Hlavní obsah

Kyrgyzské moře leží mezi zasněženými vrcholy

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Představte si, že po náročném výšlapu na Sněžku se před vámi ve výšce 1600 metrů objeví moře… U horského jezera Issyk-kul toto přirovnání sice trochu kulhá – nemusíte k němu šplhat –, ale výškové umístění souhlasí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Issyk-kul je po Titicaca druhé největší horské jezero na světě – 178 km dlouhé a 60 km široké

Článek

Když se na obzoru vynoří zasněžené vrcholky pohoří Ťan-šan, máte pocit, že tady něco nehraje. Teplota vody se blíží 24 supňům, sluníčko prohřívá písek na pláži a kolem řádí skupinka dětí, pro které jsou prázdniny u druhého největšího horského jezera na světě pravidelným povyražením. Obzor olemovaný zasněženými čtyřtisícovkami dodává doslova pohádkovou atmosféru.

Foto: Nikolay Yushnikov, Wikimedia Commons

Turisté se tu mohou svézt i na velbloudovi

Voda je opravdu lehce slaná. A teplá. Z jezera neodtéká žádná řeka, ale přítoků má 50 (s potoky přes sto). To vše způsobuje, že jezero v zimě nezamrzá, a tudíž zde přezimují desetitisícová hejna vodních ptáků. Ačkoli výška hladiny během roku příliš nekolísá, dříve tomu tak nebylo. Na dně jezera totiž leží rozvaliny prý až dvanácti zatopených vesnic. A to není všechno.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Především jižní pobřeží poskytuje písečné pláže

Každé jezero má své legendy. A Issyk-kul není výjimkou. Jedna z nich říká, že pod vodou jezera je pohřben velký vůdce Mongolů – Čingischán. Jednou prý Čingischánův syn Čagataj přivezl nabalzámované tělo svého otce, místní obyvatele donutil vyrobit pro ně voděodolnou rakev a po jeho uložení do jeskyně vykopat kanál, kterým byla hrobka zaplavena vodou z jezera. Dělníci byli sťati, nicméně informace o místu jeskyně si předávají generace dosud.

Foto: Jiří Maděra

Vesnická restaurace neoplývá útulností, ale sortiment je ucházející (včetně sušených rybiček)

Ale k současnosti. Turistický boom se projevil v rychlém rozšiřování služeb kolem jezera. Rostou moderní hotely s luxusním zázemím a doplňují klasická rekreační střediska z dob nedávno minulých. Samozřejmě nesmějí chybět pionýrské tábory a nekonečné množství chat – tolik oblíbených dač. Poslední dobou jsou žádané rekreační pobyty s atraktivním bydlením v jurtách.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Příjemné chatky u městečka Tamga jsou zasazeny do

Kolem „kyrgyzského moře“, uzavřeného mezi kopci, vede celkem slušná silnice. Ta protíná městečka a vesnice většinou vyrostlé u některého z větších přítoků. Dokonce zde najdeme i dva větší přístavy. Na západě Balykči a na východě Karakol. Lidé se v okolí jezera živí především zemědělstvím, rybolovem a chovem užitkových zvířat. Jsou milí, příjemně komunikativní a sdílní v odpovědích na otázky.

Foto: archiv CK Arcadia Air

To je on - kámen s mantrou

Třeba kde se nalézá starobylý kámen s tibetskou mantrou. „Kolem řeky a za hřbitovem asi pět šest kilometrů daleko. Tam ho najdete.“ Nakonec nám musel pomoci jeden klučík sklízející v sadu právě dozrávající meruňky, který nás dovedl až na místo, kde u keře ovázaného barevnými fábory s modlitbami čněl naštíplý balvan porostlý rezavým lišejníkem s nápisem Óm mani padmé húm. Až sem dosahovala tibetská říše koncem osmého století našeho letopočtu.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Kyrgyzstán!

KYRGYZSTÁN, poznávací zájezd od 39 800 Kč

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

EXOTIKA s CK Arcadia Air – se skutečným expertem na skutečnou exotiku
KAMBODŽA od 29 980 Kč Na kolech k chrámu Angkor Vat s odpočinkem na ostrově Koh Chang v Thajsku Poznávací zájezd, 12 dní, hotely 3*, snídaně
INDIE od 27 560 Kč Krásy Zlatého trojúhelníku Indie Poznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*, snídaně
KEŇA – SAFARI od 37 460 Kč Jezero Nakuru a Masai Mara Safari Safari, 6 dní, safari kempy, plná penze
SRÍ LANKA od 32 590 Kč Přírodní krásy Srí Lanky Poznávací zájezd, 7 dní, hotely 3*, polopenze
MEXIKO od 49 980 Kč Po stopách dávných civilizací (Mexiko, Honduras, Belize a Guatemala) Poznávací zájezd, 13 dní, hotely 2*–3*, snídaně
BOTSWANA – SAFARI od 61 460 Kč Adventure Safari v Botswaně a Viktoriiny vodopády v Zimbabwe Safari, 12 dní, safari kempy, plná penze
INDONÉSIE – BALI od 29 980 Kč Za komodskými ještěry s pobytem na Bali Poznávací zájezd, 12 dní, hotely 2*, snídaně
KUBA od 38 490 Kč Neobjevené přírodní krásy Kuby Poznávací zájezd, 13 dní, hotel 3*–4*, plná penze
IZRAEL od 23 530 Kč Svatá země – Izrael Poznávací zájezd, 6 dní, hotely 3*, snídaně
KOSTARIKA od 42 230 Kč Za papoušky do netknuté Kostariky Poznávací zájezd, 9 dní, hotely 2*, snídaně
ÍRÁN od 41 510 Kč Izolovaná kolébka perské říšePoznávací zájezd, 8 dní, hotely 3*–4*, snídaně
PERU od 64 770 Kč Dědictví Inků – Peru a Bolívie Poznávací zájezd, 10 dní, hotely 2*, snídaně
VIETNAM od 34 120 Kč Perly Asie – Phnompenh, chrámy Angkoru a Ho Či Minovo Město Poznávací zájezd, 13 dní, hotely 3*, snídaně
SEVERNÍ LEDOVÝ OCEÁN od 82 980 Kč Plavba za Severní polární kruh – Island Plavba, 8 dní, loď L´Austral, plná penze

Anketa

Kam a kdy se chystáte na svoji dovolenou?
po Evropě a Středomoří v létě
22,8 %
do exotiky v létě
4,4 %
po Evropě a Středomoří na podzim
4,7 %
do exotiky na podzim
3 %
na lyže v Evropě v zimě
1,3 %
do exotiky v zimě
3,6 %
na dovolenou se letos nechystám
60,2 %
Celkem hlasovalo 640 čtenářů.

Issyk-kul (v překladu teplé jezero)

je jezero v severovýchodní části Kyrgyzstánu. Nachází se v mezihorské Issykkulské kotlině mezi hřbety Kungej-Alatau na severu a Terskej-Alatau na jihu. Má rozlohu 6236 km². Průměrnou hloubku má 278 m a maximální 668 m. Objem vody je 1738 km³. Povodí jezera Issyk kul je asi 21 900 km². Leží v nadmořské výšce 1608 m.

Související články

Mrtvé moře – tam to žije

Ta vodní plocha azurově se lesknoucí proti čistému nebi nenabízí jen koupání a mazání těla léčivým bahnem. Je to symbol. Přímo historický symbol. Místo,...

Výběr článků

Načítám