Hlavní obsah

Osm nej Tibetu – kolébky lásky k bližnímu

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

První králové Tibetu prý přišli z nebe. (Aby ne, z nebe je to do Tibetu kousek.) První z nich – Ňathi Cänpo – nechal postavit 200 let před naším letopočtem nejstarší pevnost Jumbulagang, odkud Tibetu králové vládli, než se přestěhovali do Lhasy.

Foto: Fanghong, Wikimedia Commons

Pevnost Jumbulagang se stala před 2200 lety prvním královským palácem v Tibetu

Článek

Jejich novým útočištěm se stal v sedmém století palác Potála, vypínající se nyní ve třinácti patrech nad Lhasu. Původně tady stál jen Rudý palác, dnešní podobu mu dal až v 17. století pátý dalajlama. Za všechna ta léta se v paláci nashromáždila spousta kulturních a náboženských artefaktů, takže v současnosti se stal pokladnicí tibetského umění. Bílý palác sloužil do roku 1959 jako rezidence pro dalajlamy. Je to nejznámější budova v Tibetu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Palác Potala ve Lhase je vysoký 118 metrů

Nejposvátnější chrám je prakticky součást paláce. Jmenuje se Jok hang a je duchovním centrem Lhasy. Denně k němu přicházejí věřící, aby roztočili modlitební válce před vstupem, a vyslali tak modlitby a mantry do celého světa a poté se nezaměnitelným způsobem pomodlili před chrámem a  vydali se na khoru – posvátný okruh, který absolvují stejnými modlitebními přískoky. Mezi nimi se proplétají tisíce turistů z celého světa, kteří si na této trase mají možnost na tržišti zakoupit suvenýry. Vedle modlitebních mlýnků, barevných masek a vlaječek s mantrami zde leží i sošky velkého Mao-Ce-Tunga.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Střecha chrámu Jok hang je ozdobena symboly Buddhova učení

Na západním okraji Lhasy leží největší komplex budov a pozemků, patřící klášteru Drepung. V době největší slávy v něm žilo až 10 000 mnichů. Bývalo v něm sedm specializovaných škol: Gomang, Loseling, Deyang, Shagkor, Gyelwa, Dulwa a Ngagpa. Poblíž leží i klášter Nechung, kde do příjezdu čínských vojsk v roce 1959 žil oficiální státní věštec. Ten však včas uprchl spolu s dalajlamou do Indie.

Foto: Luca Galuzzi, Wikimedia Commons

Zahrada v klášteru Sera je místem otázek a odpovědí létajících mezi diskutujícími mnichy

Na severu Lhasy pod skalním výběžkem se nachází klášter Sera. Ten se vyznačuje největší modlitebnou, kam se současně vejde 5000 mnichů. V klášteře se vyskytuje i takzvaný „debatní dvůr“, kde si mniši trénují debatní umění a logiku, která se zde vyučuje. Své názory podporují hlasitým tlesknutím.

Foto: Barry Rogge, Wikimedia Commons

Samye – nejstarší buddhistický klášter v Tibetu

Přesuneme se na jih od Lhasy. Na plošině nad řekou Yarlung Zangbo (na indickém území známém jako Bráhmaputra) byl postaven Samye – nejstarší buddhistický klášter v Tibetu. Uspořádání obrovského klášterního komplexu tvoří obří mandalu. Největší zážitek je ovšem socha božstva Chrenesi s tisíci rukama. Na každé z dlaní je nakresleno oko.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Během svátku Saga Dawa se pod posvátnou horou Kailás vztyčuje sloup s tisíci praporky obsahující modlitby, které vítr roznáší do celého světa

Nejdelší khora je kolem Kailásu, což je posvátná hora kousek od nepálských hranic. Okruh měří 56 kilometrů a začíná a končí v městečku Darchen na úpatí hory. Poutníci cestou zanechávají části oděvu, pramínky vlasů či jiné osobní věci a smiřují se se svou smrtelností. Starověké texty popisují horu Kailash jako duchovní střed vesmíru. A abych dohnal ještě osmé nej, musím poznamenat, že Tibet je nejvyšší obydlená náhorní plošina na světě.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Tibet s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Lhasa

Foto: archiv CK Arcadia Air

je administrativně hlavním město Tibetu a druhým nejlidnatějším na tibetské plošině. Je jedno z nejvýše položených měst na světě (3490 m n. m.). Najdete zde mnoho kulturně významných buddhistických míst, jako například palác Potala, chrám Jokhang a letní sídlo dalajlámů Norbulingka. Na jeho okrajích je spousta významných buddhistických klášterů.

Související články

Výběr článků

Načítám