Hlavní obsah

Mnichov ozdobil vánoční strom i adventní trhy

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adventní trhy na Marienplatzu, nejznámějším náměstí v Mnichově, se otevřely 25. listopadu a potrvají do 24. prosince. Navštívit je lze každý den od pondělí do soboty od 10 do 20.30 hodin, v neděli se zavírá v 19.30.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Dominantní výzdobu náměstí představuje vánoční strom před novou radnicí, dovezený byl z oblasti Aschau im Zillertal/Tirol. Strom je vysoký přes 30 metrů a ozdobený více než 2500 bílými světly. Vánoční trhy se v Mnichově pořádají zhruba od 14. století, přímo na tomto místě od roku 1972 pod názvem Münchner Christkindlmarkt.

Obrovské množství vánočních stánků zaplnilo nejen Marienplatz, ale i přilehlé uličky, a celou pěší zónu až na Karlsplatz. Bohatě ozdobené stánky lesním chvojím a zvonky, soby nebo celým vánočním stromečkem a koulemi nabízejí nepřeberné množství vánočního zboží. Nakoupit si můžete např. vánoční ozdoby, výzdobu oken, figurky do betléma nebo i celý betlém, který je zde také na pěší zóně vystaven.

Navštívit můžete i stánky s občerstvením, pro zahřátí je zde svařené víno nebo punč, čaj či káva podle chuti, k jídlu je polévka, klobása, řízek nebo grilované kuře na různé způsoby i vepřová kolena. Chutnat budou určitě i cukrovinky, obalované oříšky i mandle, ovoce polévané čokoládou nebo i tradiční pečivo.

Vánoční trhy jsou i na řadě dalších míst Mnichova, celkem je jich 19, včetně trhu na letišti s vlastním kulturním programem. Mezi další známé adventní trhy patří trhy ve Schwabingu, Blutenburgu, Bogenhausenu, u Sendlinger Tor, v Hadernu, na Odeonsplatz nebo Theresienwiese. Otevřeny jsou od pondělí do soboty i všechny obchody pro nákup jakýchkoliv dárků. Neděle po dobu adventu zde zůstává tak jako po celý rok dnem volna.

Na Marienplatz si můžete navíc poslechnout každý den od 17.30 až do 24. prosince hudbu. Kapely a zpěváci vystoupí na balkóně nové radnice, minimálně tři hudební tělesa různých žánrů v jeden den, a pomohou k navození té správné vánoční atmosféry.

Program je zde připraven i pro děti, na Karlsplatzu si mohou zabruslit na ledové ploše každý den od 10.30 do 22.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám