Hlavní obsah

Cestožraní: V Kambodži mlsají místo brambůrků smažené sklípkany

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice nejsou pavouci zrovna vítanými hosty. Obvykle schytají smrtelnou ránu novinami, ti odvážnější je v dlaních vynášejí ven z bytu. Jsou ovšem národy, které si na pavoucích rády smlsnou, a to doslova.

BEZ KOMENTÁŘE: Kambodžané i turisté si pochutnávají na smažených pavoucích

 
Článek

Kdo v Kambodži neochutná pavouka, jako by tam vůbec nebyl. Toto jihoasijské království je proslulé podivnou národní specialitou. Smažení či grilovaní sklípkani se tu prodávají a jedí ve velkém. A kromě nich také švábi, kobylky nebo vážky.

Snad nejznámější tržiště, na kterém se dá nohatá pavoučí delikatesa ochutnat, je v městečku Skuon. Turistickou atrakcí tu jsou ovšem pavouci i živí. Lidé si je nechávají lézt po těle a fotí se s nimi. Právě proto, že je na skuonském trhu hlavním lákadlem množství smažených pavouků, si město vysloužilo přezdívku Spiderville. Často sem pro specialitu jezdí turisté z Vietnamu a Číny. Pro mnohé Evropany ochutnávka smažených pavouků představuje adrenalinovou výzvu.

Přehlídka kulinářských podivností

Pokud byste cestou po Kambodži sebrali odvahu a zatoužili okoštovat křupavá těla sklípkanů, najdete je u trhovců pod názvem black spiders. Jsou k sehnání i na velkém trhu s hmyzími pochoutkami ve městě Kampong Thom ležícím ve stejnojmenné provincii. Tam se zákazníci dostávají tak trochu do gastronomického obludária. Vybírat si mohou z různých velikostí kobylek nebo smažených žab, jež v sobě ještě stále mají vnitřnosti.

Odvážní cestovatelé se silným žaludkem nevědí, co na kambodžských trzích ochutnat dříve. Ti zdrženlivější si naopak nevyberou. Rčení „jiný kraj, jiný mrav“ tady platí dvojnásob.

Zajímavost: Tradice jedení pavouků má údajně kořeny v nedávné historii. A to nikterak veselé. Během krutovlády diktátora Pol Pota prý Kambodžané kvůli hladomoru zkusili sníst pavouka. A protože jim zachutnal, konzumují sklípkany dnes prakticky běžně.

Anketa

Odhodlali byste se k ochutnávce smaženého sklípkana?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8741 čtenářů.

Kambodža v číslech

Rozloha Kambodžského království je 181 040 kilometrů čtverečních.

Buddhisté tvoří 90 % obyvatel.

V Kambodži žije víc než 13,5 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám