Hlavní obsah

Dechberoucí stropní výzdoby ze skla, fresek i thajských brouků

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při prohlídkách mnohých památek či historických skvostů se většinou díváte kolem sebe. Jsou ale objekty, kde se největší poklady ukrývají přímo nad vašimi hlavami. Podívejte se s námi na šest míst, která se pyšní skvostnými stropními výzdobami ze skleněných vitráží, thajských brouků či okřídlených andělů, kteří z vás nespustí oči. Tyto skvosty najdete jak v kostelech, tak i v hotelech či palácích.

Článek

Dharma Hall v Kennin-ji, Kjóto, Japonsko

Nejstarší zenový chrám Kennin-ji v Kjótu byl založen roku 1202. K jeho 800. výročí vytvořil japonský umělec dramatický souboj draků přes celý chrámový strop, vysvětluje původ této neuvěřitelné stropní malby server BBC, který přehled sestavil.

Gran Hotel Ciudad de México, Mexiko

V centru hlavního města Mexika se ukrývá pravý poklad. Korunou hotelu Gran je skleněný strop s vitrážemi od světoznámé šperkařské firmy Tiffany. Vystavěn byl roku 1908 a osvětluje ho 150 lamp.

Foto: Profimedia.cz

Gran Hotel v hlavním městě Mexika

Kostel Debre Berhan Selassie, Etiopie

Ať se nacházíte v jakékoli části kostela Debre Berhan, vždy vás andělé ze stropu budou úpěnlivě sledovat. Každý ze 104 okřídlených andělíčků na stropních trámech má jiný výraz.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Debre Berhan Selassie v Etiopii

Foto: Profimedia.cz

Kostel Debre Berhan Selassie v Etiopii

Foto: Profimedia.cz

Kostel Debre Berhan Selassie v Etiopii

Sixtinská kaple v bazilice sv. Petra, Vatikán

Když vchází turisté do Sixtinské kaple, doslova jim padá čelist. Stěny i strop pokrývají fresky předních italských umělců. Celé čtyři roky tam strávil například i Michelangelo Buonarroti, který vytvořil nejznámější fresku - Boží soud. Pří výšce stěn 20,7 metru na prostoru 40,9 x 13,4 metru zůstane v němém úžasu stát opravdu každý.

Foto: Profimedia.cz

Sixtinská kaple v bazilice sv. Petra

Foto: Profimedia.cz

Sixtinská kaple v bazilice sv. Petra

Zrcadlový pokoj v Královském paláci, Belgie

Pokud se vydáte do Královského paláce v Brusselu, v Zrcadlovém pokoji rozhodně zbystřete a podívejte se na strop. Shora vychází smaragdová záře, kterou vytváří více jak milión schránek thajských brouků.

Foto: Profimedia.cz

La Compañía de Jesús, Ekvádor

Kostel La Compaňía v Quitu patří mezi nejznámější díky hlavní chrámové lodi, jejíž dekorace kombinuje umělecké řezbářské a sádrové sošky pokryté zlatem. Strop v kupoli koloniálního španělského kostela patří slunci - symbolu Inků, které je umístěné přímo naproti vchodu do kostela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám