Hlavní obsah

Do Francie za Římany

Novinky, Petr Žabka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdivujete se umění starověkých Římanů? Chcete si prohlédnout jejich velkolepé stavby a nebaví vás prodírání se davy zvědavých turistů? Pak během léta nejezděte do Itálie, ale navštivte raději jihozápadní Francii. Město Nimes se chlubí tolika antickými památkami, jako jen málo míst na světě.

Foto: Petr Žabka

amfiteátr v Nimes

Článek

Nimes se někdy také přezdívá francouzský Řím a není se co divit. Stopy slavného římského impéria tady najdete na každém kroku.

Za svou okázalost a nádheru Nimes vděčí především císaři Oktaviánovi. Právě ten totiž v 1. století př. n. l. daroval pozemky v okolí tehdy bezvýznamné osady svým věrným legionářům za to, že v bitvě u Actia porazili Antonia a Kleopatru. Z Nimes se tak rázem stalo prosperující město.

Jako v Hollywoodu  

Největší chloubou Nimes je asi dva tisíce let starý římský amfiteátr. Spíše než prastarou památku připomíná kulisu k historickému velkofilmu. Jde o nejzachovalejší amfiteátr na světě, dodnes plně funkční. Pouze se v něm místo gladiátorských zápasů pořádají zápasy býčí.

Třípatrový kolos si můžete prohlédnout prakticky od základů. Vstoupit se dá i do „prachu arény“, kde se snadno vcítíte do kůže nebožáků, kteří se zde zabíjeli pro obveselení 24 tisíc diváků.  

Amfiteátr je pompézní, zdaleka ne však jedinou antickou perlou Nimes. Za návštěvu určitě stojí také palác Maîson Carrée, pozůstatky lázní (na jejich stěnách se dochovaly dobové „grafity“), skoro čtyřicetimetrová strážní věž Tour Magne i technické unikáty jako původní antické vodovodní rozvody.

Je-li vám to stále málo, vyrazte pár kilometrů za město. Zde na vás čeká asi nejslavnější akvadukt světa – Pont du Gard.  

Stavebnice z kamene  

Akvadukt Pont du Gard byl už v době svého vzniku (asi 1. stol. př. n. l.). považován za jeden z divů antického světa.

Impozantní mostní konstrukce klenoucí se nad korytem řeky Gard je vysoká 49 metrů a dlouhá 297 metrů. Ve své době přiváděl akvadukt do Nimes 20 tisíc kubíků vody denně. Kamenné bloky vážící okolo šesti tun nejsou kupodivu nijak spojeny. Římští stavitelé je „pouze“ precizně opracovali a usadili na sebe. 

Až k akvaduktu se dá přijet autem. Procházka po tomto unikátu zapsaném na seznam UNESCO je pak zážitek, na který hned tak nezapomenete.

Reklama

Výběr článků

Načítám