Hlavní obsah

Vánoční večírek jinak: Zkuste korporátní bubnování nebo teamovou akci v hotelu na horách

Během finanční krize firmy šetřily, kde se dalo. Škrtům padly v posledních dvou letech za oběť i předvánoční firemní večírky. V průběhu letošního roku ale statistiky hlásí změnu. Firmy se k pořádání večírků vracejí a hledají způsoby, jak je ještě lépe využít a zkvalitnit. Propojují je tak např. s teambuildingem.

Článek

Větší zájem o firemní večírky před Vánoci potvrzují i hoteliéři. Obvyklý večer v hospodě střídají delší pobyty na horách a komplexnější motivační programy, hlásí např. z hotelu v Krkonoších.

Před finanční krizí se podle dat z průzkumů před Vánocemi slavilo v devíti z deseti firem. Většinou šlo o posezení v hospůdce nebo restauraci, kdy se po několika hodinách společnost rozešla nebo rozjela domů. „V tom je asi patrný největší posun,“ říká k tomu analytik cestovního ruchu. „Firmy sázejí na motivační programy a místo několikahodinových posezení pořádají delší akce, kde účastníci stráví minimálně jednu noc.“

Hoteliéři se jim v tomto snaží vyjít vstříc a ve svých nabídkách tak nově mají speciální předvánoční firemní balíčky. Často i tematické, kdy hosty přivítají třeba domácím závinem a punčem, ve stylu doby kamenné nebo karibské noci. Pro více osob připraví večeři ve formě bufetů, ubytování potom obvykle bývá v dvojlůžkových pokojích. K dispozici může být po celou dobu akce samozřejmě i wifi připojení.

Na přání dnes lze pro firemní akci dodat i relaxační programy obsahující různé wellness a fitness aktivity, sauny, masáže, solné terapie atd., kdy se zaměstnancům věnují odborníci z hotelového wellness centra. To vše lze mít objednané třeba i po 23. hodině privátně jen pro uzavřenou skupinu firmy.

Místo hospůdky třeba pobyt na horách

Nejen hotely na horách, ale i v jiných částech republiky hlásí větší zájem. Konec září a říjen jsou obdobím, kdy se většina personálních oddělení pokouší vyřešit, kde a kdy se bude večírek, popřípadě teambuilding konat. „Čím později celou akci naplánujeme, tím míň lidí nakonec dorazí. Mají už prostě jiné plány,“ vysvětlují na jednom z nich důvod, proč se ubytovací kapacity zamlouvají s takovým předstihem.

Akce by měla ideálně upevnit staré vazby a dát příležitost vzniknout novým. Vánoční teambuilding tak není jen příležitostí pro zaměstnance jak se najíst a napít na účet firmy, ale hlavně možností seznámit se blíž s kolegy a pobavit se. „A to jde ve chvíli, kdy pořád hlídáte čas odjezdu posledního metra, nebo si nemůžete dát ani skleničku, protože řídíte, dost špatně,“ upozorňuje na další úskalí tradičních večírkových akcí manažer.

Co nabízejí některé hotely pro firemní vánoční večírky:
- tematické večery a výzdoba (doba kamenná, námořnický večírek, Karibik, Pekelný večírek atd.) - open bary – k slavnostní večeři na 2h zdarma bar s nabídkou alko i nealko nápojů - volný vstup do bazénu, sauny, vířivky, wellness programy - sólo hudebník, DJ, živá hudba - domácí cukroví, vánoční výzdoby - zvýhodněné ubytování se snídaní, večeře formou rautu - outdoorový program v okolí hotelu (Segway, paintball, skákací boty, lukostřelba, pavoučí sítě)

Zároveň může být taková akce i formou poděkování zaměstnancům za celoroční dřinu. Hotely dnes už většinou disponují moderními wellness a fitness centry, kam můžou během pobytu zaměstnanci zavítat. Zároveň je jejich personál schopný se kompletně postarat o bezproblémový průběh celé akce. Firmě tak odpadají starosti s organizací a bavit se můžou všichni.

Korporátní bubnování – všichni v jednom rytmu

Nejnovějším a zároveň prý nejintenzivnějším způsobem teambuildingu s pobytem v hotelu je takzvané korporátní bubnování. Některé hotelové řetězce jeho rostoucí oblíbenost zaznamenaly a nabízejí ho teď přímo v rámci speciálních balíčků předvánočních teambuildingových pobytů. „Zájem o krátké programy, ale i o intenzívní dvoudenní workshop je velký,“ potvrzuje manažerka jednoho z nich.

Pod zatím nepříliš známým pojmem se ukrývá teambuildingová metoda, kdy všichni zúčastnění pod vedením profesionálů hrají na bubny nebo jiné perkusní nástroje. Správný facilitátor, neboli člověk, který lekci vede, dokáže za pomoci různých technik, vytěžit z hraní maximum pro zlepšení chodu firmy. „Za pomoci korporátního bubnování je možné zlepšit komunikaci i kooperaci mezi jednotlivými účastníky,“ nastiňuje jeden z lektorů.

„Peníze investované do podobných akcí se firmám většinou několikanásobně vrátí,“ říká personalista. Kromě utužení kolektivu a odpočinutí od předvánočního shonu je možné společný pobyt využít třeba i k nastínění dalších firemních plánů do budoucna.

Čtěte dále:

Nedávno jsme se věnovali kvalitě hotelových restaurací, romantickým pobytům, specifikům cestování s dětmi, ale i wellness víkendům. Přehled všech našich článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na Vánoční večírky

OREA HOTELS, největší český hotelový řetězec s více než 20 hotely v těch nejatraktivnějších lokalitách České republiky vybírá z nabídky hotelů vhodných pro vánoční firemní akce:

Hotel na Vysočině nedaleko Milovského rybníka je ideálním místem pro vánoční párty – uvítací závin a punč, slavnostní raut, nebo bazén a fitness – i to je v ceně akčního balíčku.

I v Krkonoších je možné uspořádat netradiční vánoční party. Příkladem může být třeba „Vánoční Juchajda“. Hostům bude k dispozici otevřený bar, čeká je i luxusní snídaně a bohatá večeře o několika chodech.

Šumavský hotel s krásným bazénem s protiproudem, wellness centrem a unikátním výhledem na hřebeny je dalším z míst, kde je možné uspořádat netradiční vánoční setkání.

Vánoční večírek nad Brněnskou přehradou – i to je jedna z netradičních možností jak poděkovat zaměstnancům a klientům za uplynulý rok. V hotelu je i luxusní wellness centrum.

Autor: Lucie Štěrbová  & OREA HOTELS

Anketa

Pořádá vaše firma vánoční večírky?
Ano, ale jen v rámci jednoho večera.
67,9 %
Ano několikadenní
1,9 %
Ne, nepořádá
30,2 %
Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Co je to korporátní bubnování?

V České republice korporátní neboli firemní bubnování funguje od roku 2008 a jeho obliba pořád roste. Pokud nevíte, co si pod ním představit, pak vězte, že tato aktivita má dvě základní varianty.

Tou první je bubnování, při kterém může naráz bubnovat až 2000 účastníků. Můžete se s ním setkat i na konferencích významných firem. Každý účastník má svůj buben, nebo jiný perkusní nástroj, kterým pod vedením profesionálů tvoří společně s ostatními jeden rytmus. Tato činnost prý dokáže naladit všechny účastníky na stejnou hladinu vědomí a zvýšit pozornost, která je na podobných setkání potřeba.

Bubnujte v menší skupině

Druhou metodou je tzv. drum circle, kdy lektor pracuje s menší skupinou obvykle osmi až čtyřiceti lidí. Pro bubnování není potřeba žádná hudební průprava, zvládne ho každý. Správný facilitátor, tedy lektor, dokáže odhalit a následně i odstranit problémy, které v pracovním kolektivu jsou. K mání jsou nejen dvouhodinové programy, ale i intenzívní workshopy, kdy celá skupina bydlí společně v hotelu a lektor po skončení kurzu vyhodnotí výsledky a poradí s tím, jak pracovní tým ještě zlepšit.

Související články

Výběr článků

Načítám