Hlavní obsah

Na Šumavu míří stále více turistů

Novinky, ČTK, orh, kal

Koronavirová krize se odrazila i na letošní návštěvnosti Šumavy. Zatímco jaro v nouzovém stavu znamenalo úbytek turistů, v letní sezoně brali návštěvníci toto pohoří útokem. Nebývalý zájem byl o procházky s průvodcem divočinou, tradičně i o splouvání Vltavy. Velmi silný je i listopad, kdy řada lidí využívá krásného počasí k procházkám a výletům.

Foto: Profimedia.cz

Plešné jezero na Šumavě (ilustrační foto).

Článek

Právo o tom informoval mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák s tím, že o uplynulých víkendech bylo na Šumavě téměř stejně lidí jako v hlavní letní sezoně.

„Lidé využívají krásného počasí a vydávají se na známá místa k pramenům Vltavy, na Kvildu, na Modravu nebo k jezerům. Souvisí s tím však bohužel i přestupky jako parkování na lesních cestách, ježdění cyklistů mimo vyznačené trasy a podobně,“ podotkl mluvčí.

Šumava zažívá ohledně návštěvnosti celkově nadprůměrný rok. „Už v září se celková návštěvnost blížila dvěma milionům, což odpovídá číslu, které jsme v předchozích letech zaznamenávali až na konci prosince,“ vysvětlil Dvořák.

Památky na severovýchodě Čech trhaly rekordy, lidí bylo méně

Cestování

Návštěvnost Šumavy monitorují speciální automatické sčítače. „Předpověď o zvýšeném tlaku návštěvníků na přírodní oblasti se začala naplňovat. O letních prázdninách byly zaznamenány rekordní hodnoty: červenec o 44 procent více oproti dvouletému průměru a v srpnu o 27 procent více. V září byla návštěvnost stále mírně zvýšená a v říjnu již poklesla pod průměr,“ konstatoval Josef Štemberk z NP Šumava.

Rekordní pak byl zájem o pravidelný program Správy Národního parku Šumava Průvodci divočinou. Uskutečnilo se 117 výprav pro více než tisíc zájemců.

Karavany jsou trend

Na Teplou Vltavu od Soumarského mostu do Pěkné se v letošním roce vydaly téměř tři tisíce lodí, což je za poslední čtyři sezony nejvíce splutí. Splouvání začalo netradičně až v červnu, ale splouvat bylo nakonec možné až do konce října.

Vysoký počet obytných karavanů evidují v těchto dnech zástupci obcí na Šumavě a v okolí lipenské přehrady. Řada lidí v těchto vozech tráví i několik dní. Důvodem je fakt, že kvůli koronaviru jsou zavřené hotely a penziony.

„V listopadu jsme zde ještě něco podobného nezažili. Nápor turistů je mimořádný a například na našich parkovištích stojí desítky karavanů i několik dní,“ řekl starosta Kvildy na Prachaticku Václav Vostradovský. „Lidí je na Šumavě spoustu, a tak restaurace a občerstvení nabízejí jídlo a pití z okének,“ dodal starosta.

Ochranáři prosí návštěvníky, aby šetřili Krkonoše

Cestování

Více než tři desítky karavanů parkovaly o uplynulém víkendu i na Modravě na Klatovsku. „Je to fenomén současné doby, kdy platí kvůli koronaviru řada omezení,“ řekl starosta Modravy Antonín Schubert. Podle něj však s sebou tento jev nese i negativní aspekty.

„Kvůli tomu, že jsou zavřená turistická a informační centra, nemají návštěvníci kam chodit na záchod. Tak to nejčastěji řeší v lese. Bohužel na tuto hygienu používají pravidelně vlhčené ubrousky, které se v přírodě rozkládají několik desítek let,“ uvedl Schubert.

Reklama

Výběr článků

Načítám