Hlavní obsah

Perlou italských jadranských letovisek je Lignano

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neochutnat Lignano, poloostrov na půl cesty mezi Terstem a Benátkami, zelený a voňavý poloostrov plný zpěvu cikád, by byla věčná škoda. Na jedné straně ústí řeky Tagliamento a na straně druhé Laguna di Marano. A mezi tím osm kilometrů písečných pláží.

Foto: Táňa Pikartová

Hotel President je obklopený piniovými háji a vzrostlými borovicemi. Klid tu ruší jenom cikády, jejichž koncerty nikdy nekončí.

Článek

Také obchůdky, butiky, hospůdky, restaurace, vinné sklípky, zábavní parky, cyklistické stezky, golfová hřiště, tenisové kurty, doky... - a to ještě není všechno. Lignano, místo ponořené do zeleně, má všechno, co člověk k příjemné dovolené potřebuje.

Lignano jsou tři nádherná části - Sabbiadoro, Pineta a Riviera. Jemný zlatý písek charakterizuje pláže podél klidného moře a hlavní třída Lignana Sabbiadoro je plná obchodů, barů, butiků a restaurací s nečetnými náměstíčky. Ať se na pizzu nebo na zmrzlinu zastavíte kdekoliv, vždycky si pochutnáte, a že zmrzliny dostanete hned celý kopec a pizzu jen z čerstvých místních surovin je jisté.

Centrem části Lignano Pineta je spirála, kolem níž se v kruhu točí všechny ulice i uličky. Tady se v padesátých letech začal probouzet k životu velkorysý projekt noblesního přímořského letoviska, který chtěli přenést z papíru do života tehdejší friulští podnikatelé. Unikátní městský projekt, přímořské městečko zasazené do zeleně borových hájů ve spirále na sebe navazujících ulic navrhl architekt Marcello D´Olivo.

Nejklidnější částí Lignana je Riviera. Ticho tady ruší pouze tisíce cikád, přestávku si neberou. Jsou společníky na pláži, v ulicích, u bazénu, kdykoliv otevřete dveře balkónu. Mezi písčitou pláží a ústím řeky Tagliamento je golfové hřiště, také zoologický park a lázně. Golfový klub – Golf club Lignano je pro milovníky golfu lahůdka, oceňují zdejší osmnáctijamkové hřiště, které je uznáváno natolik, že se tady konají i mezinárodní soutěže. Alpe Adria, je moderní akvasplash, vodní park, v době svého vzniku první svého druhu v Itálii.

K lignanské části Riviéra patří nezbytně Hotel President. Zdejší příjemné rodinné prostředí jakoby navazovalo na příjemné prostředí zelených píniových hájů, přináší svým hostům velmi milé zážitky. Skvělé jídlo připravované srdcem výborných kuchařů je vždycky kulinářským zážitkem. K moři na bezplatnou soukromou hotelovou pláž s lehátky, slunečníky a barem dovede hosty parková cesta, kterou lemují obrovské keře růžových, rudých i fialových  rododendronů a samozřejmě všudypřítomné cikády. Zamýšlená večerní procházka vlahým večerem se může při pohledu na vyrovnanou flotilu jízdních kol, které hotel půjčuje zdarma, změnit v příjemnou večerní cykloprojížďku.

Hosté hotelu President, luxusního čtyřhvězdičkového hotelu, pokud jsou golfisté, mají slevu na green fee na golfovém hřišti a na vyžádání mají k dispozici také golfové balíčky. Pobyt s malým pejskem je tady povolen za pět eur denně. Snídaně jsou bufetové a večeře se podávají výběrem z menu. Jistě nemusím připomínat, že před zdejší gastronomií smekne i ten největší gurmán. Jen pár kroků odtud mohou hosté hotelu využít také moderní termální lázně Lignano Spa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám