Hlavní obsah

Singapur? Navštívit, prohlédnout a opustit

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Ne že by tento ostrovní stát nestál za exkurzi, naopak, ale delší pobyt bývá pro Evropana hůře snesitelný. Vedro a vlhkost, monzunové deště, vysoká hustota obyvatelstva, ne příliš čisté moře – a jediná pořádná pláž. Kupodivu v Singapuru žije největší česká komunita v oblasti jihovýchodní Asie.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pohled na Singapur z ostrova Sentosa

Článek

Máme tu klimatizaci. Byty, obchodní centra, restaurace, fitness centra… Tam všude přežijete. Anebo si vyberte květen. Monzunové bouřky slábnou a letní vedra ještě nenastala. Moře ještě nemá tu správnou teplotu, ale po ulicích se dá brousit po většinu dne. Pokud jste na památky, vaše místo se nachází v okolí čínské čtvrti a mrakodrapy Central Bussines District. Zde vedle sebe najdete buddhistické i hinduistické chrámy, muslimské mešity, křesťanské kostely a dokonce i židovskou synagogu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hinduistický chrám Sri Mariamman, z jehož střechy vás pozorují pestrobarevné mytologické postavy

Kromě sakrálních „kousků“ jsou poblíž i dva typické singapurské monumenty. Tím prvním je socha Merliona, napůl lva a napůl ryby, který je symbolem města. Překlad ze sanskrtu jména Singapur je „Lví město“. Větší verze tohoto tvora je na ostrově Sentosa a slouží jako rozhledna. I druhý kousek může sloužit jako rozhledna. Jmenuje se Singapore Flyer a je umístěn na konci Marina Bay. Je to donedávna největší ruské kolo na světě s výškou 165 metrů.

Foto: Merlion444, Wikimedia Commons

Obří ruské kolo Singapore Flyer pokořili letos Američané v Las Vegas o 2,7 metru

Doprava je na úrovni – čistá, přesná a pohodlná, ať si vyberete metro, vláčky, autobusy, nebo taxíky. V autobusech vám zpříjemní cestu barevné televize, a ačkoli městskou dopravu provozuje firma SMRT, dojedete vždy a včas na správné místo. Jen na jedno si dejte pozor: na zákazy! Zakázáno je tolik věcí a cedulky vás provázejí po celém městě. Spolu s mnoha doporučeními jich mohou být stovky. Základem je dodržovat pořádek. Za pouhé odhození nedopalku nebo žvýkačky na zem hrozí dost vysoké pokuty. V rámci prevence je zakázáno v Singapuru žvýkačky dokonce prodávat.

Přečtěte si také

Foto: archiv CK Arcadia Air

Merlion, napůl lev a napůl ryba je součástí fontány

Singapur má i své zábavní centrum. Vše, co se týká volného času a jeho využití, najdete na ostrově Sentosa na jihu městského státu. Kromě zábavního parku Universal Studios pro děti i dospělé tu najdete špičková golfová hřiště a hlavně pláž s opravdovým pískem. Prakticky až k pláži jezdí místní tramvláček. Jinak je ostrov jeden velký park s atrakcemi. Asi ta největší je akvárium v Marine Life Park, kde projíždíte po pohyblivém chodníku podmořským tunelem a kolem vás se ladně pohybují všemožní mořští živočichové včetně mohutných žraloků.

Foto: Smuconlaw, Wikimedia Commons

Mořské akvárium na ostrově Sentosa

Za zmínku stojí ještě Jurong Bird Park, který překvapivě není na ostrově Jurong, ale u silnice, která na něj vede. Na čtverci o stranách 500 metrů je umístěna ptačí zoo. Můžete se pohybovat mezi pestrobarevnými papoušky anebo pozorovat kolébavé tučňáky, růžové plameňáky, zúčastnit se krmení dravců nebo navštívit labutí jezero. Bez baletek. Vše předloženo na tácu přímo pod nos.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ptačí ráj Jurong Bird Park

Ale za nefalšovanou přírodou musíte jinam. V Singapuru ještě jedno takové místo je – na ostrově Ubin na severu u malajsijských hranic. Zde v lůně původní přírody žijí původní Singapurci. Stačí jim dřevěné domečky a ušlapané cesty. Vedou tu klidný život bez elektřiny, daleko od betonu a zákazových cedulek. Spolu se svými bohy čekají, až si i pro ně přijdou developeři…

Inzertní sdělení: Exotické zájezdy od 18 000 Kč - videoklip černoch Hugo

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Do které z těchto asijských moderních metropolí byste se chtěli podívat?
Singapur (Singapur)
13,6 %
Tokio (Japonsko)
26,6 %
Tel Aviv (Izrael)
19,3 %
Šanghaj (Čína)
6,5 %
Rijád (Saudská Arábie)
3,2 %
Jakarta (Indonésie)
7,3 %
Dubaj (Arabské Emiráty)
23,5 %
Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Vstupné na atrakce

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jurong Bird Park od 25 SGD

Singapore Flyer od 33 SGD

Universal Studios od 74 SGD

Marine Life Park od 33 SGD

Související články

Dvě tváře dovolené v bohaté poušti

Umm al Qiwain, Sharjah, Dubai, Ajman… Tento svět jsem objevoval skrze nádherné pestrobarevné poštovní známky. Představoval jsem si rozlehlé dálavy plné oáz...

Tel Aviv: Barevný den v Bílém Městě

Když se z výšky podíváte na Tel Aviv, rozbalí se před vámi bělostný příboj domů ve stylu Bauhausu, který frčel právě v době, když se město rodilo. Moderní...

Výběr článků

Načítám