Hlavní obsah

7 důvodů, proč navštívit Jordánsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země vtěsnaná mezi Izrael a Arabský poloostrov je pro Čechy známá hlavně novodobým divem světa a liberálnějším postojem tamního převážně muslimského obyvatelstva. Nabízí ale i další zajímavá místa, která jí mohou závidět Řím i Atény. Historicky významné, výborně zachovalé a kupodivu málo navštěvované. Které to jsou?

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Město Vádí Musa je vstupní branou do Petry.

Článek

Monumentální Petra

Skalní město a archeologické naleziště na jihu Jordánska je samo o sobě důvodem, proč do země zamíří většina turistů. Na seznam světového dědictví UNESCO bylo zařazeno již v roce 1985. Historie osídlení území sahá do doby až 9000 let př.n.l.. Petra samotná byla Nabatejci vytesána do pískovce a ustanovena hlavním městem království před více než dvěma tisíci lety. Pokud si chcete návštěvu světového divu vychutnat v klidu a rozumné teplotě, buďte u vstupní brány už na otevírací šestou hodinu ranní. Cesta do města vede přes tzv. sík, úzkou kamennou soutěsku. A na moment, kdy zhruba po kilometru chůze mezi narůžovělými kamennými stěnami spatříte Al Khazneh - Pokladnici, jen tak nezapomenete.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nejpopulárnější místo z celé Petry se nachází hned za skalním koridorem, kterým do areálu turisté vstupují - Pokladnice.

Foto: Taťána Marenčíková

Rozlehlý komplex je plný fascinujících zákoutí.

Jedná se snad o jedinou jordánskou památku, která láká opravdové davy. Petra ale není jen Pokladnice, a když se vydáte směrem k hrobkám, amfiteátru či Klášteru, najdete i klidná místa. Celé archeologické naleziště se totiž rozprostírá na 264 tisících metrech čtverečních. Pokud byste ho chtěli prozkoumat podrobně, trvalo by to několik dnů. Hlavní stavby stihnete obejít i za den. Orientální atmosféru podtrhují všudypřítomní trhovci a velbloudi, na jejichž hřbetě si lenošnější turisté krátí cestu ke vzdálenějším koutům žhnoucího údolí.

Jeskynní bar

Pokud se v Petře zdržíte až do zavíračky, která je podle období v pět, nebo šest odpoledne, můžete se tematicky osvěžit a zároveň pokračovat v objevování v přilehlém jeskynním baru. Ten se nachází, co by kamenem dohodil, od vstupu do archeologického naleziště. Past na turisty? Tak trochu. Atmosféra? Rozhodně. Kontroverze: maximální.

Jeskynní bar se nachází v tisíce let starých prostorách.Video: Taťána Marenčíková, Novinky

Podnik je totiž situován v alespoň 2000 let staré nabatejské hrobce. Navíc se v něm servíruje alkohol, zejména vychvalované koktejly, což v Jordánsku rozhodně není samozřejmost. Nabídka lihovin chybí i ve většině supermarketů. Sedět ve stylově vybavené jeskyňce vytesané dvacet století nazad, popíjet skvělý mátový čaj a kouřit tradiční vodní dýmku má každopádně styl. A ceny v Cave Baru jsou stále rozumnější než v luxusnějších hotelech na pobřeží Mrtvého moře.

Mrtvé moře

Množství příznivých zdravotních účinků proslavilo Mrtvé moře po celém světě. Při návštěvě Jordánska se tak jedná o stejně povinnou zastávku jako Petra. Slané jezero, které se nachází 420 metrů pod hladinou světového oceánu, je navíc nejen zdravou, ale i zábavnou kratochvílí.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Mrtvé moře je pro své léčivé účinky vyhledáváno už stovky let.

Utopit se v něm téměř nedá, ale obrovská míra salinity dělá z lidí v podstatě živá nafukovací lehátka. Můžete na něm zcela bez námahy ležet, sedět nebo chodit ve vodě, aniž byste se dotýkali dna. Záleží jen na tom, jak si pohrajete s těžištěm vlastního těla. Jen standardní plavání tady trochu bere za své, jediným jakž takž proveditelným stylem je znak. Je však třeba dávat si pozor, aby se vám slaná voda nedostala do očí, a hlavně se jí nesmíte nalokat.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Turisté pobývají v léčivé vodě Mrtvého moře až do soumraku.

Po několikaminutovém vznášení se jako korek na vodě pak následuje mazání těla léčivým bahnem bohatým na minerály. Voda i bahno mají skvělé účinky zejména při léčbě kožních nemocí. V těžších případech se ale doporučuje alespoň třítýdenní pobyt. Několikadenní kůra může nemoc spíše rozdráždit. Zhruba po deseti minutách se bahno smývá přímo v moři a léčebný proces končí poleháváním na zdejších léčivých slunečních paprscích. Ale platí všeho s mírou, proces se obvykle opakuje dvakrát denně.

Madaba

A protože koupání v sezoně je kvůli vysokým teplotám vzduchu i vody nejlepší brzy ráno a před západem slunce, přes den pohodlně stihnete výlety za nedalekými zajímavostmi. Pouze necelou hodinu cesty autem od hotelové oblasti Mrtvého moře se nachází Madaba, která je známá jako město mozaik či město kostelů. Nachází se zde opravdu jedinečný kousek - vůbec nejstarší mapa Svaté země. Madabská mozaiková mapa se datuje do 6. století a najdete ji v Byzantském kostele sv. Jiří.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Madabská mozaiková mapa Svaté země

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jedna z mozaik na nalezišti Burnt Palace

Pozadu ale nezůstává ani v docházkové vzdálenosti dostupný komplex vykopávek známý jako Burnt Palace. Najdete zde pozůstatky Byzantského komplexu datujícího se do 7. století, římskou cestu a Martyrův kostel s půvabnými, ač částečně poničenými mozaikami.

Hora Nebo

Asi půl hodiny jízdy od Madaby se ve výšce 710 metrů nad mořem tyčí jordánská svatá hora. Podle Hebrejské bible právě z tohoto místa Mojžíš poprvé spatřil Svatou zemi. Podle křesťanské tradice byl Mojžíš na hoře i pohřben, ostatní náboženství se v otázkách místa jeho hrobu rozcházejí.

Hora Nebo láká religiózní tematikou i uměnímVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

Hora Nebo je každopádně poutním místem, kam každodenně zavítají tisíce turistů. V roce 2000 jej navštívil papež Jan Pavel II., který zde za byzantskou kaplí vlastnoručně zasadil olivovník jako symbol míru. O devět let později zde pronesl řeč i papež Benedikt XVI. Místo je zajímavé i z uměleckého hlediska, ve zrenovovaném kostele se nachází skvěle zachovalé mozaiky ze šestého století.

Džaraš

Je dost možné, že jste toto jméno nikdy neslyšeli, ale rozhodně by byla škoda ho zapomenout. Uvnitř současné pulzující jordánské metropole vzdálené necelou hodinu cesty od hlavního města Ammánu se totiž nachází ruiny starověkého římského města. Znáte Forum Romanum? Tak si zkuste představit něco většího a pro mnohé i působivějšího a přiblížíte se Džaraši. Zachovalé vstupní brány, sloupořadí táhnoucí se do daleka, chrámy, kostely, divadla či hipodrom.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Když se na obloze objeví náznak duhy, máte stále ještě pocit, jakoby se vám před očima odehrávalo působivé představení.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Město Džaraš není žádný trpaslík. Na prohlídku si ponechte minimálně tři hodiny. Ideálně ještě o hodinu až dvě více.

Abyste podrobně prošli celé naleziště, chce to celý den. Rychlou obhlídku lze zvládnout za půlden. A front na vstupenky se opravdu bát nemusíte. Výborně dochovanou výzdobu sloupů nebo třeba i celý amfiteátr můžete mít ve správnou chvíli jen pro sebe.

Hrady křižácké i arabské

Na trase z Petry k Mrtvému moři leží město Kerak se stejnojmenným hradem, který křižáci nazývali Krak des Moabites. Vybudován byl v roce 1142. A zatímco většina evropských hradů vypadá nejlépe zdálky a zevnitř bývají „na jedno brdo“, jordánské hrady naopak udivují zejména vnitřními prostorami. Kerak je navíc jedním z největších křižáckých hradů na území Levantie. A ač od dob své největší slávy poněkud sešel a část se rozpadla, návštěvníky ohromuje zejména zachovalými nasvícenými katakombami.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Křižácký hrad Kerak se nachází na území dnešního Jordánska.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kusejr Amra se honosí freskami, které v arabském světě nemají obdoby.

Méně navštěvovaným hradem je pouštní lovecký hrádek Kusejr Amra postavený v arabském stylu. Datován je do poloviny osmého století, a je velmi ceněným pozůstatkem raného arabského umění. Na seznam Světového dědictví UNESCO byl zařazen v témže roce jako Petra a poslední roky v něm probíhají obnovovací práce na unikátních freskách. Úžas je zde zaručen.

Rady na cestu do Jordánska

Měnou je jordánský dinár (JOD), 1 JOD je asi 32 českých korun.

Cestujete-li do Jordánska především za památkami, vyplatí se on-line nákup Jordan Passu za 70 JOD (asi 2270 korun), který při alespoň čtyřdenním pobytu v zemi zahrnuje poplatek za vízum (samostatně 40 JOD - asi 1300 korun), jednodenní návštěvu Petry a vstup do 40 dalších památek. S drobným příplatkem lze zakoupit i dvou až třídenní vstup do Petry.

Z Prahy létají do jordánského hlavního města Ammán přímým spojem dvakrát týdně aerolinky Ryanair. V letadle strávíte v každém směru zhruba čtyři hodiny a zpáteční letenku lze pořídit zhruba už od 1500 korun na osobu.

Ideální základnou pro návštěvu Petry je městečko Vádí Musa. Není ani malé, ani velké a nabízí tak akorát turistického zázemí ve formě hotelů, restaurací a obchůdků.

Tu nejlepší maklubu (pánev zapečené rýže, zeleniny a masa s tradičním kořením) v okolí Petry si objednejte v Al-Wadi Restaurant. Pokud chcete ušetřit nějaký ten peníz, dobrý poměr ceny a kvality nabízí Reem Beladi Restaurant.

Určitě nevynechejte čerstvě vymačkaný džus z granátových jablek nebo citronu s mátou. A ochutnejte i arabský chléb s voňavým kořením za'atar.

Ceny v Cave Baru jsou o něco málo vyšší než v méně načančaných podnicích, míst servírujících destiláty ale vyjma hotelů v oblasti nenajdete mnoho. Ve srovnání s bary v luxusních hotelech kolem Mrtvého moře jsou zdejší ceny stále téměř poloviční.

Reklama

Výběr článků

Načítám