Hlavní obsah

Chorvatsko nabídne v červenci supertropické horko

Nadcházející léto v Chorvatsku bude teplotně nadprůměrné. Zejména v červenci mohou turisté podle sezonního výhledu očekávat i 35 stupňů Celsia a více, srážky by naopak měly být podprůměrné. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Červenec bude v Chorvatsku teplotně nadprůměrný. Ilustrační foto

Článek

Podle Honsové panuje aktuálně v Chorvatsku podobné počasí jako u nás, tedy jasno až polojasno, během odpoledne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty se pohybují na letních hodnotách, nejčastěji od 23 do 28 stupňů Celsia. Nahoru jde také teplota moře.

„Sezonní výhledy předpokládají v Chorvatsku teplotně nadprůměrné léto. Největší odchylky od dlouhodobého teplotního normálu by měl dosáhnout červenec — ten by měl být teplejší až o jeden stupeň Celsia,“ uvedla Honsová.

„Pokud jste milovníky tropických nebo supertropických teplot, tedy 35 stupňů Celsia a více, potom si dovolenou v Chorvatsku naplánujte právě na červenec,“ doporučila. Turisté se mohou těšit na měsíční délku slunečního svitu až kolem 350 hodin.

Letošní léto v Chorvatsku by pak mělo být podle výhledů srážkově podprůměrné, se srážkovými úhrny pod 30 mm.

„I přesto, že v Chorvatsku bývají velmi teplá léta pouze s minimem srážek, vůbec není vyloučené, že tam tlaková níže nad Alpami může přinést deštivý týden s teplotami i pod letní hranicí na sever tamního území,“ vysvětlila Honsová s tím, že takové počasí se ale letos neočekává.

Turisté chybějí. Restaurace a hotely v Chorvatsku snižují ceny

Cestování

Nejteplejší moře je u Istrie

Teplota moře v Chorvatsku se v sezoně pohybuje u pobřeží nejčastěji mezi 21 až 26 stupni Celsia. „V létě 2015 ale dosáhla až 28 stupňů Celsia,“ připomněla Honsová. „V těchto dnech je nejvyšší teplota moře u západních břehů Istrie, protože je tam hloubka jen 40 metrů,“ doplnila.

Honsová zároveň varuje před nebezpečnými jevy letního počasí v Chorvatsku. Patří k nim silné bouře doprovázené krupobitím i přívalovým deštěm, ojediněle i derechem (ničivý vítr), vodní smršti nebo studený nárazovitý vítr známý jako bóra.

Češi se nyní do Chorvatska dostanou bez větších obtíží, postačí jim k tomu například PCR test ne starší než 72 hodin. Zřetel se bere také na prodělání nemoci nebo očkování, přičemž vstup je umožněn už po první dávce, pokud od jejího podání uplynulo alespoň 22 dní.

Český konzul v Chorvatsku: V praxi tady roušky venku téměř nevidíte

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám