Hlavní obsah

Po křižáckých hradech Blízkého východu

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem dočetl a odložil knížku o křížových výpravách, hlavou se mi honila otázka, jak široké zázemí v zemi pouští a oáz měli rytíři táhnoucí s křížem na půlměsíc. Docela mě překvapilo, kolik středověkých hradů – vázajících se významem ke křížovým výpravám – na Blízkém východě je.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ani vysoké zdi neuchránily Jeruzalémské království v jeho hlavním městě od neslavného konce.

Článek

Představte si, že křižáci měli nejen ve Svaté zemi, ale i v Sýrii, Libanonu a Jordánsku k dispozici 35 hradů a pevností, které jsou v současnosti častým cílem převážně evropských turistů. Po 200 let vysílaly ve jménu papeže evropské šlechtické rody vojska proti nepřátelům křesťanství, za což jim bylo přislíbeno odpuštění pozemských hříchů. Původní záměr – osvobození Božího hrobu v Jeruzalémě – se nakonec rozšířil na náboženské tažení proti všem pohanům.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Po 161 let nebyl masivní Krak de Chevaliers dobyt

Z hradů, které v této době vznikly, patří na přední místo Krak de Chevaliers ležící na jihu Sýrie nedaleko libanonských hranic. Nejen že je největší (pokud znáte hrad Rabí, zvětšete si ho třikrát) a nejzachovalejší, ale to nejpozoruhodnější na něm je, že nikdy nebyl dobit vojenskou silou.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

I dnes je patrné, že obranné prvky hradu museli útočníkům pěkně zamotat hlavu

To, co položilo posádku hradu čítající až 4000 vojáků, byla lstivost sultána Bajbarse. Po měsíci a půl marného dobývání nechal vyrobit falešné listiny, kde se psalo o kapitulaci celého Tripoliského hrabství, kam hrad patřil. Osádka se tedy vzdala a vydala hrad napospas. Po 161 letech nedobytnosti. Johanitská kaple byla přeměněna v mešitu – symbol vítězství muslimů nad křesťany.

Foto: Peripitus, Wikimedia Commons

Hrad Byblos leží v srdci nejstaršího města Středního východu

O kus dál v Libabonu, 37 km nad městem Tripolis postavili křižáci z kamenů, které zde zůstaly ze staveb z římského období, hrad Byblos. Na místě, jež je obývané nepřetržitě po 7000 let a kde se vystřídala spousta vládců různých království, vydrželo papežské vojsko do roku 1266, než je vyhnal náš starý známý sultán Bajbars. Zbytky křižáckého hradu se dodnes zachovaly a nyní tvoří působivou dominantu v centru stejnojmenného města.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jordánský hrad Karak střežil Královskou stezku

V Jordánsku ční nad stejnojmenným městem hrad Karak, který křižáci nazývali Krak des Moabites. Dříve zde stála pevnost Moabitů, kteří v polovině 2. tisíciletí př. n. l. v severním Jordánsku založili své království. To skončilo vznikem Perské říše a pevnost na strategickém místě se velice hodila křižákům k ovládání Královské cesty vedoucí z Egypta do Mezopotámie. Přestavěli ji do tehdy nejmodernějšího válečně-strategického stylu kloubícího prvky evropské, arabské i byzantské. V podhradí se nyní nachází archeologické muzeum.

Foto: Maglanist, Wikimedia Commons

V jeruzalémské citadele je dnes místo vojenské posádky muzeum

Ze slavných hradů, které měli křižáci ve Svaté zemi na území Izraele a Palestiny, jako byly Montfort, Caesarea nebo Belvoir, zbyly povětšinou jen pozůstatky opevnění či věže. Snad jen antická citadela u Jaffské brány v Jeruzalémě, kterou využívali křižáci k ochraně poutníků, připomíná časy, kdy vznikaly kořeny nevraživosti mezi křížem a půlměsícem. Dnes je citadela, která mnoha panovníkům sloužila stovky let jako kasárna, známá pod názvem Davidova věž.

Foto: Michel Benoist, Wikimedia Commons

Poslední křižácká pevnost na ostrově Arwad

Cestu ukončíme pevností, kterou křižácká posádka obývala do poslední chvíle na území Středního východu. Kupodivu není na pevnině, ale na ostrově Arwad, dva kilometry od syrského přístavu Tartus. Zde se 26. září 1302 vzdali poslední křižáci Mamlúkům, kteří již ovládali celou pevninu, za slib slušného zacházení. Slib však splněn nebyl, obyčejní vojáci byli pozabíjeni a templáři odvezeni do káhirského vězení. Tak skončil sen mnoha papežů o ovládnutí Svaté země silou.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Izrael s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Související články

Tel Aviv: Barevný den v Bílém Městě

Když se z výšky podíváte na Tel Aviv, rozbalí se před vámi bělostný příboj domů ve stylu Bauhausu, který frčel právě v době, když se město rodilo. Moderní...

Po stopách Ježíše Krista, svatého rebela

Jít po stopách Ježíše v Palestině a Izraeli znamená navštívit spoustu chrámů, které veškerá místa zmíněná v Novém zákoně obklopují a zastřešují. Takže není...

Výběr článků

Načítám