Hlavní obsah

Nepálský trek a šest vrcholů Bohyně sklizně

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Annapurna, jejíchž šest vrcholů se bělostně leskne na slunci nikdy netajícím sněhem, je pro hinduisty Bohyně sklizně a „Matka, která krmí“. Kamennýma očima shlíží ke svým nohám pokrytým terasovitými políčky s rýží a zeleninou, které jsou zavlažovány horskými bystřinami pramenícími v jejím klínu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Nepál není jen sníh, a tak pohled na Annapurnu může být i letně hřející.

Článek

Tento mohutný masiv čítající šest vrcholů se nachází v centrální části Nepálu. Na sever za ním se rozkládá Tibet. Je zajímavé, že do roku 1950 byla Annapurna z politických důvodů nedostupná pro horolezce. Ten rok její nejvyšší vrchol (8091 metrů) pokořili Francouzi. A až za dvacet let je napodobila expedice britské armády. Je také zajímavé, že první žena, která stanula na vrcholu Annapurny, se jmenovala Věra Komárková. Tato Američanka narozená v Písku si spolu se svým horolezeckým týmem na cestu vydělala prodejem triček se sloganem „A woman's place is on top“.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Modlitební vlaječky jsou jedním ze symbolů Nepálu

Říkám si, jestli to není rouhání, vyšlápnout si na bohyni, ale snad mi to odpustí, když budu pokorně sklánět oči před leskem její velikosti a vlastně se jen plazit u jejích nohou. Horských cest, které vedou po podhůří Annapurny, je nepřeberně a dá se říci, že jsou docela schůdné. Jen je třeba mít na paměti, že vzduch s přibývajícími metry řídne a plíce musí více zabrat. Vesničky rozeseté podél cest jsou připraveny poskytnout zemdlenému chodci dostatečný komfort na dobití fyzických baterek.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Zelená políčka pod horským masivem dokážou slušně uživit místní obyvatele

Cesty stoupají od políček v údolích přes omamně vonící borové háje až po kamenité pláně, kde vás přivítá nejdříve sněhový poprašek, který časem a výškou přechází v metrové závěje. To znamená, že musíte počítat s různými prostředími a přizpůsobit tomu své oblečení a obutí. Co se týká jídla a pití, na treky stačí jen něco balené vody – podle toho, jak dlouhý trek podnikáte. Ve vesnicích docela slušně fungují takzvané lodge, což jsou takové horské chaty, kde se dá přespat a hlavně slušně najíst. Takový jačí steak nebo „hambáč“ dokážou organismus nahodit. Jen musíte počítat s tím, že cena stoupá s nadmořskou výškou.

Foto: Ben Tubby, Wikimedia Commons

Východ slunce bohyni obléká do zlatých šatů

Abyste se přiblížili atmosféře zdolávání osmitisícovky, můžete navštívit základní tábor, který leží v nadmořské výšce 4130 metrů. Přivítá vás cedule s duchovním pozdravem Namasté, který vám v srdeční čakře zapálí božskou jiskru – a o kus dál už můžete dát průchod své fyzičnosti při šálku čaje s jačím máslem. (Prý jsou na světě I horší věci.) To nejkrásnější vás čeká s ranním rozbřeskem. Pohled na zlatě zabarvený vrchol Annapurny je nezapomenutelnější než reakce na jačí máslo…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži!

již od 29.980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „Velkou pětku“: lva, levharta, slona, nosorožce, buvola a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n.l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Nepál

Tato pohádková země určitě překvapí každého návštěvníka svou rozmanitostí a kontrasty, které skrývá. Na severu se tyčí osmitisícoví velikáni mocného pohoří Himaláj, na jihu se naopak ohřejete díky subtropickému počasí. Nepál je země starobylých chrámů, pagod a paláců, které se vryjí do srdcí nejen milovníkům architektury. Uvidíte zde v přírodě volně žijící tygry, nosorožce anebo se můžete projet na slonovi. Díky úchvatné přírodě zde můžete podniknout jedny z nejkrásnějších treků na světě.

Káthmándú

Káthmándú je hlavní a zároveň největší město Nepálu. Město přezdívané jako brána do Himaláje nabízí přelety nad tímto mohutným pohořím i architektonické skvosty v podobě hinduistických a buddhistických chrámů. Historické centrum města je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Nejvíce turistů míří do čtvrti Thamel, kde se nachází spoustu hotelů, restaurací a obchodů se suvenýry. Každý návštěvník by také určitě neměl minou hlavní náměstí Durbar Square. Přibližně 20 km od města se rozléhá slavné Káthmándské údolí, které je hlavním náboženským centrem země. Už od roku 1979 je zapsáno na seznam UNESCO.

 

 Changunarayan

Changunarayan je jeden z nejslavnějších chrámů Nepálu. Leží na vrcholu hory Changu, která je pokryta lesy a poblíž se nachází malé městečko Changu Village. Areál tohoto chrámu tvoří několik budov, z nichž budova hlavního chrámu si zachovala svou dnešní podobu po více jak 400 let. Chrámový komplex je známý hlavně díky sochám a kamenným reliéfům, a proto se mu také někdy říká „muzeum pod širým nebem“.

Výběr článků

Načítám