Hlavní obsah

Kuala Lumpur už není „Blátivým městem”

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní nevábný název hlavního města Malajsie už dávno neplatí. Více než 150 let se na tom usilovně pracuje. Bývalá osada pro dělníky pracující v nedalekých cínových dolech se nyní leskne víc než nablýskaný cínový pohár.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V budově sultána Abdula Samada už jmenovaný nebydlí, sídlí zde státní instituce.

Článek

Současná aglomerace hrdě převyšuje svou kvalitou života mnoho jihoasijských metropolí. Město je z východu chráněno před nepříznivými vlivy počasí pohořím Titiwangsa, porostlým tropickým pralesem,  a ostrovem Sumatra na západě. Mimo období dešťů – mezi květnem a říjnem – tu bývá příjemné slunečné počasí se stálými teplotami kolem 28 °C.

Foto: Calvin Teo, Wikimedia Commons

Z jednokolejky, která křižuje Kuala Lumpur, je skvělý výhled na město

Živé město splňuje všechny parametry turistického ráje. Dá se tu navštívit spousta nádherných míst, která souvisejí s historií města, náboženským životem místních komunit, obrovská nákupní centra či tržiště plná stánků nebo jen tak pasivně odpočívat v parcích s fontánami. Dokonalé pokrytí městskou hromadnou dopravou navíc dává možnost cestovat mezi jednotlivými místy rychle a v pohodlí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Na tržišti v Čínské čtvrti najdete druhy ovoce, o kterých jste nikdy ani neslyšeli

Ve městě můžete navštívit náměstí Merdeka s rozsáhlou budovou Sultána Abdula Samada, blízkou Čínskou čtvrť s mnoha obchůdky a restauracemi či pestrou Malou Indii (Brickfields), umístěnou jižněji. Noční život pro změnu tepe v oblasti Zlatého trojúhelníku okolo místních „dvojčat“ Petronas Twin Towers. Spousta barů a restaurací láká turisty do pozdních nočních hodin. Ale pozor! Malajsie je muslimská země, takže popíjení alkoholu na veřejnosti by ani pro turistu nemuselo skončit dobře.

Přečtěte si také

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pomník obětem při osvobozování města Tugu Peringatan Negara (vlevo) a věž národní mešity Masjid Negara

Hinduistickým chrámům v jeskyni Batu na severu města vládne velitel bohů Murugan. Jeho 43 metrů vysoká socha hlídá vchod do jeskyně. Jednou za rok se zde koná pouť z centra Kuala Lumpuru – v rámci tamilského svátku Thaipusam vytvoří tisíce věřících patnáctikilometrový zástup a směřují do jeskyně Batu, kde po osmi hodinách chůze ještě vystoupají 272 schodů do horního chrámu. To vše v neskutečném vlhkém vedru období mezi koncem ledna a začátkem února.

Foto: McKay Savage, Wikimedia Commons

Vstup do jeskyně Batu, ve které jsou ukryty tamilské chrámy

Nejkrásnější rozhled je od buddhistického chrámu Thean Hou, který leží na zalesněném kopci jižně od centra. Chrám je nejstarším a největším svého druhu v jihovýchodní Asii. Uvnitř si můžete zdarma prohlédnout zlaté sochy a zklidnit se v dýmu vonných tyčinek. Nejkrásnější – až pohádkový – je tento chrám, když v noci svítí do dálky ozdoben stovkami rudých lampiónů.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Šestistupňový čínský chrám Thean Hou byl otevřen v roce 1989

Jeden dva dny stačí na to, aby člověk nasál atmosféru města, které ještě před sto padesáti roky bylo dělnickou ubytovnou. Dnes místo nízkých domků ční k oblakům mrakodrapy ze skla a betonu, kde se určují přesné ceny světových komodit, a hubené věže mešit, ale na starých tržištích stále vládne dávný obchodní duch s nezbytným smlouváním.

Inzertní sdělení: Exotické zájezdy od 18 000 Kč - videoklip černoch Hugo

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Do které z těchto asijských moderních metropolí byste se chtěli podívat?
Singapur (Singapur)
13,6 %
Tokio (Japonsko)
26,6 %
Tel Aviv (Izrael)
19,3 %
Šanghaj (Čína)
6,5 %
Rijád (Saudská Arábie)
3,2 %
Jakarta (Indonésie)
7,3 %
Dubaj (Arabské Emiráty)
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Související články

Bali uspokojí všech šest smyslů

Bali není ani největší, ani nejkrásnější, přesto je ze všech ostatních indonéských ostrovů nejvíce navštěvován turisty. Čím to bude? Osobně si myslím, že je to...

Indonéští draci s „ohnivým“ dechem

Mají tlamu plnou zubů a rozeklaný jazyk, dlouhý ocas a šupinami obrněné tělo. Ačkoli nelétají, domorodí obyvatelé je nazývají draky. Místo princezen požírají...

Singapur? Navštívit, prohlédnout a opustit

Ne že by tento ostrovní stát nestál za exkurzi, naopak, ale delší pobyt bývá pro Evropana hůře snesitelný. Vedro a vlhkost, monzunové deště, vysoká hustota...

Výběr článků

Načítám