Hlavní obsah

Pozoruhodný chrámový komplex v Patanu

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patan (dříve Lalitpur) je a není součást Káthmándú. Dvě přilepená města – jak pravá a levá ruka položené na sobě a mezi nimi plyne řeka Bágmatí. Jih údolí Káthmándú vždy platil za místo plné kvalitních řemeslníků a umělců. To je patrné především na patanském náměstí s názvem (jak jinak) Durbar.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Mezi památkami na náměstí Durbar v Patanu se najde místo i pro stánek se suvenýry.

Článek

Naproti královskému paláci se zde skví řada chrámů a sakrálních budov, sloupů se sochami i samotných soch vyvedených tvůrčí dokonalostí do sebemenšího detailu. Zde vládli králové rodu Malla, kteří po více než 500 let ovládali správu nad celým káthmándským údolím.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Květinovými náhrdelníky můžete potěšit své oblíbené božstvo

Samotný palác se skládá z mnoha budov. Na náměstí ústí tři „chowky“ – obestavěná nádvoří. Sundari Chowk, na jehož stěně vás nejprve postraší Hanuman zabalený do červené látky a vedle Višnu v hrůzné podobě Narsingha. O kus dál budete uklidněni mírumilovným sloním Ganéšou, který vám zamává chobotem na rozloučenou.

Foto: Ralf Lotys, Wikimedia Commons

Višnu Narsingha se hrabe ve vnitřnostech člověka, Hanuman se na to nemůže dívat...

Mul Chowk skrývá ve svých útrobách zlaté dveře do svatyně Taleju, které hlídají dvě bohyně, které jsou zároveň řekami: Jamuna stojící na krokodýlovi a Ganga opírající své nohy o želvu. V trámech podpírajících střechu jsou dokola vyřezány postavy bohů a bohyní překypující strašidelnými výrazy v obličeji, barvami těla a množstvím rukou. Třetí Mani Keshar Chowk je současně muzeem, který musí každý návštěvník Patanu navštívit.

Přečtěte si také článek o Káthmándú

Foto: archiv CK Arcadia Air

Na zdobení Vishwanath Temple najdete i něco erotiky

Během 17. století před palácem postupně přibývaly nové a nové chrámy. V roce 1627 Siddhi Narasimha Malla nechal postavit Vishwanath Temple zasvěcený Šivovi. Je ozdoben vyřezávanými erotickými výjevy a poznáte ho podle dvou slonů, kteří střeží jeho vchod.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Krishna Mandir, na který hledí ze sloupu Garuda

Krishna Mandir – čtvercový chrám z roku 1637 – obsahuje na svém vnějším plášti mnoho výjevů z Mahábháraty a Rámájány. Je velice oblíbený hinduistickými poutníky. Taleju Bhawani Temple je pětipatrový chrám s trojitou střechou a Bhimsen Temple je zasvěcen hrdinovi z Mahábháraty, který je uctíván jako bůh. Tento chrám je turistům nepřístupný.

Foto: Giagiagia, Wikimedia Commons

Sloupové sochy krále a Garudy

Ovšem nejzajímavější je Chyasim Deval Krishna Temple, jehož osmiboký základ je velmi nezvyklý. Jedná se o indickou architekturu Shikara. Kromě chrámů jsou na náměstí pozoruhodné sloupy se sochami. Králové Siddhi Narasimha Malla a Yoga Narendra Malla s kobrou za zády a pták-člověk Garuda se sepnutýma rukama před chrámem Krishna Mandir.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Kašna Manga Hiti je příjemné místo k osvěžení

Dále najdeme na náměstí Manga Hiti – kašnu se stálým přísunem čerstvé vody, která proudí ze tří dhar (chrličů) ve tvaru hlav mytických krokodýlů – makar. Za kašnou stojí dřevěné pavilóny Mani Mandap, které sloužily při královské korunovaci.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Návštěva Zlatého chrámu v Patanu je nevšední zážitek pro oči

Mimo náměstí Durbar cestou okolo kavárny Café du Temple, z jejíž střechy je překrásný pohled na celý komplex, se uličkami dostanete ke zlatému srdci místních chrámů: Hiránya Varna Mahabihar neboli Zlatý chrám. Je buddhistický a plný zajímavých „kousků“, které se vážou k buddhistické víře.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Nepál s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Zajímá vás návštěva hinduistických chrámů?
Ano, právě v Nepálu
69,6 %
Ano, ale v Indii
17,4 %
Ne, nezajímá
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Patan

Foto: archiv CK Arcadia Air

je druhé největší město Káthmándského údolí. Získalo si přezdívku Lalitpur - město krásy, a to hlavně díky svému bohatému kulturnímu dědictví, zejména tradičnímu umění a řemeslu. Každoročně se zde koná řada festivalů a slavností, jež lákají návštěvníky z celého světa.

Související články

Myanmar: Země zlatých pagod a obřích soch

Někde jsem četl, že Myanmar, z dřívějších časů známý jako Barma, je bohem zapomenutá země. Autor zřejmě myslel jiného boha, protože v této zpola džunglí...

Bali uspokojí všech šest smyslů

Bali není ani největší, ani nejkrásnější, přesto je ze všech ostatních indonéských ostrovů nejvíce navštěvován turisty. Čím to bude? Osobně si myslím, že je to...

Výběr článků

Načítám