Hlavní obsah

Běžky? Leckde to jde, někde už jen z recese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plně naložená nákladní tatra doveze v sobotu sníh na náměstí v Novém Boru na Českolipsku. Tradiční recesistický závod Historická lyže tady uzavře letošní běžkařskou sezónu v Lužických horách.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byla rekordní, narazili jsme na hranice svých možností, upravovali jsme celkem 110 kilometrů tras. Pokud by mělo upravovaných stop přibývat, budeme muset najít více lidí, více techniky i více peněz,“ řekl Jan Šmíd z lyžařského oddílu SKI Polevsko, který se o úpravu tratí v Lužických horách stará.

Kvůli klimatickým podmínkám se tady stopy přestaly upravovat už na konci února, mokrý sníh se na tratích hodně propadal. Také na hřebenech Krušných hor už prakticky pro běžkaře sezóna skončila a minimum možností mají milovníci bílé stopy i v Ústeckém kraji. Opačná situace je v Jizerských horách.

Po úpravách jsou trasy včetně Jizerské magistrály v dobrém stavu
společnost Jizerská

„Po čtvrtečních dopoledních úpravách jsou trasy včetně Jizerské magistrály v dobrém stavu. Ve vyšších polohách připadlo až sedm centimetrů sněhu. Problematické místo je pouze na začátku Vládní ve směru od Maliníku, kde jsou místa, na kterých už sníh roztál,“ hlásí aktuálně web obecně prospěšné společnosti Jizerská, která má tratě v Jizerkách na starosti.

V neděli se v Bedřichově uskuteční Den Jizerské magistrály. K vidění budou rolby a skútry, které pravidelně a často přes noc tratě v Jizerských horách upravují, svou techniku přiveze i horská služba. Součástí budou také běžkařské závody pro děti i dospělé.

I přes oteplení mohou stále ještě vyrážet lyžaři i do běžeckých stop na Zadově a také v příhraničním areálu Hochficht. „Připadlo tady pár centimetrů čerstvého sněhu, a tak se nám podařilo připravit asi tři kilometry běžeckých tras. Podle předpovědi počasí by měly vydržet i na víkend,“ sdělil Právu vedoucí provozu Lyžařského areálu na Zadově Petr Vondraš.

U sousedů se jezdí líp

Lepší podmínky panují v příhraničním areálu v rakouském Hochfichtu. „V noci na čtvrtek opět sněžilo, což v kombinaci s nočními teplotami pod nulou náramně prospělo sjezdovkám. Ty jsou po ránu skvěle upravené a ve velmi dobrém stavu. Běžkaři se mohou stále vydat do bílé stopy na Schöneben, kde je upraveno 17 kilometrů stop,“ konstatoval Martin Řezáč, který mediálně zastupuje příhraniční rakouské areály.

Jeseníky upravené

Stále ještě sjízdné stopy pro běžkaře nabízejí i přes oteplení šumavská horská střediska v Plzeňském kraji. V Železné Rudě a okolí jsou v provozu všechny větší zimní areály, lyžuje se i v Kašperských Horách nebo na sjezdovce v Nýrsku na Klatovsku. Běžecké stopy se upravují například ještě v okolí Modravy.

Dobré sněhové podmínky stále nabízejí lyžařské areály v Jeseníkách, kde za poslední dny ve vyšších polohách napadlo několik centimetrů sněhu, a další sněhové přeháňky mají přijít. Pro běžkaře jsou upraveny trasy například v okolí Červenohorského sedla. Dobrá běžecká stopa je i na hlavní magistrále z Ovčárny na Praděd.

Reklama

Výběr článků

Načítám