Hlavní obsah

Dánsko, Maďarsko i Polsko. Evropské státy ruší cestovní restrikce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě přibývá zemí, které zrušily veškerá cestovní opatření. Jde mimo jiné o Maďarsko, Polsko, Dánsko, Island či portugalský ostrov Madeira. Tyto destinace nevyžadují očkování, testy ani potvrzení o prodělání nemoci, až na výjimky se ve většině z nich nemusejí nosit ani roušky.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v polském Krakovu. I sem se už mohou turisté vydat bez certifikátů.

Článek

Zatímco mimoevropský svět je v otevírání hranic opatrnější, množství států na starém kontinentu v průběhu jara opatření ruší. Nejnověji tak učinilo Dánsko, které zrušilo veškeré cestovní restrikce o pondělní půlnoci, a to dokonce i pro neočkované občany ze zemí mimo EU, informuje server Independent.

Dánské úřady si však vyhrazují právo uvalit restrikce na země, kde se vyskytnou nové varianty koronaviru.

Z Prahy do Reykjavíku začnou létat nové islandské aerolinky

Cestování

Bez problému se cestovatelé dostanou také do dalších dvou severských zemí, a to na Island a do Norska. To bylo mezi prvními evropskými zeměmi, které k rušení restrikcí přistoupily. „Od soboty 12. února můžete odcestovat do Norska, aniž byste se museli starat o cokoli jiného než o zábavu,“ okomentovala tamní turistická centrála.

Island restrikce zrušil 25. února. A to nejen cestovní, ale prakticky všechny ostatní. Omezena už nejsou shromáždění a po lidech s prokázanou nákazou se nevyžaduje izolace.

Bez problému do Británie i Irska

Ani střední Evropa nezůstává pozadu. Volně lze cestovat například k českým sousedům do Polska a na Slovensko, či o kus dále do Maďarska. Polsko zrušilo vstupní opatření poslední březnové pondělí, stejně jako Dánsko. Roušky jsou povinné pouze v nemocnicích a zdravotnických zařízeních.

Jako za starých časů. Británie zruší veškeré cestovní restrikce

Cestování

Dalšími evropskými zeměmi, které nevyžadují žádné certifikáty či covid pasy, jsou Rumunsko, Černá Hora, Irsko, Velká Británie či ostrov Madeira. Oproti tomu kontinentální Portugalsko očkování, testy či potvrzení o prodělané nemoci požaduje.

Značně striktní zůstává také Rakousko, které vyžaduje potvrzení o bezinfekčnosti po občanech všech zemí bez výjimky.

Vše při starém. Irsko zrušilo zbývající cestovní restrikce

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám