Hlavní obsah

Senioři cestují víc než dřív, cestovky pro ně připravují speciální zájezdy

Klišé, že by měli trávit svůj důchod doma a opečovávat vnoučata, současní senioři pomalu boří. Počty seniorů-cestovatelů se rok od roku zvyšují. Vedou pobyty v tuzemských lázních a rekondiční dovolené, kde jim odborníci dají dohromady zdraví. Cestovní kanceláře na to reagují nabídkou pobytů speciálně přizpůsobených potřebám a přáním seniorů. Ti s sebou mohou vzít vnoučata i domácí mazlíčky.

Článek

Ostych z toho vyrazit si na dovolenou sám – to je nejčastější problém, kteří senioři řeší. Spousta z nich ztratila partnera a nemá s kým vyrazit. Právě na to cestovky specializující se na seniory myslí v prvé řadě. „Všichni účastníci jsou ve stejné věkové kategorii, proto jsou tyto pobyty i možností, jak si rozšířit okruh přátel,“ vysvětluje manažerka jedné z nich.

Nikdy není pozdě začít

Čeští důchodci tak mohou i v pokročilém věku vyrazit na běžky do Krkonoš, za kulturou do Prahy nebo na rekondiční pobyt do lázní nebo hotelu s wellness centrem. Jejich cílem je, kromě zlepšení fyzického zdraví, seniorům do žil nalít novou chuť do života a vitalitu. „Rekondiční pobyty jsou u nás navíc vystavěné na boj se všemi zdravotními neduhy důchodového věku,“ dodává ještě.

Problém jménem jednolůžkový pokoj
Osamělí senioři, kteří už nemají partnera, často řeší i problém s poplatky za jednolůžkový pokoj, popřípadě neobsazené lůžko, a cítí se po právu diskriminovaní. Specializované cestovní kanceláře jim ale tyto poplatky neúčtují. Naopak se snaží dovolené připravit s co největším ohledem na omezené finance starších lidí.

Děti a vnoučata tak mohou svým příbuzným dopřát pobyt přesně ušitý na míru a podle potřeb. Senioři se během pobytů mohou věnovat cvičení pilates, tai-či, severské chůzi nebo běžkám. Všechny aktivity probíhají ve skupině vrstevníků, což obvykle rozptýlí obavy a rozpaky z toho, že starší člověk nebude zvládat tempo ostatních. Rekondiční pobyt ale zlepší nejen fyzické zdraví. Má pozitivní dopady i na psychiku. Ve skupině lidí s podobnými zájmy není nijak těžké najít nové přátele.

Existují ale i nabídky pro „akčnější“ seniory. V Krkonoších je možné v zimě narazit na speciální lyžařské kurzy, ve kterých je věk účastníků rozhodně vyšší než obvyklý věkový průměr. Vitální senioři pod dohledem zkušeného instruktora poznávají krásy Krkonoš ve skupině vrstevníků během výletů na běžkách, které jsou upravené s přihlédnutím k jejich věku a kondici. Po návratu na hotel je čeká odpočinek, káva a zákusek.

Cestovky pro seniory
Není pravda, že je vcelku jedno, s kterou cestovkou vyšlete své rodiče nebo prarodiče na dovolenou. Cestovní kanceláře specializované na seniory nabízejí starším lidem specifické služby. Mimo jiné:• neúčtují příplatek za jednolůžkový pokoj • upravují program s přihlédnutím ke kondici a zájmům starších lidí • zajišťují pobyty pro skupinky starších osob, nikdo se tak nemusí bát, že nezapadne do kolektivu • organizují zájezdy i mimo hlavní sezónu – pobyt tak vyjde mnohem levněji • se svými obchodními partnery domlouvají i další seniorské slevy

V současnosti už pro část hotelů není problém ani domácí mazlíček, kterého by jinak neměl kdo hlídat. „A existují i pobyty, kam mohou vzít prarodiče svá vnoučata. Ta mají částečně svůj vlastní program, část dne tráví s prarodiči,“ namátkově přibližuje další akce, které je možné objevit v katalozích, manažer cestovky. V zimě se nabízí společný kurz lyžování, sáňkování nebo Mikuláš v Krkonoších.

A dá se předpokládat, že podobných nabídek bude stále víc. Vždyť počet starších lidí v populaci pořád stoupá a neexistuje mnoho důvodů, proč by měli podzim života strávit doma.

Čtěte dále: 

V nedávné době jsme psali o Silvestru na horách, trendech v teambuildingu, kvalitě hotelových restaurací, dovolené s dětmi nebo romantických pobytech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou pro seniory

Běžkařský kurz v Krkonoších. Délka a náročnost výletů je odvozena od kondice seniorů. Možnost poznávat Krkonoše ve skupině s instruktorem, ale i samostatně. Jednolůžkový pokoj bez příplatku.

Pobyt v Krkonoších se skupinou stejně starých lidí se stejnými zájmy. Jednolůžkový pokoj bez příplatku, každý den káva se zákuskem. Ideální příležitost k navázání nových přátelství.

Seniorský pobyt s vnoučaty. Ty si vezme pod patronát zkušený instruktor lyžování. Hotel v Krkonoších pak nabízí jednolůžkový pokoj bez příplatku, vlek a sjezdovku přímo u hotelu. Odpoledne příjemné posezení u kávy.

Autor: Lucie Štěrbová & OK-TOURS

Anketa

Poslali byste své rodiče/prarodiče na pobyt pro seniory?
Ano, přijde mi to jako dobrý nápad
92,1 %
Ne, přijde mi to jako hloupost
2,5 %
Nevím, ještě jsem o tom nikdy nepřemýšlel/a
1,1 %
Ano a klidně i s vnoučaty
4,3 %
Celkem hlasovalo 365 čtenářů.

Když cestují senioři…

Senioři jsou pro cestovní kanceláře stále častější cílovou skupinou. Momentálně tvoří zhruba 15 % všech klientů. Tím, že mají spoustu volného času, mohou cestovat i mimo sezónu za mnohem nižší ceny.

Zároveň ale platí, že neradi cestují na poslední chvíli a chtějí mít všechno pečlivě zařízené. Na rozdíl od mladších ročníků, kteří rádi vyjíždějí takzvaně naslepo, popřípadě využívají ve velkém last minute akcí, jsou starší lidé typickými zákazníky využívající first minute nabídky.

Související články

Výběr článků

Načítám