Hlavní obsah

Aerolinky umožní cestovatelům ve vyšších třídách sundat roušku. Ale jen vleže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roušky se staly neodmyslitelnou součástí pobytu v letadle. Hongkongské aerolinky Cathay Pacific nyní oznámily, že cestující v business a prvních třídách budou moci ústenky odložit díky tomu, že sedí v prostornějších kabinách. Sundat je však bude možné pouze vleže. Na pasažéry v economy se výjimka nicméně nevztahuje vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle společnosti oddělené buňky a více místa cestovatele před nákazou ochrání, proto mohou roušky odložit alespoň vleže, například před uložením se ke spánku. „Výjimka je možná díky filtračnímu systému, který je schopen zachytit 99,99 procenta prachových částic, včetně virů a bakterií,“ uvádí server Executive Traveller.

Za relativně bezpečné považuje létání také expert ze Světové zdravotnické organizace David Nabarro. Je to právě díky pokročilým filtračním systémům.

„Jedna skutečně dobrá věc ohledně letadel je, že se jejich ventilační systém skládá z opravdu silných filtrů,“ uvedl pro BBC.

Nutnost moderních filtrů v letadlech vyzdvihuje také Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA, která o nich říká, že jsou podobné těm používaným například v nemocnicích. „HEPA filtry jsou schopny zachytit 99,9 procenta mikrobů ve vzduchu,“ uvedla asociace.

I z toho důvodu budou moci cestující Cathay Pacific, kteří poletí v oddělených kójích v business či vyšší třídě, sundat roušky. Pasažéři ve standardní economy je budou muset mít i nadále. „Přestože riziko přenosu na palubě zůstává velmi nízké, opatření mají ochránit cestující i naši posádku. Komu je tedy dva a více let, musí roušku mít,“ uvedla společnost.

Dvacetičlennou rodinu vykázali v USA z letadla kvůli jedné roušce pod nosem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám