Hlavní obsah

Chorvatsko je stále oblíbenější

Novinky, mšv

Chorvatsko, oblíbená destinace Čechů, je stále populárnější. Uvádí to zpráva Chorvatského národního turistického sdružení, podle nějž zemi v první polovině roku 2019 navštívilo o šest procent více lidí než loni.

Foto: Profimedia.cz

Turisté v Dubrovníku (ilustrační foto)

Článek

Podle dat společnosti eVisitor, která sleduje obrat v komerčním i nekomerčním cestování, zavítalo do země na Jadranu v první polovině roku 6,88 milionu návštěvníků. Oproti stejnému období předchozího roku se jedná o šestiprocentní nárůst v celkovém počtu příjezdů. Počet přenocování vzrostl o tři procenta na 26,2 milionu.

V červnu, kdy začíná hlavní sezona, došlo ve srovnání s loňským červnem dokonce k desetiprocentnímu nárůstu. „Celkový růst cestovního ruchu v Chorvatsku dosažený v první polovině letošního roku je výsledkem cílených aktivit na propagaci naší země jako celoroční destinace, kam se vyplatí jet kdykoli během roku. Velký vliv na růst turismu měl také zvýšený letecký provoz,“ uvedl chorvatský ministr cestovního ruchu Gari Cappelli.

Nejvíce lidí v první polovině roku přespalo v Istrii. Ta zaznamenala 7,6 milionu přenocování. Následovaly Splitsko-dalmatská župa a na třetím místě Kvarner.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější destinací českých turistů. Loni jich tam nicméně podle údajů Českého statistického úřadu dorazilo nejméně za poslední tři roky. V žebříčku popularity dále figurují Slovensko na druhém a Itálie na třetím místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám