Hlavní obsah

Jak prožít dovolenou s malými dětmi v poklidu

Dovolená s malými dětmi není jednoduchá a často vyžaduje kompromisy. Bojíte se vyjet někam s dětmi proto, že máte špatné zkušenosti s neochotou a vybavením českých hotelů? Mohlo by se blýskat na lepší časy, neboť se mezi nimi začíná prosazovat tzv. certifikace Baby friendly. Ta má zajistit, že se v hotelu lze bez obav ubytovat s dětmi a využívat s nimi i restaurační zařízení a další služby, které pobyt a starosti rodičům ulehčí.

Článek

Zažívá to pravidelně řada z nás. Romantické procházky po českých luzích a hájích nebo zajímavé výlety za krásami hradů a zámků jsou s malými dětmi hodně složité. Najít pak ještě ubytování nebo hotel, kde by se našly vhodnější podmínky pro pobyt s malými dětmi a především vstřícný personál, který se nebude mračit a nebude dělat obstrukce s ohřátím jídla nebo při rozbité skleničce bývá někdy velkým oříškem. Poměrně lehce se tak může romantický rodinný výlet zvrtnout v zážitek naplněný dětským vztekáním a lamentováním rodičů. Ideální dovolená končí, když zazní věty „Maminko, bolí mě nožičky“ nebo „Tatínku, kdy už tam budeme?“

Baby friendly, to jsou např. animační programy a dětské menu

Donedávna nechávaly hotely problém zcela bez povšimnutí. Konkurenční boj o klienta však přinesl zajímavý výsledek – ubytovací zařízení, která tuto situaci chtějí změnit provádějí rozsáhlejší úpravy, aby své služby zlepšily a mohly tak mladé rodiny s dětmi oslovit. Vstupují do programu zavádění tzv. certifikátů Baby friendly.

„Sledujeme, jak se naši hosté chovají, jaké služby si přejí a jaké čerpají či poptávají. Proto jsme sestavili seznam věcí, které mladé rodiny na cestách, nebo třeba prarodiče s malými dětmi potřebují, a ten se stal základem naší zlepšené nabídky," říká generální ředitel hotelového řetězce, jehož součástí jsou hotely s touto certifikací. „Každý hotel, který se o certifikát uchází, musí splňovat širokou řadu podmínek, které upravují vybavení hotelu, hotelové restaurace, bazénu či doprovodných služeb,“ pokračuje ve výčtu podmínek.

Rodičům hotel s touto certifikací garantuje, že v něm dostanou pro svého potomka např. dětskou postýlku, v restauraci pro něj bude připravená sedačka a speciální dětský pokrm a bude v něm fungovat dětský koutek s animačním programem, který malé potomky zabaví a nechá tak rodiče na chvíli odpočinout.

Jaké služby lze v hotelech s Baby friendly certifikací využívat
- snadný přístup k hotelu - vybavený dětský koutek a animační program - hlídání dětí za úplatu - základní dětská hygiena dostupná na recepci - možnost zapůjčení dětské chůvičky s větším dosahem a nočníku - deskové hry a dětské filmy na DVD pro větší děti - dětské sedačky a podsedáky v hotelové restauraci - dětské menu a prostírání, dětské postýlky - možnost ohřátí jídla, zakoupení dětské výživy

Do Krkonoš nebo třeba do Mariánských Lázní

Baby friendly hotely jsou zatím zastoupeny jen v navštěvovanějších letoviscích, o certifikát se ale ucházejí i další zájemci, takže se nabídka vhodných zařízení postupně zvyšuje. Zatím lze využívat služeb těchto hotelů třeba na Vysočině, Mariánských Lázních nebo v Brně. Dalším turistickým cílem, kde se můžete ubytovat v Baby friendly hotelu, jsou Krkonoše.

Nejvyšší české hory jsou častým cílem milovníků horské turistiky, která se dá ale jen těžko provozovat s unavenými dětmi za zády. Pramen Labe nebo výhled ze Sněžky děti po náročném pochodu moc neocení. „Výstup k pramenu je dost náročný sám od sebe. Ale s malými dětmi je to za trest,“ říká pracovník krkonošského hotelu a dodává: „Proto jsme přistoupili na pravidla Baby friendly programu a nabídli rodičům možnost děti pohlídat. V dětském koutku pro ně máme připravené hračky a animátor nebo chůva jim obstará vhodnou zábavu.“

Certifikát totiž zajišťuje, aby byla v hotelu služba (většinou placená), která dítě pohlídá, zatímco rodiče zdolávají kopce. „Po náročném dni se pak mohou odměnit třeba v hotelové restauraci a dohlížet na spící děti přes chůvičku, kterou jim v hotelu také půjčíme.“

Dětské menu, prostírání nebo dětská hygiena na recepci

„Problém v některých hotelech bývá také strava nevyhovující malým dětem nebo vůbec možnost děti dobře usadit u stolu; často chybí i vhodné dětské židle a příbory,“ vysvětluje vedoucí hotelové restaurace a dodává: „V certifikovaných hotelích jsou na podobné problémy obvykle připraveni a tak se rodiče mohou při obědě nebo večeři spolehnout, že pro menší dítě dostanou speciální výživu nebo si budou moci přinesený vlastní dětský pokrm ohřát. Větší děti si v jídelníčku obvykle můžou vybrat dětské menu.“

To je oproti fungování „staromódních“ hotelů výrazná a pozitivní změna. Zákaz donášení vlastního jídla do restaurace v nich totiž není nebo nebylo nic neobvyklého. Pokud navíc rodičům dojde nějaká základní dětská hygiena, můžou pomoc nalézt přímo na recepci. Certifikát Baby friendly garantuje i tuto službu. Dovolená s malými dětmi tedy nemusí být při výběru vhodného ubytování nebo hotelu až tak velký problém. V mnoha ohledech se blýská na lepší časy a hotely si začínají uvědomovat měnící se nároky a potřeby svých hostů.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o cestování po Česku. Například o dobrých welness hotelech. Přehled všech článků naleznete v rubrice.

Inzertní sdělení: Tipy na pobyty v hotelech s Baby friendly certifikací

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá z nabídky Baby friendly hotelů:

Využijte tuto nabídku pro dovolenou s dětmi ve Špindlerově Mlýně – nejpopulárnějším středisku Krkonoš. I hotel Horal je zařazen do programu Baby friendly.

Připravili jsme pro vás senzační pobyt s bohatým programem pro rodiny s dětmi v hotelu, který se nachází v samém srdci Vysočiny.

Přijeďte si užít letní prázdniny s celou rodinou do západočeského lázeňského trojúhelníku v našem hotelu v Mariánských Lázních.

Autor: Petra Novotná & OREA HOTELS

Anketa

O jaké ze služeb Baby friendly hotelů byste měli zájem?
vybavený dětský koutek
67,2 %
animační programy
9,2 %
dětské menu a prostírání
4,7 %
možnost zapůjčení chůvičky, nočníku
0,7 %
základní dětská hygiena dostupná na recepci
1,3 %
hlídání dětí za úplatu
5,8 %
dětské židličky a podsedáky v restauracích
3,3 %
dětské postýlky
1,7 %
možnost ohřátí vlastního jídla
4,7 %
deskové hry a filmy pro děti k zapůjčení v recepci
1,4 %
Celkem hlasovalo 601 čtenářů.

Inzertní sdělení: Zajímavé hotely s Baby friendly cerifikátem

Každý Baby friendly hotel musí splňovat širokou škálu podmínek zaručujících spokojeně strávenou dovolenou pro každého člena rodiny. Jak takový hotel vybrat? Tady je několik tipů:

OREA Hotel Horal

Čtyřhvězdičkový hotel postavený v nadmořské výšce 990 m nad mořem se nachází na úpatí Kozích hřbetů v části Špindlerova Mlýna zvané Svatý Petr. Je možné zakoupit speciální balíček s programem pro rodiny s dětmi „Kdo si hraje, nezlobí“, který nabízí například minigolf každý den v ceně nebo dětský koutek zdarma. Jeho poloha je ideální pro výlety za krásou Krkonoš. Zároveň také leží jen 1,5 km od centra Špindlerova Mlýna.

OREA Hotel Devět Skal

Hotel umístěný v populární rekreační oblasti u Nového Města na Moravě. Těsně sousedí s Milovským rybníkem, který proslul zejména díky svým ideálním podmínkám pro koupání a rybolov. V okolí hotelu je mnoho turistických stezek a cyklotras. Hotel nabízí speciální balíček „Bez moře jako u moře“ a organizuje pro děti speciální prázdninový program plný pohádkových postav, kouzel a pirátských bitev.

OREA Hotel Monty

OREA Hotel Monty nabízí dovolenou strávenou v čtyřhvězdičkovém luxusu. Romantickou krásu Mariánských Lázní můžete střídat s procházkami v chráněné krajinné oblasti Slavkovského lesa. Hotel se nachází v místě, které bylo známo jako Vyhlídka přátelství. Od pohádkového centra Mariánských Lázní je hotel vzdálen pouhých 500 metrů. Přijeďte si zde užít například letní prázdniny s dětmi. Hotel nabízí speciální program „Letní prázdniny“. Obsahuje sportovní aktivity pro děti i rodiče (saunu, masáže, bazén, lanové centrum atd.). Je možné si zde půjčit kola nebo zajistit babysitting.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám