Hlavní obsah

Francie nyní žije fotbalem, Paříž má však i jiná lákadla

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že to snad nikdy neskončí. Tedy zejména ženám. Mistrovství Evropy ve fotbale trvá celý jeden měsíc a téměř každá zmínka, která nyní v médiích o Francii proběhne, se týká fotbalu. Ale již brzy šampionát skončí, fotbaloví fanoušci vymizí z ulic a Paříž i další města se opět vrátí do běžného chodu. Co tedy v létě ve francouzské metropoli a jejím okolí dělat?

Foto: Profimedia.cz

Paříž, to není jen Eiffelova věž...

Článek

1) Boulogneský lesík

V Boulogneském lesíku si na své přijdou děti i dospělí. Tato zelená plocha, která se nachází na západním okraji Paříže, úspěšně vzdoruje nevalné pověsti a ve dne je vyhledávaným místem rodin, sportovců a zamilovaných. Můžete využít nabídky městských kol, nebo si zapůjčit lodičku a projet se na některém z překrásných jezírek.

Dech vám vezme budova galerie moderního umění Fondation Louis Vuitton navržená kanadským architektem Frankem Gehrym, spoluautorem Tančícího domu. Ani děti nepřijdou zkrátka, v bezprostřední blízkosti galerie se nachází botanická zahrada a zábavní park Jardin d’Acclimatation. Ten nabízí celou škálu aktivit pro děti jako například loutková představení, projížďky na ponících a malou zoo.

Foto: Profimedia.cz

Boulogneský lesík je kusem zeleného ráje v obřím městě.

Cena: Dospělí a děti starší tří let za vstupenku zaplatí 3 eura, jeden lístek na atrakci pak stojí 2,90 euro. Park má otevřeno od 10 do 18 hodin, o víkendech a prázdninách až do 19 hodin. Funguje zde staromódní vláček, který jezdí na trase Porte Maillot - Jardin d’Acclimatation a zpět. Jedna cesta vás vyjde na 2,90 euro za osobu.

2) Nově zrekonstruovaná zoo

Paříž se může chlubit nově zrekonstruovanou zoologickou zahradou. Ta se nachází v parku Vincennes na východě města. Největším lákadlem jsou žirafy, které jako jediné přečkaly rekonstrukci bez stěhování do jiné zahrady. Zahrada se může chlubit unikátními výběhy, které jsou navrženy tak, aby co nejvíce připomínaly přirozené prostředí zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Pařížská zoo z výšky

Cena: Dospělí zaplatí za vstup 23 euro, děti o osm euro méně. Kousek odtud pak najdete překrásný zámek Vinceness jehož dominantou je takzvaný donjon, středověká věž vysoká 50 metrů. Nedaleký Park Floral je díky svým květinovým záhonům potěchou pro oko a zároveň nadchne děti svými hřišti.

3) Disneyland

Tento dětský ráj se nachází 35 minut vlakem od Paříže v oblasti Marne-la-Vallée. Disneyland Paris tvoří dva tematické parky Disneyland Park a Walt Disney Studios, zábavní centrum Disney Village a golfové hřiště Golf Disneyland. Dívky se budou moci setkat se svými oblíbenými princeznami jako je Popelka, Sněhurka nebo Elsa z Ledového království. Chlapce určitě uchvátí představení Lví král, hlavní hrdina Simba a jeho kumpáni surikata Timon a prase Pumba. Pro ty starší jsou tu například horské dráhy nebo výprava do světa Pirátů z Karibiku.

Foto: Profimedia.cz

Přížský Disneyland

Cena: Jednodenní vstupenka do obou parků pro dítě od 3 do 11 let stojí 52 euro, za starší jedenácti let pak zaplatíte 59 euro. Pro dospělé jsou pak vstupy ještě o něco dražší, ceny se liší v závislosti na dnu v týdnu a sezóně.

4) „Jen tak na croissant”

Croissant – francouzsky půlměsíc, je jedním z nedílných symbolů Francie, ač pochází původně z Vídně. Možností, kam si zajít v Paříži na croissant, máte doopravdy nepřeberně a povětšinou vedle nikde nešlápnete. Jak se ale říkává, někde jsou croissanty lepší než dobré. Podle autorky cestopisu Skrytá místa Paříže Barbory Klementové se na croissant vyplatí zajít do pekárny 134 r. d. t. Boulangerie- Pâtisserie. A není to jen její názor, místní pekař dostal v roce 2015 ocenění za nejlepší pařížský croissant.

Foto: Profimedia.cz

Výprava za chutným croissantem se v Paříži vyplatí.

Cena: pár euro

5) Musée du Parfum

Od umění výroby parfému přes proces jeho stvoření - Musée du Parfum je skvělým místem k odhalení tajemství různých etap vzniku parfému. Fragonard, slavný výrobce parfémů z Grasse, otevřel v Paříži nedaleko Opery Garnier brány muzea, které zavede návštěvníky do tajů výroby voňavek a jejich dějin. Fragonard odhaluje výrobní tajemství, od zrodu parfému až po jeho dokončení: suroviny, sklizeň, extrakci, destilaci, výrobu flakónů a samozřejmě tvůrčí proces a povolání legendárních „očichávačů“.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum parfémů se nachází ve skutečně exkluzivních prostorech.

Muzeum se nachází v bývalém divadle Eden - společenské budově s obrovskými sály a foyer. Dnes zde uvidíte zavěšené měděné destilační přístroje a další nádoby určené k maceraci. V druhé části muzea se s výjimečnou sbírkou starých flakónů vydáte po stopách dějin parfému od starého Egypta po současnost. Muzeum parfémů najdete na 3-5 Square de l’Opéra Louis Jouvet. Otevřeno mají od pondělí do soboty od 9-18 hodin.

Do Francie s Francouzi

Nejpraktičtějším spojením do Paříže jsou lety společnosti Air France, která nabízí šest letů do francouzské metropole a zpět denně. První spoj opouští Prahu v 7:10 ráno a poslední ve 20:35. Let trvá hodinu a 45 minut. Jednosměrné letenky začínají na 1450 korunách a zpáteční na 2806 korunách včetně všech tax.

Cena: zdarma, drahých lákadel: nespočet

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám