Hlavní obsah

Cestující porodila uprostřed letu

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekanou situaci zažili pasažéři na nedávném vnitrostátním letu indonéské společnosti Lion Air. Jedna z cestujících – Anastasia Geavaniová – totiž během něj přivedla na svět dítě. Díky přítomnosti lékařky proběhl porod hladce, kapitán přesto zavelel k přistání na nejbližším letišti, odkud matku s novorozenětem odvezli do nemocnice, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K porodu v oblacích došlo 18. listopadu na cestě z Jayapury do Makasaru. Geavaniové se začalo uprostřed cesty dělat zle. „Asi 50 minut po vzletu požádala osoba, jež ji doprovázela, posádku o teplou vodu kvůli bolestem,“ řekl mluvčí společnosti Lion Air listu Jakarta Post. Letušky si záhy uvědomily, že Geavaniová začala rodit, a tak se přes interkom zeptaly cestujících, zda je mezi nimi nějaký lékař.

Přihlásila se Marthina Seriawati Randabungaová, která následně ženě pomohla odrodit v zadní řadě letadla. „Porod proběhl bez komplikací a matka i dítě jsou zdravé,“ doplnil mluvčí společnosti.

Žena porodila v letadle, po přistání se dočkala ovací

Cestování

I přes nulové komplikace se piloti rozhodli, že přistanou na nejbližším letišti na ostrově Ambon. Tam už na letadlo čekal pozemní personál a tým zdravotníků, který matku s dítětem převezl do nemocnice. Letadlo pak pokračovalo do své destinace.

Nejde o první případ, kdy žena porodila během letu. Dítě, které se na palubě narodí, pak mnohdy získá určité výhody. Je to třeba případ holčičky, která přišla na svět v září na lince společnosti EgyptAir z Káhiry do Londýna. Díky nouzovému přistání v Mnichově má doživotně letenky na této trase zdarma.

Dítě narozené v letadle bude moct cestovat zdarma. Ale jen do jedné destinace

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám