Hlavní obsah

Eiffelova věž mění vizáž. Dostane zlatý nátěr za 50 milionů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější pařížská dominanta projde vizuální proměnou. Před olympijskými hrami v roce 2024 nabarví Eiffelovu věž zlatě, aby byla více reprezentativní. Odhadem by měly práce vyjít na 50 milionů eur, tedy na více než 1,2 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

V nové barvě bude Eiffelova věž zářit už v příštím roce.

Článek

V následujících měsících pracovníci oloupou starou barvu a rez, aby mohli nanést nový nátěr, díky němuž bude památka zářivá dnem i nocí. Turistický průvodce Lonely Planet na svých stránkách uvádí, že věž byla v průběhu historie, od svého otevření v roce 1889, natřena už 19krát, včetně odstínů jasně oranžové či žluté. Tentokrát to bude žlutohnědá, která se postará o zlatou iluzi.

„Proč Gustav Eiffel původně vybral žlutohnědou? Pravděpodobně proto, aby věž odrážela podobu celé Paříže s jejími domky z broušeného vápence,“ uvedl vedoucí architekt pečující o francouzské památky Pierre-Antoine Gatier.

„Nový nátěr dodá Eiffelově věži více zlatý tón, než na jaký jsme zvyklí, právě včas před olympiádou,“ doplnil Patrick Branco Ruivo, šéf společnosti, která se o provoz památky stará.

Proměna věže vyjde na zhruba 50 milionů eur, v přepočtu na 1,2 miliardy korun. Podle serveru Travel + Leisure může jít o poměrně náročný a nebezpečný úkol, protože starý nátěr může obsahovat olovo. Hotovo by pak mělo být už v příštím roce, tedy dva roky před konáním olympijských her v Paříži.

Francouzské Val Thorens je nejlepším skiareálem světa. Česku kraluje Špindlerův Mlýn

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám