Hlavní obsah

Filipíny: Luzon – ostrov rýžového boha a sopek

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 1565 Miguel López de Legazpi y Gurruchátegui alias El Adelantado dobyl pro Španělsko Filipíny, připravil pro zemi s více než 7000 ostrovy cestu katolizace. Když po 333 letech postoupili Španělé tento kousek země USA, začal se pro Filipínce odvíjet postupný příběh o nadcházející svobodě.

Foto: archiv CK Arcadia Air

V období, kdy mají stébla rýže svěží zelenou barvu, je pohled na terasovitá políčka nejkrásnější.

Článek

Přestože katolická víra je na Filipínách hluboce zakořeněná, ještě stále se dají najít místa, kde vládnou staří bohové. Třeba Bulul. Sedící postava s koleny u sebe, hlídající misku s rýží. Tato plodina je zde alfou i omegou života kmene Ifugaů, jejichž předkové už před 2000 lety vybudovali na strmých svazích hor terasovitá rýžová pole. Smaragdové stupínky zdobící okolí Banaue jsou po tisíciletí zásobovány vláhou z horských říček, které zároveň s vodou dodávají novou humusovitou půdu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ifugaové stále zachovávají staré zvyky i co se oblečení týče

Ifugaové zde fungují jako tvůrci, strážci a vykonavatelé veškerých prací. Za dlouhá léta této činnosti se příliš nezměnilo – jen počasí poněkud více zlobí. Sesuvy půdy občas zničí část tisíciletého díla. Častým cílem turistů je v horách ukrytá vesnice Batad, sevřená v ohromujícím amfiteátru políček, a na okolních kopcích stojí další domky podél cesty z Banaue. Kostel, hospoda a základka – jako u nás – a cesta dál vedoucí k vodopádům Tappiya.

Přečtěte si také

Foto: Tomas Tam, Wikimedia Commons

Bulkang Mayon – takhle má vypadat správná sopka... :-)

Severní část ostrova Luzon patří Kordillerám, rýži, bohům a těžké, ale klidné práci. Střední část je zasvěcena civilizaci, hlavnímu městu Manila, nádherným barokním kostelům a jih divočině, jezerům, a hlavně sopkám. Mezi nimi ční stále aktivní Bulkang Mayon, kterému se při poslední větší erupci v roce 2006 podařilo usmrtit na tisícovku lidí. Naposled se ozval před pěti lety.

Foto: chensiyuan, Wikimedia Commons

Božský pohled na jezero uprostřed jezera – to je Taal

Poněkud jinak vypadá sopka Taal uvězněná v stejnojmenném jezeře. Ačkoli je taktéž stále aktivní, její velké chvíle se odbyly v 60. a 70. letech minulého století. Jezero Taal leží jižně od Manily a svou rozlohou je třetí největší v zemi. Ostrov, který sopka tvoří, obsahuje ještě vnitřní jezero vytvořené v jejím kráteru. Ačkoli malebný pohled na ojedinělý přírodní jev láká stále více dobrodruhů, „horká“ půda pod nohama zachovává tento kout nedostupný masové turistice.

Inzertní sdělení: Líbí se vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Filipíny s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,1 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,9 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 646 čtenářů.

Filipíny

oficiálním názvem Filipínská republika, jsou ostrovním státem ležícím v jihovýchodní Asii. Hlavní město Filipín je druhé největší město Manila, které získalo svůj název od největší pevnosti na ostrově – Maynila, která byla osadou domorodého kmene Tagalog. Tagalština je také jedním z nejrozšířenějších jazyků na ostrově.

Po objevení Filipín slavným mořeplavcem Fernandem Magalhãesem v roce 1521 se Filipíny staly španělskou kolonií, na počátku 20. století pak kolonií americkou. Svou nezávislost získaly Filipíny v roce 1946 po krátké okupaci Japonskou armádou a od té doby se do jejich čela postavila již dvakrát žena – prezidentka.

Související články

Maledivy? Velké divy

Myslíte, že se dá vystoupat na nejvyšší horu země jen tak v plavkách? Jistěže dá. A můžete v jedné ruce držet longdrink a v druhé nafukovacího krokodýla....

Výběr článků

Načítám