Hlavní obsah

Místo, které spojuje křesťany, židy i muslimy

Jordánské hášimovské království je vyhlášené zejména skalním městem Petra a Mrtvým mořem s četnými léčivými účinky. Oplývá ale i dalšími zajímavostmi a obzvláště jedna z nich je důležitá pro židy, křesťany i muslimy. Tušíte, odkud měl Mojžíš poprvé spatřit Svatou zem?

Hora Nebo láká religiózní tematikou i uměnímVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Hora Nebo je vlastně přes 700 metrů vyvýšený hřeben, ze kterého lze za jasných dnů dohlédnout nejen na Mrtvé moře, ale dokonce i na Betlém a Jeruzalém. Je vzdálena 15 minut jízdy autem z Madaby, která je známá jako město sta kostelů, a půl hodiny z ammánského letiště či od Mrtvého moře.

Podle hebrejské bible, označované židy jako Tanach a křesťany jako Starý zákon, je hora Nebo místem, odkud Mojžíš před smrtí spatřil Zemi zaslíbenou, do které mu ale bylo odepřeno vstoupit. Podle křesťanské tradice je Mojžíš na hoře i pohřben, ač není známo kde přesně. Některé muslimské texty začínají obdobně, ačkoli Mojžíš má být podle nich pohřben ve svatyni nedaleko Jericha.

Dvacátého března roku 2000 navštívil horu Nebo papež Jan Pavel II., který za Byzantskou kaplí zasadil olivovník jako symbol míru. O devět let později zde s pohledem upřeným na Jeruzalém pronesl řeč i papež Benedikt XVI.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kostel s památníkem na hoře Nebo

Odmyslíme-li si náboženské hledisko, pro běžného turistu jsou zajímavé zejména mozaiky z byzantské éry. Kaple zde byla postavena již v druhé polovině 4. století jako připomínka místa Mojžíšovy smrti. Samozřejmě byla několikrát rozšířena a přestavěna kvůli ochraně dobře zachovaných mozaik s tematikou tehdy typické zvířeny i geometrických vzorů. Některé z nich pocházejí už z první poloviny šestého století.

Turisty velmi oblíbený je také památník kříže obtočeného hadem. Jeho autorem je italský umělec Giovanni Fantoni. Kovová socha se stala neoficiálním symbolem poutního místa.

V komplexu je i kostelík s prosklenou kazatelnou, kde se o vánocích a při dalších speciálních událostech konají mše v angličtině i arabštině.

Tipy na cestu do Jordánska
Měnou země je jordánský dinár (JOD), 1 JOD je asi 32 českých korun. Cena vstupného do památkového komplexu hory činí 2 JOD, což je asi 65 korun.
Cestujete-li do Jordánska především za památkami, vyplatí se on-line nákup Jordan Passu za 70 JOD (asi 2270 korun), který při alespoň čtyřdenním pobytu v zemi zahrnuje poplatek za vízum (samostatně 40 JOD - asi 1300 korun), jednodenní návštěvu Petry a vstup do 40 dalších památek.
Z Prahy létají do jordánského hlavního města Ammán přímým spojem dvakrát týdně aerolinky Ryanair. V letadle strávíte v každém směru zhruba čtyři hodiny a zpáteční letenku lze pořídit zhruba už od 1100 korun na osobu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám