Hlavní obsah

Kambodžské Tour de Angkor Wat

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo turista v sobě skrývá slovní základ túra. Znamená to dobré boty, batůžek s energeticky vyváženými dobrotami, francovkou a něčím proti dešti. A samozřejmě odhodlanou hlavu a nohy.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Angkor Wat – ikona kambodžského lidu, kterou můžeme vidět i na státní vlajce.

Článek

Pokud chcete poznat chrámy Angkor Wat, buď musíte být hodně zapálený „túrista“, nebo můžete využít podpůrné cestovní pomůcky. Prozkoumat komplex o rozloze Prahy není žádný „výlet na Kárlštejn“. Tady vás tlačí čas a brzdí tropické klima. Využijete-li nabídku v sousedním městě Siem Reap, máte desatero možností, jak svým nohám ulevit a nestrávit mezi chrámy celou dovolenou.

Foto: Laura Fountain

Mezi chrámy panuje čilý dopravní ruch

Nejlevnější a nejpopulárnější variantou je půjčení kola. Kapse to neuškodí a organismu prospěje. Nečekejte žádné Shimano, většina půjčovaných kol má své nejlepší roky za sebou, ale nikdo si nedovolí nabídnout nepojízdnou herku – konkurence je příliš veliká. Výhodou kola je, že si zvolíte trasu, jakou chcete, a nemusíte se řídit cestami. Obzvláště v místech, kde převládá džungle. Nevýhodou je to, že jste vystaveni nepřízni i příliš velké přízni počasí.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Některé z odlehlých chrámů jsou dostupné jen stěží

Druhý nejvyužívanější způsob je pronájem tuk tuku. Buď s průvodcem, nebo bez. Tahle zastřešená bryčka zapřažená za bzučící moped je pohodlná, ale časem se ozvou záda a potřebujete se protáhnout. Průvodci bývají většinou informačně zběhlí, a pokud jste ohledně chrámů nepopsaný list, dokonale vás „popíšou“. Nebo je možnost najmout si auto s řidičem. Připlatíte si, ale máte záruku, že jste chráněni před extrémním výkyvům počasí. Nevýhodou obou je, že jste vázáni na sjízdné cesty.

Foto: Russavia, Wikimedia Commons

Pohled z balónu má své nezaměnitelné kouzlo

Je-li vaším přáním vidět chrámy ze vzduchu, žádný problém. Za občasného hučení plamene můžete vystoupat nad pozemské turisty v horkovzdušném balónu. Zabere vám to necelou čtvrthodinku, ale uvidíte vše s nadhedem. Romantická panoramata vás čekají i z paluby vrtulníku. Je to sice hukot, ale za čtvrthodinku proletíte to, co ostatní obcházejí celý den. Výhoda cesty vzduchem je v tom, že pořízené fotografie zachytí kompletně celé stavby.

Foto: Happy Ranch Horse Farm

Koně překonají leckteré překážky, voda jim problémy nedělá

Ale to není vše. Nevěříte-li strojům, využijte zvířátka! Jízda na slonu je sice klimbavá, ale stylová. Obvykle se jezdí trasa Angkor Thom–chrám Bayon, což trvá zhruba půlhodinku, ale déle by málokterý našinec vydržel… To ze hřbetu koně vypadá svět lépe. Kdo ovládá techniku jízdy, čeká na něj až tříhodinová vyjížďka na koni nebo na poníkovi. Stejně jako kolo, ani kůň nepotřebuje cesty, a na rozdíl od bicyklu zvládne projet mělké vodní plochy. Cesty ovšem potřebuje vozík tažený koňmi – předposlední varianta pohybu po areálu. Vejdou se do něj čtyři osoby a má hodinový tarif, takže dokud vám šustí v kapse dolárky, můžete si užívat.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Mniši chodí většinou pěšky, při meditacích si jejich tělo odpočine

Do desatera (když přičtu pěší trasu pro důchodce) zbývá už jen motorka. Ale má to háček. Cizincům je jízda na motocyklu zakázána, což ovšem neznamená, že sem tam se nějaký ten turista na motorce mezi chrámy neobjeví. Pak ovšem nesmí narazit na místní turistickou policii, jejíž modrobílé minidodávky nebo motorky brázdí cesty v komplexu. Takže tuto možnost raději vynechejte…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Kambodžu s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Orientační ceny za projížďky po chrámech

Kolo: 2–4 US dolary/den

Tuk tuk: 18 US dolarů/2 osoby + průvodce/den

Taxi: od 25 US dolarů/jízdu

Koňský povoz: 17 US dolarů/hodinu na osobu

Kůň: 59 US dolarů/3 hodiny

Slon: 20 US dolarů/30 minut

Balón: 125 US dolarů/40 minut

Vrtulník 150 US dolarů/14 minut

Související články

Kambodža: Po stopách Angeliny Jolie

Jsou lidé, které po prvním setkání s nějakou cizí zemí naplní pocit, že ta země není zas tak cizí. Vše jim připadá tak známé, ačkoli se teprve rozkoukávají....

Cesta za kapitalismem pod rudou vlajkou Vietnamu

Vietnam je země mnoha tváří. Politicky socialistická země, hospodářsky kapitalistický tygr. (Tedy podle tradice spíš drak.) Vedle soch Vladimíra Iljiče potkáte...

Výběr článků

Načítám