Hlavní obsah

Bangkok: Město s dlouhým názvem a ještě delšími kanály

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Obyvatel Aše vám po deseti pivech s prstem v nose velice artikulovaně řekne, jak se celým názvem jmenuje jeho město. Obyvatel Bangkoku ho někdy neřekne ani střízlivý. Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit nevysloví jen tak někdo.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V Thajsku se potkáte na téměř každém kroku se sochami Buddhy i typicky oranžově oděnými mnichy.

Článek

Zajímavější je, že český překlad je ještě delší: Město andělů Velké město Příbytek nesmrtelného Smaragdového Buddhy Nedobytné město Ayutthijá boha Indry Velké hlavní město světa obšťastněné devíti vzácnými drahokamy a plné radosti Obdařené ohromným Královským palácem, připomínajícím nebeský příbytek, kde vládne převtělený bůh, na příkaz Indry zázračně vystavěné Višnakarmou. Tak jsme se seznámili a jdeme na návštěvu.

Foto: Jpatokal, Wikimedia Commons

Chrám Wat Arun je nepřehlédnutelný a nezaměnitelný

Někdo do hlavního města Thajska jezdí za exotikou, někdo za erotikou, ale nikdo za odpočinkem. Na ten není v Bangkoku čas. I když se mu kvůli síti kanálů říká Benátky Orientu, rozlohou je převyšuje skoro čtyřikrát. A kdo si prošel (a proplul) celé Benátky až na Lido a zpět,  tady má před sebou hotový maratón. Ale stejně jako v Benátkách nenavštívíte každý palác ani v Bangkoku nemáte šanci prohlédnout si všechny chrámy a projet všechny kanály. Nicméně dvě „turistické klasiky“ rozhodně nesmíte vynechat. A to Wat Arun, který ční nad řekou Chao Phraya jako intergalaktická loď se čtyřmi pomocnými raketkami vyšperkovaná květy a sochami a propletená schodišti, po kterých můžete chrám prolézat, jak je vám libo.

Foto: Arian Zwegers, Gremel Madolora a Deror Avi, Wikimedia Commons

Wat Phra kaew. Smaragdového Buddhu (uprostřed) hlídá před jeho příbytkem obr Yaksha Thotsakan (vlevo). Obrázek vpravo nám představuje vstup do Phra Mondop – knihovny buddhistických kanonických textů Tripitaka.

Druhý chrám je vlastně komplex svatyní v rozlehlém parku. Jmenuje se Grand Palace a najdete ho hned na druhé straně řeky. Ale připravte se na to, že pokud vám Wat Arun naznačil, že jste titěrní, Grand Palace (a obzvláště Wat Phra kaew – Chrám smaragdového Buddhy) vám vysvětlí, že jste chudí. Zlaté věže a sochy v kombinaci s modropestrými sloupy a věžičkami září ve slunci jako poklad. Ale ten pravý poklad je uvnitř. Socha smaragdového Buddhy má výšku pouhých 66 cm, nicméně platí za nejsvětější zpodobnění Buddhy. Byl vyřezán z jediného kusu nefritu a dotknout se ho smí jen král.

Foto: Heinrich Damm, Wikimedia Commons

Jeden z vedlejších khlongů

K oběma těmto chrámům se dostanete lodí. A nejen k nim. Lodí se prakticky dostanete kamkoli – a ještě navíc levně a rychle. Silnice v Bangkoku jsou přecpané k prasknutí, takže mnoho lidí kromě metra a nadzemky využívá lodní tramvaje, které jezdí v pravidelných intervalech a za pár bahtů. Pokud chcete navštívit plovoucí trh, musíte se vydat „starým městem“ do vedlejších khlongů (jak se kanálům říká).

Foto: Paolobon, Wikimedia Commons

Na vodním tržišti se připravují pokrmy na loďkách. Co byste řekli na grilované krevetky...?

Pak teprve uvidíte Bangkok tepající a kvetoucí. Dřevěné domky podél khlongů stojí na kůlech a z verand v houštinách květů mávají děti. I z vody občas vyraší obří voděnka s velkými srdčitými listy. Jako nejzajímavější a nejpříjemnější plovoucí trh označují místní Khlong Lat Mayom, který leží na západ od řeky. A místní pokrmy – specialitky připravené přímo na loďce – vám rozhodně zachutnají.

Památky v Bangkoku

Většina památek Bangkoku je soustředěná na ostrově Rattanakosin, kterému se obvykle říká "Staré město". V Bangkoku jsou stovky chrámů, ale mezi nejoblíbenější a nejznámější rozhodně patří tyto tři: Grand Palace, Wat Pho a Wat Arun. Grand Palace je obrovský, takže počítejte s tím, že zde strávíte minimálně půl dne. V komplexu paláce se nachází Wat Phra Kaew, nejposvátnější Buddhistický klášter v Thajsku. Je to komplex nádherně zdobených budov a monumentů. V jedné z budov je smaragdová socha Buddhy (Emerald Buddha) - podle nevýrazné velikosti sochy byste ani nevěřili, že je to jedna z nejposvátnějších soch Buddhy v Thajsku. Nedaleko se nachází Wat Pho, ve kterém je největší socha ležícího Buddhy na světě. Potom můžete přejet trajektem přes řeku Chao Phraya do Thonburi a prohlédnout si nádherný Wat Arun neboli Chrám úsvitu. Hlavní budova měří přes 80 metrů. Je to jeden z nejhezčích thajských chrámů, jeho obraz najdete na každé 10 bahtové minci. Jsou zde i další krásné chrámy, které rozhodně stojí za návštěvu. Jedná se o Golden Mount, Wat Suthat a Wat Ratchanaddaram.

Vstupenku z Grand Palace nevyhazujte, platí také jako vstupenka do paláce Dusit. Byl postaven králem Ramou V., který ho postavil jako svůj letní palác. Park Lumphini v Silomu je největší park v centru Bangkoku, kde si můžete oddechnout od ruchu velkoměsta. V oblasti Khao San je malý zábavný park Santichaiprakarn s příjemnou atmosférou.

Výběr článků

Načítám