Hlavní obsah

Koh Samui – ostrov v klidném náručí moře

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Pokud jde o turistické letovisko, každé chce být na očích. Být schovaný znamená nemít kšefty, sedět na zápraží a dloubat se párátkem v zubech. To ovšem neplatí pro thajský ostrov Koh Samui v Thajském zálivu. Na rozdíl od Phuketu ho na západě od otevřeného moře dělí padesátikilometrový pás pevniny.

Foto: Jakub Šafránek pro CK Arcadia Air

Západ slunce je jen jedním z romantických zážitků na Koh Samui.

Článek

Ačkoli je tak trochu stranou, neušel zájmu investorů, kteří skloubili příjemné s užitečným a vytvořili podmínky pro špičkový oddech. Většinu rezortů byste na první pohled neobjevili. Splývají s okolím a při jejich budování byly použity pouze přírodní materiály. Utopené v zeleni tropické flóry. Neskutečné…

Foto: Jakub Šafránek pro CK Arcadia Air

Pobyt v takovém prostředí je balzám pro nervovou soustavu

Přitom civilizace, včetně letiště či McDonalda, je na dosah. Tedy letiště… Takové jen tak nikde neuvidíte. Odbavovací hala připomíná spíš příjemnou zahradní restauraci. Na to, že ostrov má nějakých 230 km2, honosí se letiště označením mezinárodní, což zvyšuje přístupnost ostrova. Navíc linky lodní dopravy pendlují mezi Koh Samui a pevninou často a pravidelně.

Foto: Binderdonedat, Wikimedia Commons

Tipovali byste tento veselý domeček na letištní odbavovací halu?

Samozřejmě má ostrov své atrakce, které vás donutí projet si ho křížem krážem. Nejblíž letišti je asi ta hlavní: zlatě svítící patnáctimetrová socha sedícího Buddhy před chrámem Phra Yai. Spokojeně sedí, sotva znatelně se usmívá a tiše sleduje veškerý ruch v okolí. Možná po očku sleduje osmnáctirukou bohyni Guanyin, která vévodí o kus dál postavenému chrámovému komplexu.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: Jakub Šafránek pro CK Arcadia Air

Zlatý Buddha šíří pohodu po celém ostrově

Pláží kolem ostrova je snad nepočítaně. A dají se najít i místečka, kde nepotkáte živáčka. Mírné moře a zlatavý písek, nad hlavou šumění kokosových palem přímo pobízí k meditaci. Další oblíbené romantické místo jsou vodopády v Na Muang na jihu ostrova. Když více zaprší, ocásky pramínků se změní v hučící proudy padající do jezírka pod skalami. Kdo neokusil třpytivou sprchu, může litovat.

Foto: Jakub Šafránek pro CK Arcadia Air

Voda stékající z vodopádů v Na Muang dokáže i v parném dni příjemně osvěžit

Fyzicky zdatní sportovci by si neměli nechat ujít výlet na Angh Tong. Tento národní mořský park patřící ke Koh Samui čítá 40 neobydlených ostrovů. Z nejvyššího bodu, kam vede „kamzičí stezka“, je můžete shlédnout z výšky. Fyzicky méně zdatným sportovcům bude vyhovovat Santiburi Golf Club s osmnáctijamkovým hřištěm. Dobrodruhům může přijít k chuti procházka džunglí nebo návštěva safari se slony, případně mohou strčit hlavu do tlamy krokodýlovi.

Foto: Per Meistrup, Wikimedia Commons

Kdo má odvahu? Na krokodýlí farmě to můžete vyzkoušet...

Nicméně zajímavých míst je na Koh Samui ještě spousta: sedící mumifikovaný mnich Luong Pordaeng se slunečními brýlemi, rybářské městečko Na Thon, poněkud lechtivé skalní útvary Hin Ta a Hin Yai či turistická zóna při východním pobřeží plná obchodů a noční zábavy. To vše v příjemném klimatu, kdy teploty pendlují mezi pětadvacítkou a třicítkou. Na rozdíl od ostatních částí Thajska zde poměrně méně prší – tropické deště zažijete prakticky jen v říjnu a listopadu. Jinde v dubnu sezóna končí, zde se až do června můžete kochat laskavým sluncem. A pokud nevládnete cizími jazyky, mám pro vás ještě jeden tip. V Samui Tropical Resort se v pohodě domluvíte mateřským jazykem.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Thajsko s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Koh Samui

je druhý největší ostrov Thajska o rozloze 228,7 km2 s počtem obyvatel nad 63 000.

Foto: Jakub Šafránek pro CK Arcadia Air

Ostrůvky Angh Tong

Pod jeho působnost patří i přírodní rezervace Angh Tong o 40 neobydlených ostrovech. Koh Samui má nejpříjemnější klima ze všech okolních ostrovů.

Související články

Thajský ráj je na Ostrově slonů

V thajštině znamená název ostrova Koh Chang Ostrov slonů. Není to proto, že by zde bylo více slonů než na jiných thajských ostrovech, ale protože tvar ostrova...

Kambodžské Tour de Angkor Wat

Slovo turista v sobě skrývá slovní základ túra. Znamená to dobré boty, batůžek s energeticky vyváženými dobrotami, francovkou a něčím proti dešti. A samozřejmě...

Výběr článků

Načítám