Hlavní obsah

Eiffelova věž se poprvé rozzářila díky obnovitelné energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější pařížská dominanta je zase o něco zelenější. V úterý se totiž poprvé za svou historii rozzářila díky obnovitelnému zdroji energie, konkrétně vodíku. Společnost Energy Observer, která ho poskytla, chtěla poukázat na svou uhlíkově neutrální technologii, uvádí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Eiffelovka se poprvé rozsvítila díky ekologickému osvětleníVideo: AP

 
Článek

„Cílem je mobilizovat všechny Francouze, běžnou veřejnost, ale i společnosti a místní úřady, aby si vodíku povšimli,“ uvedl Louis-Noel Vivies, šéf společnosti sídlící ve francouzském městě Saint-Malo. Podle něj je důležité ukázat potenciál, který má vodík při cestě za uhlíkovou neutralitou a zelenější budoucností.

„Podpořit Energy Observer tím, že rozsvítíme Eiffelovku pomocí obnovitelného vodíku, je symbol, ale zároveň ilustrace toho, že existují řešení a že musíme kolektivně bojovat za rozvoj vodíkové společnosti,“ míní Matthie Giard, viceprezident firmy Air Liquide, která se specializuje na výrobu průmyslových plynů.

Zakladatel Energy Observeru Victorien Erussard prohlásil, že pokud se bude sektor s obnovitelným vodíkem nadále rozvíjet, do roku 2050 by se množství skleníkových plynů mohlo snížit o 20 procent. „Odvětví je více pokročilé, než byste si mysleli, je připraveno,“ doplnil.

Eiffelova věž byla obnovitelným zdrojem energie nasvětlena jednorázově. Není však vyloučeno, že v budoucnu bude fungovat na vodík konstantně.

Eiffelova věž mění vizáž. Dostane zlatý nátěr za 50 milionů eur

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám