Hlavní obsah

Kalkata architektonická – od slumů po panelákové sídliště

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektura Kalkaty je tvořena třemi liniemi. Původní zástavbu tří vesnic, na jejichž základě Britové z Východoindické společnosti v 18. století začali stavět město, už dnes téměř nenajdeme. Zato budovy z koloniální éry tvoří dominanty starého města.

Foto: Sanjay Das, Wikimedia Commons

Před chrámem v Daksineshwaru u kanálu Adi Ganga můžeme pozorovat očistné rituály.

Článek

Tou nejznámější a nejopečovávanější je Památník královny Victorie. Svůj vzor má v belfastské radnici, ale skrývá v sobě i prvky mughalské architektury. Sir W. Emerson jej nechal obložit bílým mramorem. Použil stejný, kterým svítí do dálky i slavný Taj Mahal. Základní kámen položil v roce 1906 budoucí král Jiří V. a za patnáct let už mohla veřejnost obdivovat velkolepost projektu. Dnes v budově sídlí galerie, které nabízejí vzácné knihy Williama Shakespeara, olejomalby představující život na královském dvoře, expozici o historii Kalkaty a další průběžné výstavy.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Památník královny Victorie září uprostřed zeleně obložen bílým mramorem

Mnoho koloniálních paláců slouží státní správě, v jiných najdeme poštu, soud nebo muzeum. Tyto domy se těší péči svých majitelů a jsou okrasou města. Na druhé straně existují budovy z téže doby, na jejichž údržbu nikdo nereflektoval a zub času je ohlodal na kost. Polozbořené s propadlými střechami jsou útočištěm místních bezdomovců. Také na perifériích jsou celé čtvrti rozpadlých usedlostí, které v dobách své slávy sloužily jako panská sídla městským úředníkům a šlechtě.

Foto: Ankitesh Jha, Wikimedia Commons

Centrum anglikánské církve v Kalkatě – katedrála svatého Pavla

Druhou linií architektury jsou církevní budovy. Mohutná novogotická katedrála svatého Pavla ležící poblíž památníku je sídlem anglikánské církve v Indii. Stavba byla dokončena v roce 1847. Okna obsahují překrásné vitráže, věřící usedávají na původní vyřezávané lavice. Na stěnách je možno spatřit i dvě fresky v renesančním stylu. Ke katedrále patří ještě biskupský dům, jehož antický vzhled je pro Indii velice netypický. Další překvapení před vchodem obstarává obrovský černý zvon popsaný čínskými znaky.

Přečtěte si také další zajímavé články z rubriky:

I hinduisté mají překrásné chrámy. Ten hlavní leží kousek od řeky Hoogle při kanálu Adi Ganga ve čtvrti Dakshineswar. Je zasvěcen bohyni Kálí, jejíž tříoká podobizna v tomto chrámu je fascinující a ojedinělá. Druhý nejkrásnější je Belur Math – sídlo hnutí Rámakrišna. Spojuje v sobě motivy jak hinduistické, tak křesťanské a islámské jako symbol jednoty všech náboženství. Tento chrám leží na západním břehu řeky v komplexu dalších chrámů a zahrad patřících rámakrišnovcům.

Foto: Kunal Dalui, Wikimedia Commons

Chrámový komplex kolem Belur Math patří hnutí Rámakrišna

Poslední linií jsou moderní stavby. Vznikají stále a obklopují jádro Kalkaty hlavně směrem na východ. Obrovský projekt s názvem Salt Lake City a přilehlé sídliště plné vysokých paneláků dnes představují spotřební Mekku současné Kalkaty. Hotely, restaurace, fotbalový stadión, nákupní centra a moderní byty jsou přehledně sestavené v obrovském kosočtverci na okraji krajiny plné jezer. Ostře však kontrastuje se slumy v přilehlé čtvrti Rajabazar.

A jedna perlička nakonec. Pokud se vydáte vlakem na jihozápad města a vystoupíte na stanici Nangi, ocitnete se půl kilometru od Baťova města – Batanagaru, kde od 30. let minulého století stojí továrna na boty. Ve své době zde fungovala česká komunita čítající stovky lidí. Bydleli v moderních domečcích a pracovali v managementu továrny. Dnes sice fabrika stále funguje, ale bez Čechů.

Pokračování v neděli

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indie s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 380 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Poznejte překrásnou Srí Lanku, jejíž perfektní mozaiku tvoří nekonečné kouzelné pláže lemující celoročně teplé vody oceánu, chladivé a mystické hory s čajovými plantážemi, bohaté kulturní dědictví dávných kultur, přívětiví lidé i národní parky se safari.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,1 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,9 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 646 čtenářů.

Kalkata

Kalkata je třetím největším městem Indie a je hlavním městem indického státu Západní Bengálsko. Město se rozprostírá na východním břehu řeky Hooghli a žije v něm více než 5 milionů lidí.

Pro přesun mezi zajímavými místy ve městě můžete využít svižné metro či lehce dobrodružné a velmi levné místní autobusy a tramvaje.

Související články

Koh Samui – ostrov v klidném náručí moře

Pokud jde o turistické letovisko, každé chce být na očích. Být schovaný znamená nemít kšefty, sedět na zápraží a dloubat se párátkem v zubech. To ovšem neplatí...

Káthmándú – starobylé srdce Nepálu

Bylo nebylo jednou jedno jezero, uprostřed kterého vyrostl nádherný lotosový květ. Když ho spatřil bodhisattva Maňdžušrí, rozťal svým ohnivým mečem horu, voda...

Na bengálském svátku barev a ohňů

Jaro se vítá všude na světě a někdy až prapodivnými oslavami. Hinduistický svátek Hólí patří minimálně mezi ty nejbarevnější. V Bengálsku se slaví pod názvy...

Výběr článků

Načítám