Hlavní obsah

Česká města ubytovací poplatky kvůli krizi nezvýší či vůbec nezavedou

Města v Česku příští rok ubytovací poplatky většinou nezvýší, případně dokonce vůbec nezavedou, ačkoli to některá původně plánovala. Důvodem je podle ankety ČTK mezi představiteli měst koronavirová krize. Výrazné zvýšení chystají jen některá města v horských či lázeňských oblastech.

Foto: Profimedia.cz

České Budějovice.

Článek

Od ledna 2021 obce mohou ze zákona stanovit vyhláškou výši poplatku až na 50 korun za osobu na den. Radnice ale uváděly, že by poplatky zavedly či zvýšily až v případě, že nejhorší krize odezní. Kvůli šíření nemoci covid-19 totiž stát letos opakovaně omezuje ubytovací služby.

Například turisty vyhledávaná Kutná Hora ve středních Čechách poplatek ponechá na 21 korunách. Za letošní sezonu dokonce naopak ubytovatelům část vybraných peněz kvůli pandemii covidu-19 vracela, řekla místostarostka Silvia Doušová (STAN – Šance pro Kutnou Horu). Jiná situace by podle ní byla, kdyby turismus fungoval a do města přijelo 1,2 milionu návštěvníků jako v normální sezoně. „Pak bychom zvedání poplatku třeba řešili,“ řekla.

Kutná Hora je čtvrtstoletí v UNESCO

Cestování

Ani České Budějovice neplánují zvýšení poplatku, který je nyní 15 korun. „Doba není příliš příznivá,“ řekl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Rovněž turisticky nejvyhledávanější města Vysočiny – Telč a Nové Město na Moravě – poplatek nezvýšila. V Telči činí 20 Kč a v Novém Městě 21 Kč za den. „My nezvyšujeme i s ohledem na to, že podnikatelé v cestovním ruchu jsou dost postižení koronakrizí,“ řekl novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Někde se skokově zvýší

Na jižní Moravě ve Znojmě, kam letos v turistické sezoně přijelo přes 80 tisíc lidí, zůstává poplatek na deseti korunách. Ani Mikulov neplánuje zdražovat. „Nechceme podnikatelům zhoršit už tak složitou situaci. Zůstává 21 korun,“ řekl starosta Rostislav Koštial.

V Pasohlávkách zůstane poplatek na 20 korunách. „Chceme, aby k nám lidé nadále přijížděli, a proto nebudeme zvyšovat náklady spojené s ubytováním víc, než je nezbytně nutné. Netratíme na tom,“ uvedla starostka obce Martina Dominová. Ve Vyškově třeba poplatek už delší dobu vůbec nevybírají.

Na 25 korun zvýší poplatek Břeclav. „Celý výtěžek, odhadem zhruba 90 tisíc korun, půjde na nově vypsaný dotační titul Cestovní ruch,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pelcová.

V Brně jsou správci poplatku městské části a zvýšení využily pouze čtyři z celkových 29. V Medlánkách stoupne poplatek z 19 až na 50 korun. „Dlouho jsme poplatek nezvedali, tak jsme se přiklonili k možnosti využít navýšení,“ řekl medlánecký starosta Michal Marek.

Veřejnosti se po letech znovu otevře Augustovo mauzoleum v Římě

Cestování

Rovněž radnice v Moravskoslezském kraji vesměs poplatek nezvýší, případně ani nezavedou. Třeba v Ostravě a Opavě tak dál bude na 21 korunách, v Krnově na 20 korunách a v Třinci na Frýdecko-Místecku stejně jako ve Frýdku-Místku na deseti korunách.

V Ústeckém kraji se třeba v Ústí nad Labem poplatek zvýší na 30 korun. V Děčíně ale zůstane na 20 korunách, v Litoměřicích na 15 a v Mostě na deseti korunách. Teplice se dokonce rozhodly příští rok poplatek z pobytu zrušit, aby podpořily turismus a ulevily provozovatelům ubytování.

V Hradci Králové poplatek z pobytu zůstane na 15 korunách, v Trutnově na 20 a v Rychnově nad Kněžnou na pěti korunách. V Náchodě poplatek činí 20 korun, ale v roce 2021 ho město nebude vybírat. V Jičíně poplatek chtěli začít vybírat letos, ale nakonec od toho kvůli pandemii ustoupili.

Nejvyšší v regionu

V Libereckém kraji zvýšili poplatek na 30 korun na den v krkonošském středisku Harrachov a v Doksech u Máchova jezera na Českolipsku. Jsou to nejvyšší poplatky v regionu. Harrachov patří k největším krkonošským horským střediskům a město má více ubytovacích kapacit než obyvatel. Letos získá radnice z ubytování čtyři miliony korun, zhruba o pětinu méně, než předpokládala.

I některá města v Karlovarském kraji ubytovací poplatky zvýší. V Karlových Varech dokonce poplatek stoupne z 21 korun až na 50 korun. Bude se to však týkat pouze krátkodobých pobytů do čtyř dnů. Za delší pobyty zůstane poplatek 21 korun. Také Františkovy Lázně zvednou poplatek za ubytování z 21 na 50 korun a Mariánské Lázně z 21 na 30 korun.

Na Šumavu míří stále více turistů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám