Hlavní obsah

Nagarkot aneb Jak se probouzejí velikáni

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Je pět hodin ráno. V čase, kdy všichni normální lidé spí, balkóny hotelu v nepálské vesnici Nagarkot se plní turisty. Mžourající oči se spojují s kamerami nebo mobily a všechny míří jedním směrem – k vrcholkům Himálaje. Za několik minut tu totiž začíná velkolepé představení.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Horizont s himálajskými velikány

Článek

Z modrobílého moře mraků se oproti zesvětlujícímu se obzoru rýsují špičáky, řezáky a stoličky bytosti zvané Himalaya. Některé zuby mají jména bohů, jiné podle svého vzhledu. Annapurna, Ganesh Himal, Manaslu, Rolwaling, Numbur , Mahalangur… Vycházející slunce vymalovává zlatorůžové pozadí, ze kterého pomalu vylézá, až svým jasem zahltí celou scénu. Za několik minut se horské velikány vyloupnou ve své sněžné noční košili.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Terasovitá políčka na úbočích kopců

Je to trochu zázrak, protože na celé dopoledne se počasí zhorší a mraky velice rychle zatahují oponu. Rázem není čím se zabavit, a tak většina pozorovatelů dospává brzký budíček. Během opulentního oběda naštěstí opět vysvitne sluníčko, takže odpolední sestup do vesnice Sankhu není ohrožen. Dopolední sprška osvěžila louky, které ožívají horskou květenou.

Přečtěte si také

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hej hou, hej hou, už jdeme s úrodou...

Terasovitá políčka se táhnou po okolních kopcích jako zelené vrásky. Sem tam je na nich vidět pohyb místních farmářů, kteří s pomocí rodinných příslušníků a zvířat zabezpečují potraviny pro sebe a pro obchodníky z měst. Cestou míjíme ženu s nůší připevněnou popruhem – jak je zdejším zvykem – k čelu. Někteří domorodci dokážou tímto způsobem přenášet neuvěřitelně velké náklady.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hlavní nosné části těla v Nepálu – čelo a záda

Nagarkot zůstal za zády na kopci a z výšky 2000 metrů nad mořem se dostáváme k prvním domům Sankhu. Kousek od autobusového nádraží narážíme na typickou nepálskou bránu, oplývající sochami a barvami. Naším cílem však není samotná vesnice, ale tantrický chrám Bajrayogini Mandir ležící v kopcích. Procházíme prašnými ulicemi, podél nichž stojí staré domy s nádherně vyřezávanými okenicemi. Nakonec nás čeká zhruba kilometrový výšlap.

Foto: lucid skies,Sansara

Vítejte ve vesnici Sankhu

Komplex chrámu Bajrayogini je překvapivě rozsáhlý a ještě překvapivěji posvátný jak pro buddhisty, tak pro hinduisty. Byl postaven v 16. století, ale již dávnou dobu před tím zde bylo svaté místo – v místní řeči Newari je tento kousek Nepálu označován jako „lesní rekreační místo“. V okolí se nalézá devět jeskyní, které kdysi sloužily svatým mužům jako místa k rozjímání.

Foto: Mero Raja, Wikimedia Commons

V chrámu Bajrayogini i cestou k němu proudí k lidem voda skrze kamenné kašny

Tady by se to krásně rozjímalo, ale tlačí nás čas. Ještě nás čeká cesta autobusem z Sankhu do Káthmándú. Takovým tím, který zvenku vypadá jako orezlá krabice, ale uvniř je nazdoben barevnými stužkami a obrázky bohů. Řidič vypadá jako Vinnetou bez čelenky, ale cesta je plynulá a náš mustang se v poklidu ubírá k našemu káthmándskému wigwamu.

Inzertní sdělení: Exotické zájezdy od 18 000 Kč - videoklip černoch Hugo

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Do které z těchto asijských moderních metropolí byste se chtěli podívat?
Singapur (Singapur)
13,6 %
Tokio (Japonsko)
26,6 %
Tel Aviv (Izrael)
19,3 %
Šanghaj (Čína)
6,5 %
Rijád (Saudská Arábie)
3,2 %
Jakarta (Indonésie)
7,3 %
Dubaj (Arabské Emiráty)
23,5 %
Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Související články

Koh Samui – ostrov v klidném náručí moře

Pokud jde o turistické letovisko, každé chce být na očích. Být schovaný znamená nemít kšefty, sedět na zápraží a dloubat se párátkem v zubech. To ovšem neplatí...

Kuala Lumpur už není „Blátivým městem”

Původní nevábný název hlavního města Malajsie už dávno neplatí. Více než 150 let se na tom usilovně pracuje. Bývalá osada pro dělníky pracující v nedalekých...

Výběr článků

Načítám