být i Centrum Georgese Pompidoua nebo Muzeum moderního umění města Paříže, tam mají moc hezké permanentní výstavy,“ uvedla žena.

Podle ostatních dotázaných je znovuotevření nejen muzeí, ale i zahrádek restaurací krokem zpět k normálnímu životu. „Znamená to hodně. Cítíme více svobody,“ vysvětlil libanonský turista Walid Hneini.

Posunul se zákaz vycházení

Francie opatření uvolňuje postupně. S otevřením muzeí mohou lidé znovu navštívit také kina či divadla, posunul se navíc zákaz nočního vycházení. Nyní nezačíná v sedm večer, ale až o dvě hodiny později. Obyvatelé si tak mohou vychutnat jídlo či pití na zahrádkách restaurací o něco déle a vůbec poprvé od konce října.

V muzeích se musí dodržovat rozestupy a limitována je také kapacita. Konkrétně je to jeden návštěvník na osm metrů čtverečních.

U Cannes vznikla podvodní galerie

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám