Hlavní obsah

Francie láká lyžaře stovkami sjezdovek, freeridy na ledovci i skvělou kuchyní

Právo, Radek Holub, redaktor časopisu Snow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozloze středisek se stovkami kilometrů tratí ve vysokohorském terénu a hlavně fantastických freeridů se Francii žádná země nevyrovná. Standardem je zde navíc nazouvání lyží před vchodem hotelu nebo apartmánu i skvělá francouzská kuchyně i v té nejzapadlejší hospůdce nebo lyžařské chatě.

Článek

Francouzská střediska se v současnosti snaží vymanit z pověsti „sídliště s mnoha sjezdovkami“ přestavbou původních nevzhledných rezidencí. Vznikají tu nové hotely a apartmánové domy.

Najdete tu ale i areály, které vznikly už dříve a jsou architektonicky citlivější ke krajině – nebo je nezasáhla éra hromadných rekreací vůbec. Prakticky všude ale aspoň obložili původní betonové skelety budov dřevem nebo břidlicí.

Víkend beze spěchu

Francie prakticky neumožňuje „uspěchaný“ víkend, ale jen „plnohodnotnou“ týdenní dovolenou – jednak kvůli vzdálenosti z Česka, tak i kvůli turnusovým zvykům místních ubytovatel. Dříve našinci stačil apartmán se sjezdovkou přede dveřmi, ale dnes už jsou i Češi celkově náročnější – nebudete-li příliš šetřit, můžete se oddávat francouzské gastronomii i na horských chatách.

:.V rozloze středisek je Francie nepřekonatelná. foto: Právo/Jana V. Bendová

I v nejtužší zimě najdete v nabídce třeba čerstvé saláty nebo plody moře. Mezi nejznámější speciality patří sýrové fondue, burgundské (masové) fondue, raclette nebo maso pečené na lávových kamenech.

V nabídce aprés-ski se střediska od sebe výrazně liší – někde najdete stěží bazén, jinde je celá paleta sportovních možností (Alpe d´Huez), kulturních (Serre Chevalier, Chamonix) a občas i wellness, které se však nejčastěji soustředí do lepších hotelů.

Chamonix

Francie má mnoho krásných horských masívů a těžko z nich vybrat ten nejlepší. Jeden je však přesto mimořádný – a v Evropě nejvyšší. Mont Blanc (4 810 metrů) je král Alp a je obklopen tou nejkrásnější alpskou družinou.

Jedinečný a netušený zážitek nabízí sjezd Valleé Blanche, silně zaledněného údolí, které se vine z pod Aiguille du Midi, hory, kam smrtelníky vyváží moderní rychlá kabina, a táhne se 20 kilometrů se skoro třítisícovým převýšením zpět do údolí k Chamonix. Zavede lyžaře do světa ledovcových mostů, jeskyň, tunelů, který známe obvykle jen z fascinujících fotografií.

Na hřeben s průvodcem

Ovšem stačí zakoupit skipas na lanovku na Aiguille du Midi a místního průvodce. V první fázi sjezdu totiž čeká ostrý hřeben, který je potřeba překonat v navázání – průvodce povinný není. Ale lidé bez zkušeností mohou skončit skutečně zle (naopak s průvodcem mohou sjezd absolvovat i zdatné větší děti).

A i po zbylou část sjezdu se pohybujeme po ledovci, kde se skrývají zrádné trhliny. Průvodce navíc – získá-li si jeho skupina důvěru – zná tajná zákoutí a vyvede své ovečky z obecného proudu někam, kde to stojí za to. Sjezd trvá obvykle celé dopoledne a je jednou velkou glaceologickou show.

Chamonix1 030–3 842 m n. m.celkem sjezdovek: 152 kmskipas: 1 den dospělí / děti – 48,5 / 39 EURwww.chamonix.com
Chamonix1 030–3 842 m n. m.celkem sjezdovek: 152 kmskipas: 1 den dospělí / děti – 48,5 / 39 EURwww.chamonix.com

Tignes

Tignes je spolu s Val d´Isere a jejich 300 km trasy sjezdovek kandidátem na nejhodnotnější středisko Alp nejen po stránce freeridové, ale i co se týče sjezdovek.

Ty jsou neobyčejně pestré, lanovkový park je zmodernizovaný, sněhová jistota jedna z nejvyšších možných (většina tratí leží nad 2 500 m. a koncem dubna běžně připadává prašan). A ubytování lze zvolit jak ve sportovním, tak v komfortním duchu.

V ubytovacích střediscích Le Lac a Val Claret, do nichž se „posunulo“ původní Tignes zatopené přehradou, vede beton, ale na zútulnění se pracuje – autoprovoz v Le Lac byl zavrtán pod zem, vznikají luxusní chalety. Nutno ale navzdory sídlištnímu ubytování říci, že ve zdejším horském amfiteátru mají věžáky i jisté kouzlo.

Razantní jízda

Lyžařský maxiareál se rozkládá na ploše o rozloze deset tisíc hektarů, proto Tignes je vhodné jak pro ty, kdo chtějí s batůžkem na zádech polykat kilometry sjezdovek, tak pro ty, kdo hodlají na několika vybraných pistách drancovat tělo agresivní jízdou.

Rajské jsou freeridové možnosti – a to díky příhodnému terénu, šikovně projektovaných lanovkám. Naopak agresivní lyžaři mohou střídat závodní tratě nad Val d´Isere – La Face, OK a Orange.

Dvě posledně jmenované paralelní červené sjezdovky poskytují ve své střední části pro razantní jízdu ideálně prudkou a přes sto metrů širokou „střechu“. Ke carvingovému řádění jsou příhodné i periferní části střediska – třeba v okolí skalního „okna“ Augille Percée.

Tignes1 550–3 456 m n. m.celkem sjezdovek: 300 kmskipas: 1 den dospělí / děti – 43,5 / 35 EURwww.tignes.net
Tignes1 550–3 456 m n. m.celkem sjezdovek: 300 kmskipas: 1 den dospělí / děti – 43,5 / 35 EURwww.tignes.net

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám