Hlavní obsah

Britský ostrov mimo Británii. Na Manu mají i vlastní řeč

Novinky, mšv

Je britský, i není. Přestože ostrov Man ze všech stran obklopují Anglie, Skotsko i Severní Irsko, je samosprávným a politicky autonomním územím, jež je na koruně závislé. A pro místní obyvatele je to důležitá skutečnost, která je zakořeněná v jejich nátuře, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Man je kombinací krajiny Skotska, Anglie i Irska.

Článek

Přestože je Man britskými ostrovy kolem dokola obklopen, ročně ho moc turistů nenavštíví. Loni to bylo kolem 300 tisíc lidí. Není to málo, ale v porovnání třeba s jihoanglickým ostrovem Wight, kam zavítá skoro 2,5 milionu turistů, je to zanedbatelné číslo.

Prvními obyvateli ostrova byli Keltové, poté i Vikingové. Ve 13. století byl Man součástí Skotska, což zapříčinilo skoro století tahanic s Anglií, která bitvu o toto území nakonec vyhrála.

Dnes je Man, podobně jako ostrovy Jersey nebo Guernsey u pobřeží Francie, britským korunním závislým územím. Přestože je tedy technicky součástí Spojeného království, které zodpovídá například za jeho obranu, je od něj odděleno. Znamená to mimo jiné, že není členem Evropské unie.

V Německu, přesto mimo něj. Městečko Büsingen je geografickou anomálií

Cestování

„Nezávislost je silným prvkem charakteru obyvatel ostrova. Nejsme součástí Spojeného království nebo britských ostrovů. Jsme Manx,“ tvrdí bývalý politik Phil Gawne, přičemž slovo Manx, pocházející se staré severštiny, označuje obyvatele ostrova Man a jejich jazyk.

Snaží se vzkřísit jazyk

Není překvapením, že je ostrov Man vzhledem ke své poloze jakousi složeninou všeho, co je pro Britské ostrovy typické. Najdete na něm políčka charakteristická pro Anglii, ale i do mlhy zahalené kopečky Irska, ve vyšších polohách zase krajina připomene drsné Skotsko.

Nechybí typické červené telefonní budky roztroušené všude po ostrově. Man existuje zkrátka kdesi mezi všemi různorodými britskými částmi.

Foto: Profimedia.cz

Prvními obyvateli Manu byli Keltové.

„Žijeme uprostřed toho všeho. Náš přízvuk je zvláštní, někdy v něm můžete slyšet liverpoolský akcent, jindy zase irskou intonaci,“ vysvětluje Breesha Maddrellová s tím, že ostrov má i svůj vlastní jazyk, takzvanou manštinu, která sdílí stejné historické kořeny se skotštinou a irskou gaelštinou.

Během 19. a 20. století počet lidí, kteří se tímto starým jazykem umějí domluvit, razantně klesl.

„V 50. a 60. letech mnoho obyvatel ostrov z ekonomických důvodů opustilo. Pak tu také byla generace, která jazyk nechtěla vůbec používat a byla proti němu,“ vysvětluje Maddrellová s tím, že poslední skutečně rodilý mluvčí zemřel v roce 1974.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním městem Manu je Douglas.

Organizace UNESCO v roce 2009 prohlásila jazyk za vymřelý, což se ale některým obyvatelům, kteří na tradici lpěli, nelíbilo a proti tomuto kroku se ohradili.

„Bylo nám řečeno, že jazykem, který používáme, nikdo nemluví. Tak jsme jim napsali, že jsou vedle,“ vysvětluje Isla Callisterová, která v té době byla studentka. UNESCO se tedy rozhodlo vrátit jazyk zpět na příčku ohrožený a mezi místními vznikla iniciativa, která si dala za cíl manštinu oprášit.

Na ostrově Man napršelo za hodinu více než za dva týdny

Evropa

Ostrov Man má rozlohu sice jen kolem 570 kilometrů čtverečních, ale může se kromě uhrančivé přírody pyšnit i několika hrady. Pochází odsud také kočičí plemeno manx, jehož výrazným znakem je, že má výrazně zkrácený nebo zcela chybějící ocas.

Zajímavostí také je, že na silnicích není nijak omezena maximální rychlost. I proto se na ostrově řadu let natáčel motoristický pořad Top Gear.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov se může pyšnit také několika hrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám