Hlavní obsah

Do Česka se znovu vracejí turisté

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováci, Poláci, Němci a Rakušané už zase více jezdí do České republiky. Přibylo také turistů z Nizozemska a Velké Británie. Počty hostů se vracejí na předcovidovou úroveň a v některých případech jsou i vyšší. Vyplývá to z přehledu agentury CzechTourism.

Foto: Profimedia.cz

Turistů v Česku přibývá (ilustrační foto).

Článek

Zatímco k dubnu 2019 do ČR zavítalo 155 564 Němců, letos ve stejném období jich bylo 135 tisíc. Slováků před covidem přijelo do ČR 46 381, letos už 51 703. Polských turistů bylo v tuzemsku k dubnu 2019 přes 34 163, nyní 38 488.

Lipnem zní němčina

Návštěvníků z ciziny přibývá, i když Češi jsou stále početnějšími hosty. „I letos v dubnu platilo, že většinu z celkového více než milionu lidí ubytovaných v tuzemských hotelech tvořili rezidenti. Zahraniční návštěvníci využili naše ubytovací kapacity ze 48,7 procenta,“ říká ředitel CzechTourismu Jan Herget.

Rakušané a Němci mají silné zastoupení například mezi návštěvníky v hotelech a penzionech na Lipensku. Jejich návštěvnost je téměř stejná jako před covidem, když tvoří v některých případech přes padesát procent klientely.

Thajsko ruší další opatření. Ke vstupu postačí očkování nebo test

Cestování

„V červnu jsme tady měli více německy mluvících klientů než Čechů. Přijíždějí hosté z Rakouska i z Německa, kteří si zamluvili čtrnáctidenní nebo týdenní pobyty,“ řekl Právu Jiří Falout, který provozuje u Lipna 36 apartmánů.

Upozornil, že mezi hosty jsou také tradičně Nizozemci. „Nyní budeme ubytovávat i jednoho Fina, což je poměrně výjimečné, protože Seveřany jsme tady měli naposledy před třemi roky,“ doplnil Falout.

V Jeseníkách hlavně Češi

Ve větších resortech u Lipna tvoří Němci a Rakušané zhruba dvacet procent klientely. „Zatím máme sezonu obsazenou ze 70 procent, když Rakušanů a Němců je asi pětina. Je to v podstatě stejné jako před covidem. Dříve jsme mívali i hosty z Asie, ale ještě chvíli potrvá, než se začnou vracet,“ předpokládá Miroslav Magerstein z Hotelu Resort Dolní Vltavice.

Prosklený bar ve tvaru briliantu je jen pro otrlé. Visí stovky metrů nad roklí

Cestování

V Jeseníkách jsou hotely a penziony vesměs zaměřeny na českou klientelu. „Ta u nás tvoří v průměru devadesát procent a v létě ještě více,“ řekl Právu například recepční z penzionů Skiland v Petříkově a Ostružné.

„Cizinců, kteří mají momentálně rezervovaný pobyt na léto, jsou tak dvě procenta, hlavně k nám jezdí Poláci a Němci. A určitě jich nemáme více než třeba v loňském roce. V zimě je jich více, hlavně přijíždějí skupiny z Polska,“ dodal.

Hosté se vracejí i do karlovarského hotelu Thermal. O víkendech hlásí obsazenost již kolem padesáti, šedesáti procent. „Super jsou Češi, postupně se zvyšuje i poptávka z Německa. Významný je pro nás i Blízký východ, protože tito hosté si rezervují delší pobyty,“ uvedl ředitel Thermalu Vladimír Novák.

Na jižním pobřeží Bulharska jsou Češi jako doma

Cestování

„Zájem ze strany Čechů i Němců je trvale velký,“ potvrdil také generální ředitel Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Jindřich Krausz.

Příjmy vzrostly

České republice podle CzechTourismu o více než 10 miliard korun vzrostly meziročně příjmy z mezinárodního cestovního ruchu. Zatímco loni v prvním čtvrtletí tvořily 11,1 miliardy korun, letos za leden, únor a březen dosáhly 21,2 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám