Hlavní obsah

Fantaskní postavy graffiti v Buenos Aires přitahují turisty

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantaskní postavy, realistické výjevy i obrazy z jiného světa vymalované po ulicích Buenos Aires přenášejí kolemjdoucí do jiného světa. Hlavní město Argentiny je slavné jako metropole umělců v Jižní Americe stejně jako Paříž v Evropě. Ve světě je vyhlášené místní tango, opera a street art. Není divu, že graffiti zaujalo natolik britské turisty, že vytvořili cestovní agenturu, která se specializuje na pouliční kulturu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Graffiti v Buenos AiresVideo: Reuters

 
Článek

Malá cestovní agentura předvádějící pouliční kulturu v Argentině vznikla už před rokem a každý den ji využije více než tucet návštěvníků. Zaměstnanci firmy jsou tvořeni výhradně tlumočníky a průvodci. Během hlavní sezóny je lepší si dopředu udělat rezervaci, aby návštěvníci nemuseli dlouho čekat na prohlídku.

Umělci vyšli do ulic

Rozmach graffiti v Buenos Aires souvisí s poklesem ekonomického růstu v roce 2001, kdy mnoho umělců přišlo o práci, a tak se vydali malovat do ulic. Tito umělci následně vyzdvihli uměleckou úroveň graffiti. Pouliční tvorba se tak daleko více přiblížila k mainstreamovému umění. Mnoho umělců graffiti se proslavilo po celé zemi.

"Buenos Aires je velmi uvolněné město, které respektuje malbu. Máte-li oprávnění malovat, můžete tvořit bezstarostně. Je to něco, co jinde ve světě není možné," vysvětlil Johnny, jeden ze zakladatelů britské cestovní kanceláře specializující se na graffiti.

"V New Yorku najdete často malé věci na zdech budov, například plakáty, které ale jsou vylepované v rychlosti. Newyorčané říkají, že jsou liberálnější, ale daleko více uvolnění je cítit zde," řekl turista z New Yorku, který přijel za graffiti do Buenos Aires.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám