Hlavní obsah

Kyrgyzští pastevci mezi nebem a horami

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Kyrgyzští pastevci k životu nepotřebují prakticky žádný z civilizačních výdobytků, jakými oplývá každá průměrná rodina v Evropě. To, že za jurtou stojí solární elektrocentrála a misky na jídlo či lžíce nejsou vyřezávané ze dřeva, neznamená, že bez nich nepřežijí. Jen je život s nimi trochu pohodlnější.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Koňská idylka na pastvě u horské říčky

Článek

Stejné je to s hračkami pro děti, i když i ony si většinou vystačí s tím, co jim poskytuje každodenní život a okolní příroda. A tak po staletí pastevecké rodiny v horách Ťan-šanu vyhánějí svá stáda na horské pastviny, kde v létě odtává sníh a raší čerstvá tráva. Šňůry ovcí, koní, koz, krav táhnou do kopců a za nimi oslí kříženci vláčí jurty a zásoby.

Foto: Jiří Maděra

Hry pasteveckých kluků bývají pěkně ostré

Jejich způsob života fascinuje mnohé turisty, kteří si v rámci horských treků „zaskočí“ mezi tyto bezstresové komunity a nasávají zde klid a pohodu v náručí hor a nebe. Kvůli tomu si mnohé cestovky zajišťují hostinské jurty, kde se dá pobýt v relativně pohodlném a příjemném prostředí. Deky z ovčího rouna poskytují dostatek tepla a měkkosti na spaní.

Foto: Jiří Maděra

Jurty jsou takové mobilhouse po asijsku

Jednoduchost života se odráží i v jídle. Základ je kobylí mléko – a z něj následně kumys, kravské mléko poskytuje máslo a ovce maso. Ze zeleniny se dá v horských podmínkách pěstovat jen cibule, česnek a místy i brambory. Pro ostatní se jezdí do města. Cestou tam putují domácí výrobky povětšinou z mléka – kumys, kurut nebo ajran (což je zkvašený nápoj, kefír a tvaroh v kuličkách), cestou zpět hlavně mouka, zelenina a – vždy potřebná vodka.

Přečtěte si také:

Foto: archiv CK Arcadia Air

I cesta do města na trh probíhá v klidu a pohodě

K horskému jezeru Song-kul, které je druhé největší v zemi a kde mnoho rodin pastevců přebývá, vede silnice od farmářského městečka Kočkor. Zde je poslední možnost natankování benzínu do žigula (nezničitelný vůz sovětské provenience) a pak už vzhůru do kopců.

Foto: Jiří Maděra

Benzinka v Kočkoru má jeden stojan, ale místním žigulíkům to stačí

Na to, že zalesnění Kyrgyzstánu je něco pod 4 % plochy, cestou potkáváme docela slušné porosty. Dřevo je v této zemi vzácností. Pastevci ve vyšších místech už na stromy nenarazí a tak na topení a na vaření používají dřevité keře – třeba roztodivně se kroutící saxaul stepní nebo sušený zvířecí trus – kizjak.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jurty jsou postavené tak, aby odolávaly jak vodě a sněhu, tak i mrazu i slunečnímu žáru

Jurty poblíž jezera z dálky vypadají jako žampiony, zblízka však působí bytelně a příjemně domáckým dojmem. Lidé nás vítají s přátelským úsměvem, který se k večeru protahuje s přibývající vodkou v útrobách. Na zasněžené kopce padá stín noci a v jurtě se pod těžkou dekou rozléhá příjemné a uspávající teploučko…

Inzertní sdělení: Je pro Vás cena dovolené opravdu důležitější než kvalita Vaší dovolené? Víme, že není! A proto Vám nabízíme kvalitní dovolenou podle Vašich přání a finančních možností. CK Arcadia Air - tady si cenu i kvalitu diktujete Vy.

již od 29 980 Kč

Krásná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, Angkor Wat, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na tropickém ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné, kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Poznávací zájezdy do pohádkové země tisíce a jedné noci. Poznáte pestrost života v Maskatu, užijete si písečné pláže, zažijete atmosféru jedinečné aukce živého dobytka v Nizwě a užijete si noc v poušti Wahiba. Během tohoto okruhu navštívíte také nejzajímavější památky a vykoupete se v oázách Ománu.

Pojeďte s námi objevit neodhalená tajemství dávných civilizací, a to nejen Mayů, ale také Aztéků a Olmeků, kteří zde vytvořili tajemné a mohutné stavby. Neskutečné kulturní bohatství, ale také nádherná pobřeží Karibského moře, výtečná mexická kuchyně a temperamentní Mexičané ...to vše na Vás čeká v této kouzelné zemi!

Zavítejte s námi do tajuplné země starých Inků. Při své cestě navštívíte mystické město Machu Picchu, bývalé centrum incké říše Cuzco a zavítáte k nejvýše položenému splavnému jezeru světa, jezeru Titicaca. Své dobrodružství zakončíte v hory obehnaném La Pazu, ležícím ve výšce 3.632 m.

Navštivte jeden z nejkrásnějších divokých parků v Africe, který vás jistě očaruje svou věčně zelenou a neproniknutelnou přírodou s více jak 147 druhy divoké zvěře. Ubytováni budete v jedinečných chatkách v korunách stromů, které tak umocní váš zážitek ze safari. Splňte si svůj dětský sen!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Původ Kyrgyzů

... není dodnes zcela objasněn. Jejich jazyk patří do skupiny turkických jazyků. Turkické kmeny přišly do oblasti v 6. století. Na začátku 13. století původní obyvatelstvo ustoupilo do hor, protože zemí se převalila ohromná armáda vedená Čingischánem. Od 16. století už vystupují Kyrgyzové jako samostatný národ. Kyrgyzové vedli kočovný způsob života a živili se hlavně jako pastevci.

Související články

Boudhanath: vysněné místo všech buddhistů

Největší kulová stúpa v Nepálu byla vystavěna – jako ostatní stúpy – jako důstojný stánek pro ostatky Buddhy, případně jiných svatých mužů. Po dvou a půl...

Výběr článků

Načítám