Hlavní obsah

Z Jordánska do Izraele: Cesta přes jižní uzel, část 2.

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aqaba je příjemné přímořské letovisko s historickou minulostí. Spolu s izraelským městem Eilat leží v horním cípu Rudého moře na konci Wádí al-Araba, kterým kdysi dávno proudila slaná voda do současného Izraele. Teď po této mořské cestě zůstalo na severu už jen Mrtvé moře.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pohled na Aqabu od „kruháče“ k moři, světla v pozadí je už Eilat

Článek

Toto údolí a jeho okolí si před více než 3200 lety vyhlédli Edomité, kteří zde vytvořili své království. V bibli je zmínka o městě Elath, ležícím na pobřeží Rákosového moře, z čehož vyplývá, že obě města – Eilat i Aqaba – byla kdysi jen jedním. Edomitou, který to v životě dotáhl nejdále, byl judský král Herodes I. Od 1. století n. l. se po Edomitech slehla zem. Zůstalo město, které bylo cílem obchodní cesty z Damašku. V novodobých dějinách se zde opět setkáváme s naším starým dobrým známým T. E. Lawrencem, který v rámci první světové války spolu se svou beduínskou armádou osvobodil město od Osmanů.

Foto: Deadstar, Wikimedia Commons

Pevnost v Aqabě na La Cote Verde byla postavena v 16. století

V současné době je Aqaba moderní město se slušným finančním zázemím a vyhledávanou destinací nejen pro Jordánce. Historii připomíná snad jen pozůstatek pevnosti Fort Aqaba, kde je zřízeno muzeum. Najdete ho v příjemném zeleném prostředí kousek od moře, kde se střídají písečné pláže s přístavišti. Rudé moře láká potápěče nejen svými korálovými útesy plnými pestrobarevných ryb, ale na dně lze doplout i k vrakům lodí a tanků.

Přečtěte si také

Foto: Magic Jordan

Restaurace Ali Baba je jedním z mnoha příjemných míst na ukonejšení kručícího žaludku

Večerní až noční život poskytují restaurace a kavárny umístěné především v pásu zeleně od Královského jachtklubu směrem ke kruhovému objezdu, do kterého ústí „patnáctka“, po které jsme přijeli od města Petra. Pod nasvícenými palmami na předzahrádkách najde příjemné místečko každý, komu chutná arabská krmě. My však musíme jít brzy na kutě – brzy ráno nás čeká přesun do Izraele. Pravda je, že to máme, co by kamenem dohodil, ale to je jen začátek. Cesta na sever bude plná překvapení.

Foto: Pawel Ryszawa, Wikimedia Commons

Loučíme se s Jordánskem a míříme do Izraele

Do Izraele můžeme jít prakticky pěšky. Je to za městem doleva. Jestliže v Aqabě je hodně hotelů, v Eilatu to vypadá, že je tu víc hotelů než obytných domů. Toto ovšem platí jen v hotelové zóně kousek od letiště. K hotelům patří i dvě laguny coby parkoviště jachet. Opravdové město, kde žijí místní obyvatelé, leží směrem od moře. Hlavní atrakce města nás čeká v Piešťanské ulici.

Pokračování v úterý…

Inzertní sdělení: Exotické zájezdy od 18 000 Kč - videoklip černoch Hugo

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Do které z těchto asijských moderních metropolí byste se chtěli podívat?
Singapur (Singapur)
13,6 %
Tokio (Japonsko)
26,6 %
Tel Aviv (Izrael)
19,3 %
Šanghaj (Čína)
6,5 %
Rijád (Saudská Arábie)
3,2 %
Jakarta (Indonésie)
7,3 %
Dubaj (Arabské Emiráty)
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Související články

Singapur? Navštívit, prohlédnout a opustit

Ne že by tento ostrovní stát nestál za exkurzi, naopak, ale delší pobyt bývá pro Evropana hůře snesitelný. Vedro a vlhkost, monzunové deště, vysoká hustota...

Nagarkot aneb Jak se probouzejí velikáni

Je pět hodin ráno. V čase, kdy všichni normální lidé spí, balkóny hotelu v nepálské vesnici Nagarkot se plní turisty. Mžourající oči se spojují s kamerami nebo...

Výběr článků

Načítám